Zdravý životní styl

NÁVRAT LEGENDY NA ČESKÉ POLE: KŘEN SE VRACÍ DO GASTRONOMIE

28.03.2023 | Křen selský patří do české kuchyně stejně jako pivo do české hospody. Ačkoli má pěstování křenu v Česku tradici již od 12. století, postupně z našich polí vymizel do té míry, že až 90 procent jeho nabídky se pokrývá dovozem ze zahraničí. Změnit nepříznivý trend se nyní v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE s farmou Český chřest rozhodl velkoobchod makro ČR. Zákazníci makro mohou křen poprvé zakoupit v týdnu od 13. března.

VĚDCI: KOFEINEM PROTI OBEZITĚ A CUKROVCE? PRVNÍ VÝSLEDKY...

22.03.2023 | Vysoká hladina kofeinu v krvi může snižovat množství tělesného tuku a riziko cukrovky 2. typu. Naznačuje to výzkum, o němž informoval list The Guardian. Tato zjištění by mohla vést k tomu, že by se kofeinové nápoje bez kalorií mohly používat ke snížení obezity a diabetu 2. typu.

KAŽDÉ TŘI HODINY, NEBO KDYŽ MÁTE HLAD? INTUITIVE EATING

20.03.2023 | Celý přístup je založen na naslouchání svému tělu a důvěře v něj. Jak se to ovšem naučit? Zakladatel této metody doporučuje zdravý přístup k jídlu bez hysterie a stresu, který vychází z toho, že rozumíme sobě samým a svým potřebám.

SAMOOBSLUŽNÝ VÝDEJ V JÍDELNÁCH BY MOHL ZAMEZIT PLÝTVÁNÍ

13.03.2023 | Zavedením samoobslužného výdeje obědů ve školních jídelnách by se podle iniciativy Skutečně zdravá škola ročně ušetřily tisíce tun potravin. Děti by si tak v jídelnách nabíraly jídlo podle vzorové porce, ale na talíř by si samy vzaly jen tolik jídla, kolik snědí. Podle iniciativy by se tak v jídelnách minimalizovalo zbytečné plýtvání, což by umožňovalo stravování i pro děti z nízkopříjmových rodin. ČTK to za spolek sdělil Tom Václavík.

VYSOKÉ CENY POTRAVIN: KOLIK ZŮSTÁVÁ ŘETĚZCŮM V KAPSE?

07.02.2023 | Vláda chce prověřit ceny u zemědělců, potravinářských podniků a obchodních řetězců. Cílem je zjistit výši obchodní přirážky jednotlivých sektorů. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a členy vlády to oznámili prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

VÍNO ŠKODÍ ZDRAVÍ? VAROVÁNÍ JE NESMYSL, ROZČILUJÍ SE VINAŘI

07.02.2023 | Snahy Irska, aby na etiketách na víně stejně jako na všech alkoholických nápojích bylo varování, že škodí zdraví, vnímají čeští vinaři velmi negativně. Irské snahy jsou podle prezidenta Svazu vinařů ČR Martina Chlada nešťastné a nežádoucí.

NEDOSTATEK VITAMÍNU D MŮŽE ZA CHŘIPKU I COVID + ZDROJE, KDE HO HLEDAT

31.01.2023 | Skutečnost, že je dostatečný příjem vitamínu D nezbytný pro všechny věkové skupiny obyvatelstva, neboť představuje prevenci celé řady nemocí, je v obecné rovině známá. Nové poznatky pak příznivý vliv vitamínu D ještě dále rozšiřují.

ZANEDBÁVÁTE PŘÍJEM ZELENINY A OVOCE? SHOTNĚTE SI!

26.01.2023 | Potřebuje váš imunitní systém vzpruhu? Dodejte mu ji s přírodními za studena lisovanými antioxidačními shoty portugalské značky Copa. Na Košík.cz je exkluzivně dodává společnost Delmart, která nabízí prémiové potraviny z těch nejkvalitnějších a vždy čerstvých surovin.

KALORICKÉ TABULKY V PRAXI: MĚJTE PŘÍJEM POD DOHLEDEM!

24.01.2023 | I když se nám tvůrci všech možných diet snaží prodat myšlenku, že hubnutí je otázkou striktního dodržování velmi omezeného směru stravování, které je podmíněno vyřazením celé škály potravin, zastánci kalorických tabulek to vidí jinak. V případě plného zdraví není nutné z jídelníčku vyřazovat v zásadě nic a hubnutí se i tak dostaví, pokud jsou tedy tabulky správně nastavené. Jde jen o to dodržet jednoduchou rovnici: kalorický příjem musí být nižší než výdej.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.