recepty  

Kulajda

Kulajda

15.08.2009 Radek Jaroš

Jsme národem houbařů, rádi je v českých luzích a hájích sbíráme a ještě raději jíme. Víme i co s nimi…receptů jsou na tisíce. Ale máte-li k dispozici opravdu čerstvé houby, je tu jeden recept, který vévodí…Kulajda.

svet potravin kulajdaV ČECHÁCH MILOVANÁ, NA MORAVĚ MÁLO ZNÁMÁ ...

Je mnoho kuchařských zázraků, které je možno z hub vykouzlit a pravá jihočeská kulajda je jedním z nich. Polévka, která patří jednoznačně mezi české kulinářské rodinné stříbro... Kulajda má tolik vůní, že podráždí všechny vaše smysly, a to zejména, pokud je připravena skutečně z čerstvě nasbíraných hub. sušené houby si raději nechte pro bramboračku, protože v kulajdě zdaleka tolik chuťově nevyzní… Kulajda z čerstvých hub voní prostě tak, že na ni okamžitě dostanete chuť Zkuste ale po její přípravě vydržet do druhého dne – ohřívaná a pěkně rozleželá je totiž nejlepší. je skutečně s podivem, že tato lahodná polévka vždy byla a bohužel stále zůstává spíše záležitostí české kuchyně, zatímco na Moravě není příliš známá. Samotná kulajda je beze sporu pradávným staročeským receptem a zcela jistě si na ní pochutnávali i husité, ne-li dokonce účastníci bájného příchodu praotce čecha do české kotliny.

NAROZENA V JIŽNÍCH ČECHÁCHsvet potravin kulajda

Kulajda je typická jihočeská polévka, ale z kraje rybníků se postupně rozšířila do celých čech. obvykle se skládá z vody, smetany, koření, hub, vajíčka a brambor. typická je pro svojí vysokou hustotu, bílou barvu a charakteristickou chuť. Základní surovinou polévky jsou houby, které jí propůjčují charakteristickou vůni.

Pro přípravu kulajdy neexistuje jednotný recept, který by byl univerzální. Vyskytuje se mnoho variant, které se odlišují kořením a dalšími přísadami přidávanými do polévky. Občas se kulajda pro svojí sytost vydává jako samostatný hlavní chod na místo předkrmu ...

ZE SELSKÝCH STAVENÍ DO VYHLÁŠENÝCH RESTAURACÍ

Bývával to výhradně pokrm prostého venkovského lidu, nad nímž šlechta neprávem ohrnovala trochu nos. Ale časy se změnily a v současnosti se kulajdě kromě běžných domácností často dostává náležitá pozornost i na jídelních lístcích lidových i renomovaných restaurantů, chlubících se „dobrou (staro)českou kuchyní“ a vřelým patriotským vztahem k místním specialitám. Tak ochutnejte… a nezapomeňte – z čerstvých hub je nejlepší.

JAK UDĚLAT PRAVOU JIHOČESKOU KULAJDU...


Ingredience:

  • Košíček čerstvých hub (hřiby, babky, kozáky, křemenáče, žampiony, pýchavky)
  • 10 větších bramborsvet potravin kulajda
  • špetka kmínu
  • nové koření
  • několik kuliček černého pepře
  • 4 bobkové listy
  • hrnek husté smetany
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2–3 lžíce octa
  • 8 čerstvých vajec
  • čerstvý či sušený sekaný kopr

Postup: očištěné houby nakrájíme je na větší kousky. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). jakmile jsou brambory měkké přilijeme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme.

Kulajdu podle chuti osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. tři minuty povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. recept je pro 4 osoby, ale takto připravenou lahodnou kulajdu zbaštíte klidně i jen ve dvou ...


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.