22.05.2023 Jana Čiháková
Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?
Nápoj připravený z čajovníku čínského se po staletí užíval výhradně jako lék. Chyběly sice vědecké poznatky, které by prokazovaly jeho účinky a popisovaly přínos, nicméně už tenkrát se vědělo, že jeho pravidelné pití na organismus působí terapeuticky. Dnes už existují studie, podle kterých 2 až 3 šálky denně podporují harmonizaci krevního tlaku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, působí antibakteriálně a protizánětlivě zvlášť v dutině ústní, snižují riziko vzniku cukrovky, eliminují těžké kovy, působí proti předčasnému stárnutí a hlavně – jde o ideální nápoj, který zajišťuje hydrataci organismu, navíc s benefitem příjmu široké škály zdraví prospěšných látek. Je přitom jedno, jestli jde o čaj zelený, bílý, černý nebo matcha, protože všechny druhy mají původ právě v jedné a týž rostlince a liší se od sebe jen obdobím sklizně a časem oxidace, případně koncentrací živin – vitamínů, minerálních látek, katechinů - případně vyšším ORAC skóre, které vyjadřuje množství antioxidantů v daném druhu.
V neprospěch čajů mluví v poslední době záchyty, ve kterých laboratoř detekovala nebezpečné alkaloidy. Čerstvá je kauza z konce března, kdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce důrazně varovala spotřebitele před konzumací bylinné čajové směsi, která se prodávala pod obchodním názvem Energie. Při kontrole bezpečnosti potraviny bylo v čaji objeveno patnáctinásobné překročení povoleného limitu pro pyrolizidinové alkaloidy v množství 2929 µg/kg (mikrogramů na kilogram), maximální přípustné množství právní předpis stanovuje na 200 µg/kg. „Provozovatel tím porušil Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Pyrolizidinové alkaloidy jsou látky se známými negativními účinky na lidské zdraví,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva a připomněl, že v případě, že spotřebitelé předmětnou potravinu vlastní (konkrétně jde o šarži „Batch Nr. 0172081222“, výrobce: BYLINY Mikeš s.r.o., Číčenice), aby ji v žádném případě nekonzumovali. Nešlo přitom o první kauzu, která se v souvislosti s bylinnými čaji řešila. SZPI zjistila v roce 2018 i nevyhovující čaj „TESCO MIX OF HERBS bylinný čaj, porcovaný, kde se projevila přítomnost atropinu v množství 213 μg/kg a skopolaminu v množství 44,7 μg/kg a o dva roky dříve se prokázaly zakázané tropanové alkaloidy i v čaji „HERBAL TEAD (LOYD) – máta s brusinkou a bylinkami“ - laboratorní analýza potvrdila přítomnost atropinu v množství 206,4 μg/kg a skopolaminu v množství 31,7 μg/kg.
Některé alkaloidy patří mezi silně toxické látky, které se přirozeně nacházejí v řadě rostlinných druhů. Rostliny je většinou produkují jako přirozenou ochranu proti býložravcům. Často se objevují v bylinných směsích, nejčastěji těch, ve kterých je máta, fenykl, kopřiva, meduňka, kostival, podběl, heřmánek, brutnák nebo starček. Vzhledem k tomu, že bylo však prokázáno, že jejich nadměrný příjem může vést k akutnímu poškození jater, alespoň ve studiích na zvířatech se projevily jako agresivní karcinogeny, jejich hodnoty v potravinách jsou na úrovni Evropské legislativy přísně regulovány. K 1. lednu 2021 vstoupily v platnost dokonce nové, a ještě přísnější legislativní limity, a to podle nařízení Komise (EU) 2020/2040. Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA ještě více omezil jejich výskyt v potravinách, které jsou uváděny na evropský trh, jeho experti pak vydali také soubor doporučení, jak lze přítomnost alkaloidů minimalizovat, případně tyto látky z potravinového řetězce plně vyloučit, a to použitím správné zemědělské praxe a postupů při sklizni. Nebezpečí představují i tropanové alkaloidy (atropin, skopolamin), vyskytují se pak v rostlinách čeledi lilkovitých (durman obecný, rulík zlomocný a blín černý). Tyto alkaloidy působí na centrální nervovou soustavu a mají významné toxické účinky. Podle vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce je jejich přítomnost v potravinách zakázaná.
Ačkoli jde o obou typech souhrnně říct, že ve vyšších koncentracích a dlouhodobé expozici představují nemalé riziko, neměly by být výše zmíněné kauzy pro spotřebitele vodítkem k tomu čaje přestat konzumovat, jejich příznivé účinky totiž několikanásobně převyšují rizika. „I když v některých vzorcích čajů byly naměřeny neočekávaně vysoké obsahy alkaloidů, je pravděpodobné, že krátkodobý příjem (až 14 dní) nepředstavuje zdravotní riziko pro dospělé ani pro děti. Pro spotřebitele s průměrnou spotřebou čajů, kteří nedávají přednost určitému druhu, není pravděpodobný výskyt zdravotního postižení jako důsledku dlouhotrvajícího příjmu,“ připomněla také před časem Mgr. Jana Kubcová Beránková z Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.
Zároveň je potřeba upozornit na fakt, že u vysokého procenta nevyhovujících zásilek jde bezprostředně o produkci ze třetích zemí, na kterou se nevztahují přísné limity pro maximální rezidua pesticidů platných v rámci evropské legislativy, ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně proto inspekce tyto zásilky důkladně prověřuje a v případě nálezu nežádoucích látek je nakazuje výrobci na vlastní náklady zlikvidovat, přičemž jim vyměřuje zároveň i pokutu.
24.05.2023 | Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!
29.05.2023 | Kolébkou miso pasty je sice daleké Japonsko, tradičně tak tvoří nenahraditelnou složku asijské kuchyně, které dodává zcela neotřelou chuť umami, ale díky fúzi světových kuchyní, je netradičně, avšak s kýženým výsledkem, využívána dnes na poli vysoké gastronomie prakticky po celém světě. Pustíte si ji také k tělu?
17.04.2023 | Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.