VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 Jana Čiháková

Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

To znamená, že tento druh je starší než Homo sapiens, který vznikl v Africe před 300 000 lety, upozornila agentura Reuters. Vědci doufají, že se díky tomu dozvědí o rostlinách více, aby je mohli lépe chránit před škůdci a klimatickými změnami.

Vědci analyzovali genomy 39 odrůd arabiky, a vytvořili tak dosud nejkvalitnější genom kávovníku arabského. Odhalili také specifickou oblast genomu, která může být důležitá pro šlechtění a odolnost vůči chorobám. Součástí zkoumání byl i vzorek z 18. století, který použil švédský přírodovědec Carl Linné při pojmenování tohoto druhu.

Arabica podle vědců vznikla přirozeným křížením dvou rodičovských druhů, kterými byly kávovník statný (Coffea canephora) a Coffea eugenioides. Kávovník statný je známý jako robusta a jeho genom byl analyzován v roce 2014. Robusta se běžně používá v instantní kávě. Arabica je považována za kávu s lepší chutí, je ceněná pro svoji jemnost a relativně sladkou chuť. Robusta pochází z pralesů rovníkové Afriky a je známá tím, že je poměrně odolná vůči hlavním kávovým škůdcům a chorobám. Arabica dnes tvoří 60 až 70 procent světového trhu s kávou. Zbytek tvoří robusta.

SUŽUJÍCÍ SUCHO I CHOROBY

Ukázalo se, že populace arabiky během tisíciletí, než ji lidé začali pěstovat, rostla a klesala, podle toho, jak se oteplovalo a ochlazovalo klima. Vzkvétala v teplých a vlhkých obdobích a trpěla v obdobích sucha. Tato chudá období vytvářela úzká místa v populaci, kdy přežilo jen malé množství geneticky podobných rostlin. Dnes má proto arabica nízkou genetickou rozmanitost, a je tak náchylnější vůči škůdcům a chorobám, jako je houbová choroba nazývaná rez listů, které každoročně způsobují ztráty v řádu miliard dolarů. Lze ji také pěstovat jen v omezeném počtu lokalit, kde jsou příznivé klimatické podmínky a hrozby chorob nižší.

Výzkum tak otevřel cestu k novým přístupům ke šlechtění kávy, které mohou pomoci vývoji nových odrůd se zvýšenou odolností vůči chorobám, klimatickým změnám a s novými chuťovými vlastnostmi, upozornil odborník společnosti Nestlé, který se studie účastnil, Patrick Descombes.

Káva je jedním z nejrozšířenějších nápojů na světě. Podle odhadů se jí denně vypije 2,25 miliardy šálků. Je také jednou z nejvíce obchodovaných komodit.


Mohlo by vás zajímat

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

ŽÁDNÉ NÍZKÉ ODMĚNY! VÁCLAVÁK "ZAPLAVILI" PROTESTUJÍCÍ KURÝŘI, BYLO JICH 15

22.04.2024 | Nespokojení kurýři ze společností Wolt a foodora dnes dopoledne protestovali na Václavském náměstí v Praze proti snížení odměňování po zavedení systému takzvaných dynamických odměn. Protestu se podle zpravodajky ČTK zúčastnilo přibližně 15 nespokojených kurýrů, podepisovali na něm petici. Organizátoři se kvůli nízké účasti rozhodli zrušit nahlášený pochod do sídel Woltu a foodory, kde měli představitelům obou platforem předat své požadavky.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.