Články se štítkem: recepty

Proč „španělský ptáček“?

28.08.2010 | Přemýšleli jste nad tím, proč některá jídla mají tak nezvyklé názvy? Většinou asi ne. Takový španělský ptáček prostě sbaštíte a vůbec si nelámete hlavu, proč se plněný masový plátek jmenuje zrovna tak, a ne jinak.

Lecsó – skutečně pravé maďarské jídlo

30.01.2010 | O řadě jídel, která mají jakoby jednoznačný maďarský punc a takřka nikdo nepochybuje, že z Maďarska pocházejí, se dá zjistit zkoumáním historických pramenů opak (guláš aj.). Nicméně oblíbené lečo je skutečně původem maďarské…

Houbový kuba – nejen staročeské jídlo vánoční

23.11.2009 | S houbovým kubou má řada českých rodin spojeno polední jídlo o Štědrém dnu. Je ale možné, že tradice podávání kuby sahá až do předkřesťanských časů, kdy o slavení vánočních svátků nebylo v Čechách ještě ani vidu ani slechu…

Zpracování podzimního ovoce

14.10.2009 | Uprostřed šedivé zimy unavené oko potěší pohled do spíže plné barevných skleniček zavařeného ovoce a zeleniny či kompotů. Pokud všechnu tu nádheru nenakoupíme v obchodě za rohem, je třeba obětovat několik letních dní, opásat se zástěrou a postavit se ke sporáku. Podívejme se blíže na to, jak různorodě lze s podzimními plody naložit, abychom se z nich mohli těšit i v zimě.

Šoulet – sváteční pokrm židovské kuchyně

20.09.2009 | U nás silně zakořeněná představa základní vůně židovské kuchyně je vůně po česneku a je to dáno proslulostí slavnostního jídla šoulet, který kromě česneku obsahuje hrách, kroupy a fazole, ale především kvalitní maso, nejčastěji husu…

Kulajda

15.08.2009 | Jsme národem houbařů, rádi je v českých luzích a hájích sbíráme a ještě raději jíme. Víme i co s nimi…receptů jsou na tisíce. Ale máte-li k dispozici opravdu čerstvé houby, je tu jeden recept, který vévodí…Kulajda.

Exotické potraviny

23.06.2009 | Zatímco ještě před pár lety se exotické suroviny a plodiny vyskytovaly v našich obchodech jen sporadicky, dnes vznikají celé obchody specializované na potraviny z určité oblasti a v mnohých obchodních řetězcích vyrůstají oddělení určená výhradně příznivcům exotických chutí. Jen namátkou – japonská, indická, severoamerická, thajská, mexická či italská kuchyně... A další.

Klobása – pokrm z úsvitu věků

22.06.2009 | Jen stěží byste našli pokrm, jehož původ je tak prastarý jako klobása. První zmínky o klobásách totiž nalézáme už u S umerů asi před 3000 lety př. n. l.

Koblihy – nejen pečivo masopustní

11.05.2009 | Víte, že za posledních 300 let byly koblihy jasně nejslavnostnější celoroční lahůdkou v celých Čechách, a to jak na venkově, tak i ve městech? Pekly se při všech významných církevních svátcích, k masopustu, na svatby, křtiny, dožínky, poutě, posvícení i pro zimní koledníky. Nejen každý kraj, ale i řada města a vesnic má svůj tradiční recept, předávaný z generace na generaci. Ale přes jejich obrovskou oblibu nejde o výjimečnou českou specialitu a původní možná ano, možná ne… O prvenství a původ koblih s námi soupeří hned několik zemí – zejména Rakousko, ale i Švýcarsko, Německo a další…

Žemlovka čili zemlbába

16.03.2009 | Je toto podivuhodné jídlo dědictví Rakousko - Uherské kuchyně chudých, anebo mystickou staroslovanskou pochoutkou symbolizující sepětí jedlíka s matičkou zemí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.