Zdravý životní styl

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

"KOKOSÁČ" NADE VŠE? NEBUĎTE OBĚTÍ TUČNÝCH MÝTŮ

11.12.2023 | Dosavadní spotřebitelské průzkumy z let 2021–2023 ukazují, že spotřebitelé se stále domnívají, že vepřové sádlo je jedním z největších zdrojů neprospěšných nasycených mastných kyselin, a že naopak nejméně jich má právě kokosový tuk. Přitom jde o jedny z největších mýtů současnosti.

DAŇ Z CUKRU LIDSTVO NESPASÍ: ZMĚNA MUSÍ ZAČÍT JINDE

23.10.2023 | Narůstající počet lidí s obezitou není už dávno problémem pouze ve Spojených státech, ale všude na světě. Pomoci od problému pak má zavedení daně z cukru, jejíž znění a výše se liší stát od státu. Jenže je skutečně všespásná?

POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL NEPŘESOLUJE! PODLOŽENÉ DŮKAZY

20.10.2023 | Doporučená denní spotřeba soli je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) pro dospělého člověka 5-6 gramů. Státní zdravotní ústav (SZÚ) uvádí, že Češi solí 2,5x více než je toto doporučení. Testy Potravinářské komory ČR ale ukazují, že výrobky českých potravinářů obsahují sůl v podobném množství jako jinde v Evropě. Kde se tedy bere tak vysoká spotřeba soli v naší populaci?

CHUDÁCI DĚTI: VÍCE NEŽ 60 PROCENT ŠKOLNÍCH JÍDELEN VÝRAZNĚ PŘESOLUJE

14.09.2023 | Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

PANGAS: RYBA VHODNÁ NA TALÍŘ, ANEBO ROVNOU O KOŠE?

13.09.2023 | Spotřeba ryb není v České republice příliš valná, to je pravda. Jakýkoli krok, který povede k navýšení konzumace rybího masa, je proto vítaný. Tedy… má to jednu výjimku. Mělo by jít o ryby kvalitní a ne o odpad přímo ze dna špinavé vody.

PITNÝ REŽIM JAKO OBSESE: AQUAHOLISMUS JE HROZBA MODERNÍ DOBY

11.09.2023 | Dostatečný příjem tekutin je pro lidské tělo zcela zásadní. Proti této tezi nelze nic namítat. Nicméně i protěžovanou „zdravou“ vodu je nutné konzumovat v přiměřeném množství. V posledních letech však narůstá případů, kdy je s tekutinami zacházeno neuvážlivě a namísto očekávané prospěšnosti se tak dostavují spíše zdravotní komplikace, mimo jiné i onemocnění z přetížení ledvin.

O MLÉKO A JEHO VÝROBKY JE MENŠÍ ZÁJEM, HLÁSÍ MLÉKÁRENSKÝ SVAZ

06.09.2023 | Loňský pokles poptávky spotřebitelů po mléčných výrobcích v Česku zřejmě pokračuje. Nákupní ceny mléka se od začátku roku snižují. Mlékárny se to snažily promítat do cen svých výrobků, aby podpořily jejich prodejnost, což se ale ne vždy projevilo v obchodech, řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček na dnešní tiskové konferenci v Přibyslavi.

ZVYŠUJÍ VYSOCE PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY RIZIKO INFARKTU?

28.08.2023 | Průmyslově zpracované potraviny výrazně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění, infarktu a mrtvice. Napsal to list The Guardian s odkazem na dvě na sobě nezávislé studie, které by podle expertů měly být varováním pro vlády po celém světě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.