Články se štítkem: zdraví

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

ADAPTOGENNÍ KÁVA: VÍTE, O CO JDE A JE LEPŠÍ NEŽ TA KLASICKÁ?

25.10.2023 | Adaptogenní káva v sobě spojuje tradiční chuť kávy s přírodními látkami pozitivně působícími na zdraví. Za nápadem stojí Matěj Mach, kterého adaptogeny a nootropika zaujaly při psaní bakalářské práce na oboru technologie potravin. Svět zázračných a téměř zapomenutých bylin a hub, které ke zlepšení zdraví užívali naši předci, ho uchvátil a rozhodl se najít způsob, jak adaptogeny přidat do běžné stravy.

ZVYŠUJÍ VYSOCE PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY RIZIKO INFARKTU?

28.08.2023 | Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě.

JE LIBO LED? RADĚJI NE, DĚKUJI

22.08.2023 | Je sice teplo, při objednávání nápojů s ledem ale opatrně! Jistě, že vás osvěží, ale možná, že i za vysokou cenu. Ačkoli jsou hodnoty na teploměru jakkoli vysoko, mnoho ledu může organismu spíše uškodit.

OBAVY NA MÍSTĚ? ČAJE PLNÉ JEDŮ

22.05.2023 | Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?

VĚDCI: KOFEINEM PROTI OBEZITĚ A CUKROVCE? PRVNÍ VÝSLEDKY...

22.03.2023 | Vysoká hladina kofeinu v krvi může snižovat množství tělesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výzkum, o němž informoval list The Guardian. Tato zjištění by mohla vést k tomu, že by se kofeinové nápoje bez kalorií mohly používat ke snížení obezity a diabetu 2. typu.

NEOMÝVAT, NESTŘÍDAT TEPLOTY: TIPY, DÍKY KTERÝM VEJCE VYDRŽÍ DLOUHO ČERSTVÁ

02.03.2023 | Podestýlka, halový chov, bio či farmářské. Vyznat se v druzích vajec není jednoduché. Kromě původu byste však měli dobře vědět také to, jak vejce správně skladovat. V době, kdy jejich ceny rostou do závratných výšek, tak můžete ušetřit nemalou částku z nákupního rozpočtu. A to se vzhledem k blížícím se Velikonocům bude rozhodně hodit.

JE TO TADY, ZAČÍNÁ ÚNOR NA SUCHU! DÁTE SVÉMU TĚLU ALKOHOLOVÉ PRÁZDNINY?

01.02.2023 | Únor je nejkratším měsícem v roce, a právě proto si řada lidí plánuje svá předsevzetí na druhý měsíc. Pro mnoho Čechů je již řadu let spojen s akcí „Suchej únor“. Únor se pro ně stal synonymem pevné vůle a testem, jak moc jim bude alkohol chybět. Jak jsou Češi na tom s konzumací alkoholu a jak do těchto zvyklostí zasáhla složitá situace posledních let?

NEDOSTATEK VITAMÍNU D MŮŽE ZA CHŘIPKU I COVID + ZDROJE, KDE HO HLEDAT

31.01.2023 | Skutečnost, že je dostatečný příjem vitamínu D nezbytný pro všechny věkové skupiny obyvatelstva, neboť představuje prevenci celé řady nemocí, je v obecné rovině známá. Nové poznatky pak příznivý vliv vitamínu D ještě dále rozšiřují.

ZÁZRAČNÁ SPIRULINA? POZOR, MÁ I STINNÉ STRÁNKY

23.01.2023 | Spirulina je v dnešní době vyzdvihována, zvlášť samozvanými odborníky na zdravý životní styl. Pro její zařazení do běžného stravovacího plánu mluví spoustu pozitivních vlastností, které jsou dokonce ověřeny výzkumy. Jsou tu však i „ale“, o kterých už běžného spotřebitele nikdo příliš neinformuje. Silice, která si vysloužila nálepku „superpotraviny“ a patrně i za podivuhodných okolností, však nemusí být vhodná pro každého, může dokonce i ublížit.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.