Zdravý životní styl

SZPI UPŘESŇUJE: JAK JE TO S KVALITOU OLIVOVÝCH OLEJŮ?

30.11.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.

SMUTNÝ PRŮZKUM MEZI ČECHY: ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL MUSÍ JÍT STRANOU, JE TO DRAHÉ

29.11.2022 | Až 71 % mužů a 57 % žen v Česku bojuje s nadváhou. Na vině jsou nejen špatné stravovací návyky, ale i nedostatek pohybu a spánku. Situaci zhoršila pandemie koronaviru, aktuální zdražování však může tento problém ještě více prohloubit. Mnoho lidí si nemůže dovolit kvalitní potraviny a při nákupu sahají po levnějších položkách. V takových případech je však více než jindy důležité pečlivé čtení samotného složení potravin.

KIWI NENÍ JEN ZELENÉ: TOTO ZNÁTE A VÍTE, PROČ JEJ NEKOMBINOVAT S MLÉKEM?

25.11.2022 | Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky.

ALARMUJÍCÍ SPOTŘEBA SOLI: ČEŠI SOLÍ 3X VÍC, NEŽ BY MĚLI

23.11.2022 | Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě.

SZÚ VARUJE PŘED KAMPYLOBAKTERIEMI: MYTÍ MASA JE CHYBA!

21.11.2022 | Průjmovým onemocněním kampylobakteriózou, která se nejčastěji šíří kontaminovaným masem či vodou, onemocnělo v ČR za pět let přes 105 000 lidí, z nich více než 15 000 v posledním roce. Po covidu-19 a planých neštovicích jde o nejčastější infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve zprávě o šíření nemoci způsobené bakteriemi označovanými jako kampylobaktery.

MASO, NEMASO: FRANCIE LÁKÁ NA ROSTLINNÉ RYBY A KEBAB

25.10.2022 | Trendu ochrany životního prostředí se v poslední době přizpůsobují i výrobci potravin, kteří hledají rostlinné alternativy k masným výrobkům. Na potravinářském veletrhu SIAL v Paříži tak mohli návštěvníci ochutnat například imitaci ryb vytvořenou z rýže a mořských řas, kebab s kousky z hrachového proteinu nebo stoprocentně rostlinné špízy na gril, které voní jako maso.

MUŠLE LEVNĚJŠÍ NEŽ MASO: DALŠÍ DŮVOD DÁT JIM ŠANCI?

29.09.2022 | Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

DĚTSKÉ VÝŽIVOVÉ PEKLÍČKO ANEB TOHLE DĚTEM SKUTEČNĚ NEPROSPÍVÁ

13.09.2022 | Moře názorů na to co, kdy a jak správně jíst, je už natolik rozbouřené, že se v něm leckdo začíná topit. Zvlášť, když ještě jeden trend popírá ten druhý a ve finále smí člověk jíst všechno a zároveň nic. Ruku v ruce s tím ale dochází také k mystifikaci v oblasti výživových potřeb dětí. Zatímco některé maminky je ládují od rána do večera celozrnným pečivem a light jogurty, jiné jim nabízejí jako alternativu zdravého mlsání popcorn a kojeneckou láhev mění za přeslazená „pitíčka“. Obojí je samozřejmě špatně!

JAKÉ TUKY KONZUMOVAT? TADY NAJDETE ODPOVĚĎ

30.08.2022 | Na internetu koluje spousta mýtů týkajících se konzumace tuků a mastných kyselin. Někdy se objeví i vědecká studie, která se naoko vymyká ze soudobých poznatků doporučovaných předními renomovanými odbornými společnostmi nebo národními doporučeními vyspělých států. Tato doporučení vznikají na základě důkladné rešerše odborné literatury a následně zkoumají kvalitu provedených studií. Teprve v případě průniku shody informací jsou doporučení vydávána.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.