Exotické potraviny

Exotické potraviny

23.06.2009 Alice Škochová

Zatímco ještě před pár lety se exotické suroviny a plodiny vyskytovaly v našich obchodech jen sporadicky, dnes vznikají celé obchody specializované na potraviny z určité oblasti a v mnohých obchodních řetězcích vyrůstají oddělení určená výhradně příznivcům exotických chutí. Jen namátkou – japonská, indická, severoamerická, thajská, mexická či italská kuchyně... A další.

CHCETE VYZKOUŠET SUŠI?svet potravin exoticke potraviny

V koutku věnovaném japonské kuchyni si vyberete ty správné ingredience a doma si je můžete vyrobit. Pochutnáte si tak nejen na exotickém, ale i zdravém pokrmu. Nedílnou součástí suši jsou totiž mořské řasy, které jsou pro lidský organismus nejčistším a nejsnáze využitelným zdrojem bílkovin a sacharidů. Obsah minerálů v mořských řasách je 14krát vyšší než u zeleniny a obsah vápníku dokonce 20krát vyšší než v mléce. Chcete-li se přesvědčit o blahodárném vlivu řas na vlastní kůži a nemáte zrovna chuť na suši, můžete je přidat buď do polévek či salátů, nebo si ve specializovaných obchodech zakoupit řasy, které lze místo nezdravých brambůrek chroustat jako slaný snack.

svet potravin exoticke potravinyPokud vám běžná nabídka exotických surovin v supermarketech nestačí, doporučuji zabrouzdat na internetu. Existuje nesčetné množství virtuálních obchodů, jejichž nabídka potravin určitého regionu je daleko širší než v obchodech kamenných. Například v e-shopu zaměřeném na japonské suroviny si můžete kromě již zmíněných řas vybrat z široké nabídky hub, omáček, rýže či nudlí (pšeničné, rýžové, skleněné vyráběné z fazolové a hrachové mouky či pohankové). Příznivci indické kuchyně si zase mohou libovat nad pestrou nabídkou omáček, past a čatní. Kdo se nikdy nesetkal blíže s mexickou kuchyní, užasne nad tím, kolik je k mání druhů chilli. Ať je ovšem virtuální nabídka sebepestřejší a nákup přes internet bezesporu pohodlnější než výprava do obchodu, každý mi dá jistě za pravdu, že neosobní způsob nakupování přímý kontakt nenahradí. Není nad to pokochat se v obchodě s řeckými potravinami pohledem na různé druhy oliv a nasát vůni kozího sýra.

svet potravin exoticke potravinyIDEÁLNÍ RYBA PRO DĚTI

Pojďme si proto exotickou kuchyni představit na jednom konkrétním příkladu – na exotickém pangasiovi na kari. Co budeme potřebovat? 4 filety pangasia, 1 mango, 1 pomeranč, 1 cibuli, 1 svazek čerstvého koriandru, 250 ml smetany ke šlehání, 3 lžičky červené kari pasty, olej, sůl. Rybu brázdící velké řeky Číny či Thajska zvanou též sumeček žraločí seženete dnes snadno v mrazicím boxu některého z větších obchodů. Je skvělou volbou pro každého, kdo by ryby vzhledem k jejich prospěšnosti pro zdraví rád zařadil do jídelníčku, nesnese však typický pach rybiny. Sumeček je rybí vůně téměř prost. A výhodou je rozhodně i to, že v jemném bílém mase nenajdete žádnou kostičku. Ideální ryba pro děti.

svet potravin exoticke potravinyPANGASIUS NA KARIsvet potravin exoticke potraviny

Ingredience:

  • 4 filety pangasia
  • 1 mango
  • 1 pomeranč
  • 1 cibule
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžičky červené kari pasty
  • olej, sůl

Postup: Plátky pangasia osolíme a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme oloupané plátky pomeranče a jemně nastrouhanou kůru a ještě minutu opékáme. Vyjmeme z pánve a udržujeme teplé. Do prázdné pánve přikápneme ještě trochu oleje a dohněda opečeme plátky cibule. Přidáme oloupané mango pokrájené na kostky, hrubě nasekaný koriandr a dusíme asi 3 minuty. Potom přimícháme kari pastu a smetanu a 2 minutky provaříme. Přidáme plátky ryby s pomeranči, prohřejeme a podle chuti dosolíme. Jako příloha se doporučuje rýže.

svet potravin exoticke potravinyEXOTICKÉ OVOCE NEPATŘÍ DO LEDNIČKY

Další ingrediencí je mango. Podlouhlý 10 až 15 centimetrů velký plod může být zbarven od zelené přes žlutou až červenou. Protože slupka některých druhů manga zůstává zelená i po dozrání, je poněkud obtížné poznat, kdy je plod zralý. Při stlačení prstem by měl klást mírný odpor, ale neměl by se promáčknout. Na slupce by neměly být tmavé skvrny a ovoce by mělo příjemně vonět. Pokud nechcete zakoupené mango ihned spotřebovat, neuchovávejte je při pokojové teplotě nad 20 stupňů, ale dejte je na chladnější místo. Rozhodně ne ovšem do ledničky. To platí pro exotické ovoce obecně. Většina exotických plodů v lednici buď vůbec nedozraje, pokud ještě nejsou zralé, nebo naopak rychle změknou a zhnědnou.

Kromě toho, že mango chutná lahodně po broskvích, je doslova nabité vitaminy. Proto se doporučuje během rekonvalescence i jako prevence nemocí. Obnovuje sliznici a působí preventivně i léčivě v případě šerosleposti. Vitamin B6 obsažený v mangu pomáhá při nervozitě a nespavosti. Konzumací manga lze rovněž příznivě ovlivnit stav vlasů a pleti.

svet potravin exoticke potravinyNĚKDO TO RÁD OSTRÉ

Červenou kari pastu, která se podle receptu přidává spolu se smetanou v závěru ke směsi pomeranče, cibule, koriandru a manga, si buď můžete připravit doma (hlavní ingrediencí jsou chilli papričky, takže pozor, pálí), nebo dnes běžně zakoupit již hotovou. Mimochodem, stejně jako řadu dalších produktů lze kari pastu zakoupit v rámci tzv. „Fair Trade“, čili „spravedlivého obchodu“. S touto etiketou budete mít jistotu, že se při zpracovávání přísady dbalo v exotických dálkách na lidská práva, při výrobě nebyla zneužita dětská práce ani nebyl nikdo jiný jakýmkoliv způsobem vykořisťován. V neposlední řadě se při výrobě „Fair Trade“ produktů dbá i na ochranu životního prostředí.

Starší generaci zvyklou na tradiční kuchyni asi podobným exotickým pokrmem neuctíme. Nechuť experimentovat s nezvyklými potravinami však nemusí být jediným důvodem, proč zaujmout k exotickým pokrmům zdrženlivý postoj. Návrat k tradičnímu jídlu se v poslední době stává ve světě vaření novým trendem, a to z mnohem hlubších pohnutek.

Po vlně zájmu o exotické potraviny, kdy největším luxusem byla návštěva japonské či mexické restaurace, se pozornost zase začíná obracet k místní kuchyni a původním receptům a totéž platí i pro suroviny. Faktem je, že po celá pokolení se zde jedly určité potraviny, které vyrostly či „se narodily“ v blízkém okolí a jako takové jsou pro organismus příznivé. Naši předkové by si o ananasu v únoru mohli nechat jen zdát a ani jim nijak nechyběl. Zjednodušeně řečeno, Filipínec si dá plátek ananasu, aby se ochladil. My v našich zeměpisných šířkách se v únoru většinou chladit nepotřebujeme.

svet potravin exoticke potravinyROZUMNÁ KONZUMACE, NEVŠEDNÍ ZÁŽITEK

Nové potraviny, které nebyly v Evropě dlouho známé, zvláště pak ovoce, mohou dokonce vyvolávat nejrůznější alergické reakce. To by měli brát v potaz zvláště rodiče malých dětí. V jejich případě je lepší dát při sestavování jídelníčku přednost čerstvým tuzemským surovinám.

Člověk je ale tvor příliš zvídavý na to, aby odmítnul ochutnat neobvyklé plody a pokrmy z cizokrajných surovin, má-li k nim přístup. A kromě toho některé exotické plodiny či suroviny působí často na náš organismus přímo blahodárně. Jak tedy naložit s exotikou na talíři? Exotické je vytržením z koloběhu všedního života. Není rozumné se mu oddávat každodenně, ale tu a tam si jím lze život okořenit. Z obyčejného večírku se stane zážitek, promění-li se v suši party, na které hosté musí přijít povinně v kimonech s naučeným japonským pozdravem a jiné jídelní pomůcky než hůlky jsou nepřípustné. Mimochodem, pokud se rozhodnete vyzkoušet exotického pangasia a zbude vám jedno mango, oloupejte je, rozmixujte se šálkem mléka, půlkou šálku bílého jogurtu, dvěma lžícemi cukru, šálkem studené vody a špetkou soli. A šup do ledničky. Výsledek? Mangové lassi, tradiční indický nápoj. Doporučuji.

svet potravin exoticke potravinyMANGOVÉ LASSI

Oloupejte jedno mango, rozmixujte se šálkem mléka, půlkou šálku bílého jogurtu, dvěma lžícemi cukru, šálkem studené vody a špetkou soli. Zchlaďte v ledničce a podávejte studené.


Mohlo by vás zajímat

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.