30.12.2020 | Nikdo neočekává, že kupovaný bramborový salát svou chutí trumfne domácí, ale na chlebíčky nebo jednohubky při různých oslavách může dobře posloužit. Zvlášť, když budete mít šťastnou ruku při výběru. My jich koupili v běžné tržní síti hned deset. A jak to dopadlo?
10.12.2020 | Vejce se řadí mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností, také dobře zasytí. Je ale rozdíl mezi těmi s označením bio a těmi, které vyprodukovaly slepice z klecových chovů?
12.11.2020 | K výrobě jablečných moštů se většinou využívají směsi odrůd, často padavčat, která nesplňují legislativní parametry určené pro prodej čerstvých jablek. I tak se ale musí používat kvalitní kusy ovoce, bez známek hniloby a plísně. Zajímalo nás, zda někteří nepoctiví prodejci mošty z vadných plodů neprodávají, a proto jsme některé z nich podrobily přísné analýze na přítomnost mykotoxinu patulinu, zároveň jsme zkoumali i podíl ovocné složky a samozřejmě i senzorickou kvalitu. A tady jsou výsledky.
06.11.2020 | Jahodové jogurty patří mezi spotřebiteli mezi nejoblíbenější. Kdo ale hlídá podíl ovocné složky a jaké jsou mezi jednotlivými výrobky rozdíly? Odpověď přináší náš test.
08.10.2020 | Spor o to, zda je rajče zelenina či ovoce, je stále nevyřešený. Botanicky splňují parametry ovoce, ale chuťově a kulinářsky se rajčata řadí mezi zeleninu. Ať už je to ve finále jakkoli, v kuchyni mají všestranné využití a nabízejí spoustu zdravotních výhod. Náš test navíc prokázal i skvělou senzorickou kvalitu české produkce.
10.09.2020 | Jogurtové, kefírové nebo acidofilní mléko, podmáslí, kefír, kyška - co mají tyto výrobky společného? Všechno jsou to tzv. zakysané, neboli fermentované mléčné výrobky lišící se mezi sebou druhem použitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Pojí je však to, že obsahují vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, vitamínů a minerálních látek.
10.08.2020 | Obliba brambůrků je obrovská.Každý rok jich sní průměrný Čech bezmála kilogram. Výrobci milovníky slaných pochoutek lákají na stále nové příchutě i tvary. My jsme ale zůstali u hodnocení té největší klasiky a vybírali z těch solených. Jak si vedlo 13 vzorků?
24.07.2020 | Jak ukazují statistiky, každý den vychází v průměru více než jeden článek věnovaný problematice tuků. Některé informace jsou správné a v souladu s vědeckými poznatky, často se však v souvislosti s tuky šíří různé mýty. Většina z nich se týká přímo olejů. I proto jsme otestovali hned 11 různých vzorků a zaměřili se při tom hlavně na jejich složení.
02.06.2020 | Jsou dobrou alternativou klasického chleba. Skvěle chutnají, obsahují dostatek vlákniny a díky minimálnímu obsahu vody jsou i trvanlivější. Ovšem spadají také do kategorie potravin, kde se doporučuje hlídat množství akrylamidu.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.