ZÁZRAČNÁ SPIRULINA? POZOR, MÁ I STINNÉ STRÁNKY

ZÁZRAČNÁ SPIRULINA? POZOR, MÁ I STINNÉ STRÁNKY

23.01.2023 KATEŘINA KMECOVÁ

Spirulina je v dnešní době vyzdvihována, zvlášť samozvanými odborníky na zdravý životní styl. Pro její zařazení do běžného stravovacího plánu mluví spoustu pozitivních vlastností, které jsou dokonce ověřeny výzkumy. Jsou tu však i „ale“, o kterých už běžného spotřebitele nikdo příliš neinformuje. Silice, která si vysloužila nálepku „superpotraviny“ a patrně i za podivuhodných okolností, však nemusí být vhodná pro každého, může dokonce i ublížit.

Zvlášť v období, které vystihuje snaha o zdravější životní styl, redukci hmotnosti či jen větší péči o sebe sama a své zdraví je víc než žádoucí uvážlivě vyhodnocovat penzum protichůdných informací. A že jich o spirulině je… V obecné rovině je považována za rychlé a poměrně i levné řešení celé řady neduhů, má být také účinným prostředkem pro eliminaci nežádoucích kilogramů a v neposlední řadě i o účinným doplňkem bílkovin. Ukázalo se ale, že má i celou škálu negativních účinků, a i díky tomu je stále v hledáčku výzkumníků…

VÝHODY I NEVÝHODY

Spirulinu je možné zakoupit v lékárnách a specializovaných prodejnách buď ve formě tablet, nebo prášku, který lze využívat v přípravě smoothies, či do salátů. Jisté je, že se řadí mezi potraviny s nejvyšší koncentrací bílkovin, je jedním z mála rostlinných zdrojů, který je nositelem kompletního proteinu. Patří tak k doporučeným potravinám pro vegetariány a vegany, kteří s dostatečným příjmem bílkovin mohou mít problém. Jedna polévková lžíce (asi 7 gramů) obsahuje 4 gramy bílkovin. Dále 1,7 gramů sacharidů a 0,5 gramu tuku. Obsahuje také vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík.

Spirulinu je vhodné konzumovat především kvůli jejímu vlivu na posílení imunity, čemuž napomáhá vysoký obsah betakarotenů, jež mají významné antioxidační účinky. Spojována je s nimi především mrkev, ale ve spirulině je jejich koncentrace mnohem vyšší.

CHOLESTEROL V LATI

Spirulina také obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Obsažená kyselina gama-linolenová (GLA) je pro organismus velmi prospěšná. Jde o látku, kterou si lidské tělo neumí samo vyrobit a musí ji přijímat z vnějších zdrojů. Má vliv na kvalitu pokožky, vlasů a nehtů a zmírňuje symptomy a projevy premenstruačního syndromu.

Konzumace spiruliny podle výzkumů napomáhá při snížení množství tělesného tuku a hladiny cholesterolu. Četné studie prokázaly vliv na hladinu cholesterolu již po třech měsících užívání jednoho gramu spiruliny denně. Důvodem by mohl být fakt, že obsažené složky zabraňují tenkému střevu absorbovat větší množství tuku, ovšem tato hypotéza ještě potřebuje další vědecké potvrzení.

NA ALERGII I OBNOVU VLASŮ

Podle některých studií spirulina zmírňuje příznaky cukrovky, kdy dokáže snižovat množství cukru v krvi u osob trpících diabetem 2. typu. Výsledky se potvrdily také v případě pozitivního vlivu při problémech s vysokým krevním tlakem, a to zejména u osob trpících nadváhou.

Existují studie, podle kterých spirulina pomáhá zvýšit obsah hemoglobinu a červených krvinek, čímž se stává účinným prostředkem proti anémii.

Má rovněž schopnost zmírňovat projevy alergie, jako jsou rýma, kýchání či svědění, neboť snižuje hladinu histaminu v těle. Pomáhá též psychické pohodě, používá se při léčbě poruchy nálad. Dokáže také zmírňovat poškození svalstva, zlepšuje vytrvalost a zmírňuje pocit únavy, proto je vhodná i pro sportovce.

S MNOŽSTVÍM OPATRNĚ

Je však vhodné konzumovat sinici jen v malých dávkách. Nadměrné množství může citlivějším jedincům způsobit zdravotní problémy, jako jsou nevolnost nebo bolest hlavy, zvracení, ve výjimečných případech i poškození jater. Standardní dávka pro dospělého je dva až tři gramy denně.

Spirulina je, stejně jako ostatní sinice, velmi adaptabilní a charakteristická schopností přežít i ve složitých podmínkách. Toto však také znamená, že svou stavbu a vlastnosti přizpůsobuje prostředí, ve kterém žije. Z toho důvodu je složení sinice v různých prostředích a různých částech světa odlišné.

Existují i případy kontaminace dvěma skupinami škodlivých látek - těžkými kovy a mikrocystiny, které se ve spirulině objevily. Na tuto zprávu v roce 2017 upozornila francouzská agentura zodpovědná za bezpečnost potravin (ANSES). V době přezkoumávání vzorků z různých částí světa se v potravinových doplňcích objevily zvýšené koncentrace některých kovů, což bylo dáno nejspíš schopností těchto cyanobakterií vázat kovy obsažené ve vodě. Problémové překročení platných limitů bylo zaznamenáno v případě olova, rtuti a arzénu. Mikrocystiny sinice produkují běžně, mohou ale poškozovat játra (hepatotoxicita) a narušovat nervový systém (neurotoxicita), či měnit genetickou informaci v buňkách.

Konzumace spiruliny se v žádném případě nedoporučuje dětem a těhotným a kojícím ženám, respektive je vhodné před jejím zařazením do jídelníčku tento krok konzultovat s lékařem. Nelze ji též doporučit osobám s autoimunitním onemocněním, jako je například roztroušená skleróza, neboť by mohla snižovat účinnost používaných léků. To samé platí pro léky na ředění krve. Stejně jako jiné potraviny bohaté na bílkoviny obsahuje esenciální aminokyselinu fenylalanin. Proto by se spirulině měli vyhnout všichni jedinci trpící fenylketonurií, genetickou poruchou, která neumožňuje metabolizovat tuto látku. Obezřetní by měli být též alergici na mořské plody.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.