Články se štítkem: maso

V RESTAURACI NAŠLI 200 KILO MASA BEZ DOKLADŮ: FOTKY PRO OTRLÉ

18.10.2022 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Praze provedli na základě podnětu Hygienické stanice hl. m. Prahy kontrolu asijské restaurace v Praze 8. V prostorách podniku odhalili přes 200 kg různých druhů masa neznámého původu.

ÚSTECKO OBRÁŽELO 370 KILOGRAMŮ ZKAŽENÉHO MASA

26.09.2022 | Řidič na Ústecku převážel 370 kilogramů drůbežího masa a dalších potravin bez funkčního chladicího zařízení. Veterinární inspektoři všechny potraviny znehodnotili obarvením a nařídili je odstranit. Přepravce může dostat pokutu do padesáti milionů korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

CENU MASA TLAČÍ I OBALOVÝ MATERIÁL! HLEDÁ SE ŘEŠENÍ?

26.07.2022 | Obaly masných výrobků zdražily za poslední rok o 100 %. Vyplývá to údajů Českého svazu zpracovatelů masa (ČSZM). Podle jeho výkonného ředitele Radka Slance jde o významnou položku při tvorbě konečné ceny výrobku. Firmy proto hledají způsoby, jak snížit spotřebu obalů.

DOBŘE SCHOVANÁ NÁLOŽ KALORIÍ: DRESINKY!!!

24.06.2022 | Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

KONTROLOVALI SE TRHY: TEPLOTY PROTI PRAVIDLŮM - ÚTOK NA ZDRAVÍ!

22.06.2022 | U téměř pětiny kontrol prodejců potravin živočišného původu na farmářských trzích našla letos Státní veterinární správa (SVS) nějaké pochybení. Dnes kontrolovala trhovce ve Vyškově. V letních měsících, kdy je venkovní teplota výrazně vyšší, než je vhodná pro skladování potravin, riziko špatného zacházení výrazně roste, řekl dnes novinářům ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

UMĚLE VYPĚSTOVANÉ MASO? KATASTROFA NA TALÍŘI

09.06.2022 | Jednou ze snah, jak zároveň skloubit požadavky ochránců přírody na snížení stavu hospodářských zvířat a zatížení životního prostředí, a zároveň poskytnout spotřebitelům stravu živočišného původu, je výroba masa v laboratořích. Obvyklým argumentem proti takovému řešení je příliš vysoká cena takto vyrobených umělých potravin. To je není vše. Zaplatí i každý konzument, ne penězi – zdravím.

3D MASO BUDE V KURZU! V PRODEJI OD ROKU 2025

26.04.2022 | Kjótský výrobce přístrojů pro jemnou mechaniku Shimadzu Corp. plánuje ve spolupráci s Ósackou univerzitou a tokijskou konzultační společností Sigmaxyz Inc. využít technologii 3D tisku k výrobě umělého masa tedy masa produkovaného pomocí umělého pěstování živočišných buněk. Maso vytištěné na 3D tiskárně by se mohlo prodávat na výstavě Expo Osaka – Kansai v roce 2025.

STRAVA BUDOUCNOSTI? MÉNĚ MASA (MJ. KVŮLI PENĚZŮM)

25.04.2022 | Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.

TŘI TIPY PRO PRÁCI S MASEM - A PŘÍMO OD ŘEZNÍKŮ

09.02.2022 | Konzumujeme jej už stovky let, přesto mnoho lidí tápe v základních otázkách. Také občas přemýšlíte, jak maso krájet, jestli jej správně skladujete, či zda jej máte nechat odpočinout, či nikoli? Uvedli jsme to na pravou míru přímo s řezníky Maso Novák.

MASOVÁ OBLIBA NEMASA: JE LIBO PŘÍDATNÉ LÁTKY?

28.12.2021 | Rostlinné náhražky masa si získávají fanoušky doslova raketovým tempem. S ohledem na kampaně zobrazující trpící zvířata, apokalypsu hrozící vlivem skleníkových plynů, případně obavy o vyčerpatelné zásoby masa skutečného se asi nelze ani čemu divit. Otázkou je, jestli tento krok skutečně přinese to, co slibuje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.