VĚDCI: KOFEINEM PROTI OBEZITĚ A CUKROVCE? PRVNÍ VÝSLEDKY...

VĚDCI: KOFEINEM PROTI OBEZITĚ A CUKROVCE? PRVNÍ VÝSLEDKY...

22.03.2023 Jana Čiháková

Vysoká hladina kofeinu v krvi může snižovat množství tělesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výzkum, o němž informoval list The Guardian. Tato zjištění by mohla vést k tomu, že by se kofeinové nápoje bez kalorií mohly používat ke snížení obezity a diabetu 2. typu.

Vědci uvedli, že jejich práce navazuje na dříve publikovaný výzkum, který naznačoval, že pití tří až pěti šálků kávy denně, které obsahují v průměru 70 až 150 miligramů kofeinu, je spojeno s nižším rizikem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Vzhledem k tomu, že se jednalo o observační studie, bylo podle nich obtížné přesně určit, zda jsou tyto účinky způsobeny kofeinem nebo jinými sloučeninami.

V této nejnovější studii byla použita technika známá jako mendelovská randomizace, která zjišťuje příčinu a následek na základě genetických důkazů. Tým nalezl dvě genové varianty spojené s rychlostí metabolismu kofeinu a na jejich základě zjistil předvídané hladiny této látky v krvi a to, zda souvisí s nižším průměrným indexem tělesné hmotnosti (BMI) a tělesným tukem.

Lidé, kteří jsou nositeli genetických variant spojených s pomalejším metabolismem kofeinu, pijí v průměru méně kávy, přesto mají vyšší hladinu této látky v krvi než lidé, kteří jej metabolizují rychle.

IDEÁLNÍ VÁHA JAKO KLÍČ KE ZDRAVÍ

Vědci zjistili, že téměř polovina snížení rizika cukrovky 2. typu byla způsobena snížením hmotnosti. Je známo, že kofein podporuje metabolismus, zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu, přičemž se odhaduje, že denní příjem 100 miligramů zvyšuje energetický výdej přibližně o 100 kalorií denně.

Zjištění mají určitá omezení, mimo jiné i to, že výzkum byl založen na téměř 10.000 osobách převážně evropského původu, které se účastnily šesti dlouhodobých studií.

Doktor Stephen Lawrence z Univerzity ve Warwicku, uvedl, že studie je "zajímavá" a využívá "dobré vědecké poznatky". Dodal, že mendelovská randomizace je nicméně "relativně nová technika", a i když je užitečná, je "náchylná ke zkreslení". Zjištění by ale podle něj mohla vést k budoucím studiím, které by nakonec mohly vyvinout slibné léčebné postupy.

"Měli by lidé pít více kávy, aby snížili riziko vzniku tuku nebo cukrovky? Vědecké poznatky naznačují poměrně dobré důkazy o tom, že konzumace kofeinu zvyšuje spalování tuků, a to i v klidovém stavu. Nepředstavuje však léčbu obezity a při nesprávném užívání může vést k nárůstu hmotnosti nebo dokonce k poškození zdraví," řekl.

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

"KOKOSÁČ" NADE VŠE? NEBUĎTE OBĚTÍ TUČNÝCH MÝTŮ

11.12.2023 | Dosavadní spotřebitelské průzkumy z let 2021–2023 ukazují, že spotřebitelé se stále domnívají, že vepřové sádlo je jedním z největších zdrojů neprospěšných nasycených mastných kyselin, a že naopak nejméně jich má právě kokosový tuk. Přitom jde o jedny z největších mýtů současnosti.

TAK TAKOVOU JSTE JEŠTĚ NEMĚLI: VELIKONOČNÍ NÁDIVKA PODLE PAVLA BERKYHO

22.03.2024 | Svůj mistrovský um předvedl jako semifinalista největší kulinární show amatérských kuchařů MasterChef a svými recepty inspiruje dál. Vyzkoušíte také velikonoční nádivku Pavla Berkyho?

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.