recepty  

Šoulet – sváteční pokrm židovské kuchyně

Šoulet – sváteční pokrm židovské kuchyně

20.09.2009 Radek Jaroš

U nás silně zakořeněná představa základní vůně židovské kuchyně je vůně po česneku a je to dáno proslulostí slavnostního jídla šoulet, který kromě česneku obsahuje hrách, kroupy a fazole, ale především kvalitní maso, nejčastěji husu…

svet potravin souletÚVODEM

Šoulet je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je „šábes“, který se slaví každý týden od pátečního do sobotního večera. Svátek souvisí z lunárním cyklem, ale současně jde o svatý den, kdy ustává práce.Poněvadž se v tyto dny nesmí pracovat, musí být i pokrmy připraveny předem. Šábes je svátek židovské rodiny, která se schází pohromadě u bíle prostřeného stolu, s tradičním ceremoniálem. Symbolizuje klid a mír, rozjímání, radostné očekávání.

Všechny prováděné kroky a obřady jsou symbolickou upomínkou na dávnou a pohnutou historii izraelských. Poněvadž je o šábesu zakázána jakákoli práce, činnost, tj. i rozdělávat oheň, regulovat oheň, míchat aj., nosívaly židovské ženy hrnce k pekaři, aby se šoulet uchoval v peci teplý pro sváteční den. Pokrm se totiž musel připravovat předem již v pátek večer do příchodu hvězd, kdy již šábes začíná. Šoulet je směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření, je připravován i z košer masa hovězího. V tradičním podání bývá přílohou těstovinová rýže (strouhání) a „kugel“, což je obdoba bramboráku, ale bez česneku.

ŠOULET V MNOHA PODOBÁCH

Tradiční židovský recept však u nás zdomácněl a česká kuchyně si ho upravila do mnoha variant, které rozhodně košer, ve smyslu židovské kuchyně, nejsou. Místo fazolí se často používá hrách, čočka a dokonce i sója, anebo cizrna. Husí maso bývá často nahrazováno kachním, kuřecím, nejčastěji však hovězím masem. Existují však i varianty například s klobásou anebo s houbami.

Jen tak pro zajímavost – šoulet býval oblíbeným jídlem herečky Jiřiny Šejbalové a přímo zamilovaným jídlem Jana Wericha. Narozeninový šoulet, který se každoročně u Werichů připravoval, byl velmi pověstný a přilákal vždy spoustu gratulantů…

svet potravin souletHOUBOVÝ ŠOULET

Ingredience: Houby, kroupy, hrášek a telecí maso. Místo krupek lze použít také těstoviny, anebo rýže.

Postup: Kroupy uvaříme doměkka a osolíme. Houby namočíme do studené vody, slijeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na sádle. Na ni dáme podusit houby, utřený česnek, osolíme, opepříme, smícháme s krupkami a hráškem. Směs urovnáme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Na ni rozložíme naklepané, osolené a opepřené plátky masa a za občasného potírání olejem zapečeme, dokud maso nezměkne. Hotový pokrm posypeme rozmarýnou a podáváme.

ŠOULET S HUSíM MASEM

Ingredience: 1 kg fazolí, namočené přes noc, 500 g krup, namočených přes noc, 1/2 husy nebo 4 stehna, husí sádlo nebo olej, 3 hlavičky česneku,utřené se solí, 5 velkých cibulí, drobně nakrájených koření:1 lžička pepře, 1 lžička mletého zázvoru 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička sladké papriky, hovězí vývar, hovězí kosti (aspoň jedna je morková)

Postup: Nejdříve den předem namočíme zvlášť fazole a zvlášť kroupy. Druhý den vezmeme husí maso, nakrájíme na velké kostky, pokud použijeme stehna, necháme je vcelku. Maso vložíme na husí sádlo nebo na olej a krátce orestujeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, až zrůžoví, přidáme utřený česnek. Osolíme, přidáme pepř, zázvor a krátce osmahneme, aby se koření rozvonělo. Pak přidáme papriky a vzápětí zalijeme hovězím vývarem a dáme dusit do trouby. Mezitím vaříme fazole a kroupy v téže vodě, ve které se máčely, spolu s několika hovězími kostmi, z nichž jedna musí být morková. Podušené husí maso vyjmeme z trouby a vložíme do směsi fazolí a krup. Podle potřeby přidáme vařící vodu nebo vývar, osolíme a přikryté vaříme na velmi mírném plameni několik hodin doměkka, popřípadě můžeme vložit zakrytý pekáč či hrnec s dostatečným množstvím vody do mírně vyhřáté trouby.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.