Test čokolád: Hodnotitelům jsme předhodili i jedno šidítko

Test čokolád: Hodnotitelům jsme předhodili i jedno šidítko

03.06.2021 Jana Čiháková

Testovat sladké kostičky je za odměnu, zvlášť pro hodnotitele. Ale jen do té doby, dokud jim mezi osmičku mléčných čokolád, které splňují minimální obsah tukuprosté kakaové sušiny, nepřidáte jednoho ošizeného šotka. A přesně to jsme udělali. Odhalení nás samozřejmě neminulo, ostatně stejně jako šotka poslední místo.

Čokoláda je dnes synonymem nejoblíbenější sladké pochoutky, o tom svědčí i statistiky. Podle marketingového analytika Brandona Gailla záliba v čokoládě přispívá globální ekonomice ročně částkou přesahující 1,8 bilionu korun, což z ní dělá jednu z nejvýnosnějších komodit. Ročně se pak celosvětově spořádá přes 7 milionů tun sladké pochoutky, v přepočtu na množství obyvatel to je zhruba 1 kilogram na osobu.

Čokoláda je zdravá, ale…

To, do jaké míry je čokoláda zdravá, a i kdy už ne, rozhoduje množství a její kvalita. Kakao obsahuje antioxidanty, které naše tělo chrání před volnými radikály, a tedy nemocemi, které souvisejí s oxidačním stresem. Obsažené flavonoidy a polyfenoly jsou ceněné pro blahodárné účinky na cévní a kardiovaskulární systém. Dokážou snížit krevní tlak, čímž pozitivně působí na průtok krve do srdce.

Někdy se také říká, že je čokoláda dobrá na nervy, což je trochu zavádějící. Kakao sice obsahuje serotonin, který podporuje dobrou náladu, ale i poměrně dost cukru, jehož nepřiměřené množství prokazatelně vede ke zhoršení psychické pohody. Cukr je pak také to, co z čokolády činí dobrého sluhu, ale zlého pána. Přispívá totiž ke kazivosti zubů, v dětech podněcuje vnitřní neklid a hyperaktivitu a celkově má negativní důsledky na zvyšování tělesné hmotnosti.

Co určuje kvalitu čokolády?

Čokoládu upravuje vyhláška č. 76/2003 Sb. Ta rozlišuje několik typů podle obsahu tukuprosté kakaové sušiny. Platí přitom, že čím více jí čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější. Jak uvádí portál Fér potravina, pro hořkou čokoládu platí minimální obsah kakaové sušiny 35 %. Čokoládu můžeme považovat za kvalitní, obsahuje-li alespoň 50 % kakaových přísad. O 10 % méně, tedy 25 % celkové kakaové sušiny musí splňovat mléčná čokoláda včetně obsahu mléčného tuku (min. 3,5 %). Kromě toho jsou přesně definována i množství kakaového másla a tukuprosté kakaové sušiny. Pokud byl do čokolády přidán rostlinný tuk, musí být na obalu zřetelně uvedeno, že „vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“ s dodatkem druhu rostlinného tuku. Výrobky, které nesplňují tyto podmínky, nemohou být nazvány čokoládou! Obvykle jsou na obalech popisovány jako „pochoutky“ nebo „cukrovinky“.

Existují ale i čokolády, které jsou přihlášeny k systému cechovních norem, ty zaručují ještě vyšší kvalitu. Takové čokolády zpravidla nesmějí obsahovat jiné rostlinné tuky kromě kakaového másla a lískoosříškové pasty (100%), jiné živočišné tuky než je mléčný tuk, jiná  „Mají také minimální obsah celkové kakaové sušiny 30 %, minimálně 16 % mléčné sušiny a minimálně 4 % mléčného tuku,“ vysvětluje Dana Gabrovská z Potravinářské komory ČR.

Pochoutka zamířila na poslední místo

Do testu bylo zařazeno 8 mléčných čokolád, většina deklarovala minimální obsah kakaové sušiny 30 %, jednu jsme vybrali s obsahem kakaa 45 % a dále jsme do testu zařadili jednu kakaovou pochoutku. „Výsledky senzorického hodnocení nenechali nikoho na pochybách, odborná porota odhalila naprosto jednoznačně kakaovou pochoutku a také čokoládu s vyšším obsahem kakaové sušiny: kakaová pochoutka dostala známku za celkové hodnocení 4,4 a čokoláda s obsahem kakaové sušiny minimálně 45 % známku 1,4. Ostatní mléčné čokolády byly ohodnoceny známkami v úzkém rozmezí 2,0 – 3,0. Z těchto mléčných čokolád vyhrála čokoláda Orion mléčná bohatá čokoládová chuť,“ shrnuje výsledky Dana Gabrovská z Potravinářské komory.

Z analytických parametrů byl hodnocen soulad stanovených výživových údajů s deklarovanými a dále byly hodnoceny parametry čokolád z hlediska legislativy – obsah tukuprosté kakaové sušiny a tuku (součet obsahu kakaového másla a mléčného tuku). „U výživových údajů byl nalezen soulad s deklarací u všech vzorků. Z hlediska legislativy byly splněny parametry na tukuprostou kakaovou sušinu a obsah tuku. Ostatní legislativní parametry stanoveny nebyly (obsah celkové kakaové sušiny, obsah mléčné sušiny a obsah mléčného tuku). Kakaová pochoutka obsahovala neobvykle vysoký obsah transmastných kyselin, které jsou při pravidelné konzumaci rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění. Výrobek podle deklarace obsahuje především palmový tuk, který však není běžně zdrojem transmastných kyselin. Lze se tedy domnívat, že použitý tuk byl podroben částečné hydrogenaci, kterou výrobce na obale nedeklaruje,“ doplnila Dana Gabrovská. Podrobné výsledky si můžete prohlédnout v hodnotících tabulkách.


Text Jana Tobrmanová Čiháková, foto shutterstock


Mohlo by vás zajímat

TESTOVALI JSME MARGARINY: TRANS MASTNÉ KYSELINY JSOU PASÉ

05.04.2023 | Margaríny nemají příliš dobrou pověst, a to zejména kvůli obsahu trans nenasycených mastných kyselin, které stojí příčinou zvýšeného rizika vzniku kardiovaskulárních one- mocnění. Jde však o přežitý mýtus. U dnešních margarí- nů je totiž obsah těchto tuků prakticky nulový, což ostatně prokázal i náš test.

TESTOVALI JSME CHLÉB A NAŠLI TEN NEJLEPŠÍ!

22.09.2023 | Konkurence, rivalita a z toho vyplývající snaha být co nejlepší a nejúspěšnější na trhu, se nevyhýbá ani pekařům. Objektivní srovnání kvality chleba se tak stalo výzvou pro Svaz pekařů a cukrářů v ČR, který pravidelně pořádá národní soutěž Chléb roku. Do ní se může přihlásit každá pekárna, bez ohledu na to, jestli je členem cechu nebo nikoliv, zda jde o průmyslovou nebo řemeslnou pekárnu. Novinkou letošního ročníku je účast obchodních řetězců, jejichž provozy splňují definici pekárny (Albert, Globus, Tesco). A jak dopadlo klání nejlepších z nejlepších?

KDYŽ DVA DĚLAJÍ TÉMĚŘ TOTÉŽ: TEST SMETANOVÝCH KRÉMŮ

01.11.2022 | Pribináček, Lipánek, Bobík, máček, Olmík a mnohé další, to všechno jsou názvy oblí- bených mléčných výrobků, na kterých si s radostí po- chutnávají děti, ale kterými nepohrdnou jako lahodným dezertem ani dospělí. Jak jsou na tom ale s obsahem kvalitních bílkovin a nemají až mnoho cukrů?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.