Koblihy – nejen pečivo masopustní

Koblihy – nejen pečivo masopustní

11.05.2009 Radek Jaroš

Víte, že za posledních 300 let byly koblihy jasně nejslavnostnější celoroční lahůdkou v celých Čechách, a to jak na venkově, tak i ve městech? Pekly se při všech významných církevních svátcích, k masopustu, na svatby, křtiny, dožínky, poutě, posvícení i pro zimní koledníky. Nejen každý kraj, ale i řada města a vesnic má svůj tradiční recept, předávaný z generace na generaci. Ale přes jejich obrovskou oblibu nejde o výjimečnou českou specialitu a původní možná ano, možná ne… O prvenství a původ koblih s námi soupeří hned několik zemí – zejména Rakousko, ale i Švýcarsko, Německo a další…

JE KOLÉBKOU KOBLIH RAKOUSKO ČI ČESKO?

Rakušané si například nárokují jejich autorství, díky jisté ctihodné pekařce Cäcilii Krapfen, která údajně poprvé osmažila koblihy o masopustu léta páně 1690 a naplnila je zavařeninou.

svet potravin koblihyJiná věrohodná zpráva zase připisuje prvenství jisté nejmenované kuchařce, která je prvně upekla na setkání císařů v roce 1812 ve Vídni… Jenže již v 16. století se v Čechách přezdívalo masopustu „Karneval z Koblihovic“.

Koblihy se připravovaly sladké i plněné zeleninovými či masovými náplněmi (ale i račí směsí), tehdy vždy na másle.

V rodinách bohatých i chudých. V kronikách jsou zaznamenány obrovské požáry, které vznikly právě od hořícího másla při pečení koblih. Jihlava vyhořela celá v roce 1523. Zbyl jen klášter sv. Kříže, dům kata a dům povětrných ženštin. Bylo i 22 mrtvých…To prý se opily ženy soukeníků a dostaly chuť na koblihy… V 19. století už přípravu koblih ovládlo levnější a snadno uchovatelné sádlo.

VŠE ZAČALO KOBLÍŽKY

První zmínky o specializovaném pekaři kobližníkovi pocházejí již ze 14. století. O něco mladší jsou zmínky o ženách – kobližnicích. Ve středověku slovo koblih symbolizovalo masopust.

Ve středověkých receptářích se setkáme s rozličnými náplněmi a různými druhy koření, které hospodyňky do koblížků přidávaly. Jedná se třeba o řeřichu, šalvěj či kdoule. Koblihy se smažily ve vysoké vrstvě toho nejlepšího oleje (někdy i bukvicového). Olej lidé nedokázali konzervovat, a proto si v zimním období, kdy se lisoval, oblíbili právě smažené koblihy.

MASOPUST? JEDINĚ S KOBLIHAMI…

Nejstarší zmínka o v Čechách slaveném masopustu pochází již ze 13. století.

Koblihy (vdolky, kraple či šišky) se začínaly smažit na tzv. tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Hospodyňky si na nich dávaly záležet a plnily je rozličnými náplněmi, např. marmeládou, mákem a povidly. Koblihy se staly dárkem pro fašankovníky, babkovníky, masopustníky i maškarádníky, kteří obcházeli vesnice a zpívali veselé písně. Dnes již tato tradice pomalu upadá, ale koblihy zůstávají. Přidávají se i rozličné náplně, kterými se plní. Třeba náplň čokoládová, nugátová či borůvková.

Koblihy se plní i šlehačkou nebo krémem s vaječným likérem. Často se dělají i prázdné, zato se bohatě zdobí rozličnými ovocnými omáčkami či polevami a sypou moučkovým cukrem.

KOBLIHY VE SVĚTĚ

svet potravin koblihyV Polsku jsou koblihy spojeny s tamním ofi ciálním svátkem - Tlustým čtvrtkem.

V Rakousku jsou koblihy, „krapfen“, spojovány s výše zmíněnou pekařkou Cäcilii Krapfen, po které dostaly jméno, Zejména ve Vídni se koblihy těší velké oblibě, a to hlavně koblihy plněné meruňkovou marmeládou nebo nugátovou či vanilkovou náplní.

Ve Francii se o masopustu stále také koblihy připravují. Francouzi mají mimo jiné oblíbená dvě masopustní jídla, „merveilles“ a „francouzské koblihy“. A ani takové země jako USA či Austrálie nejsou ohledně koblih „vosk“…tady se nazývají doughnuts a často bývají zdobeny rozličnými polevami (viz foto).

CHCETE RECEPT NA MASOPUSTNÍ KOBLIHY?

Do vlažného mléka vsypeme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbylým cukrem, špetkou soli, vzešlým kváskem a změklým máslem, v němž jsme ušlehali žloutky. Těsto důkladně propracujeme vařečkou, přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu vykynout. Pak je na vále vyválíme asi na 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, lžičkou naneseme marmeládu, prázdným kolečkem přikryjeme, okraje stiskneme a přesahující těsto odkrojíme. Ještě chvíli necháme kynout. Mezitím rozehřejeme větší vrstvu tuku, aby v něm koblihy plavaly. Smažíme po obou stranách dozlatova. Usmažené koblihy pocukrujeme a vychutnáváme a vychutnáváme…


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.