DETOX V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: KDY, JAK A PROČ?

DETOX V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH: KDY, JAK A PROČ?

27.04.2023 Jana Čiháková

Detoxikace je přirozený očistný proces těla, při kterém se z těla vyplavují škodlivé látky. Občas ale dochází ke stavům, kdy samotné tělo na tento proces nestačí. Pokud nejsou detoxikační mechanismy nastaveny správně, je vhodné jim napomoci prostřednictvím očistné kúry, která pročistí nejen krev, ale i lymfu.

Tím se zlepší fungování jater, ledvin, střev i zbytku organismu. Jak ale správně k detoxikaci přistoupit? Zeptali jsme se odborníka Ing. Ivana Macha, CSc. - zakladatele Aliance výživových poradců ČR

DETOX NENÍ PŮST

Detox neboli očista organizmu znamená, že se tělo zbavuje škodlivých látek – toxinů. Tento proces v těle probíhá neustále, ale je pravda, že mu můžeme pomoci. Zejména tím, co jíme a pijeme, v jakém prostředí se pohybujeme. Vliv má také stres. Půst může být součástí detoxikačních kúr, ale není nezbytně nutný. Lepším řešením je úprava jídelníčku a zařazení některých účinných látek, které s detoxikací pomáhají.

JARO JAKO VHODNÝ ČAS

Je to do jisté míry psychologický aspekt, ale roli hraje i to, že na jaře se začíná řada lidí opět hýbat, končí období zimy, kdy se držíme více doma a kdy také více jíme. Často jde i o méně zdravé potraviny a v jídelníčku míváme méně ovoce a zeleniny, protože chybí větší rozmanitost sezonních druhů pěstovaných u nás.

JAK  NA NĚJ?

)Půst je jakýkoliv způsob podpory čištění organismu, kdy výrazně omezíme přívod energetických živin ze stravy a nahradíme je větším množstvím nízkoenergetických ovocných a zeleninových šťáv s obsahem vlákniny.  V týdnu předcházejícím postnímu období se doporučuje omezit těžká jídla s obsahem tepelně upraveného masa, konzumaci pečiva s obsahem lepku, zcela z jídelníčku vyloučit smaženiny, polévky zahuštěné jíškou, uzeniny, většinu polotovarů, konzerv a sladkostí. Snažíme se dodržet požadavek konzumovat ne více než 4-5 g soli denně včetně soli přidané do potravin, které zkonzumujeme. Po ukončení půstu zůstaneme ještě týden na odlehčené stravě.  V týdnech před a po půstu je také třeba výrazně změnit pitný režim, tj. vyloučit alkohol, omezit pití kávy na 1-2 šálky denně a vypít denně nejméně 3 l čisté nesycené vody, aby očista byla efektivní.

Bez lékařského dozoru si můžeme dovolit uvedený očistný program o délce nejvýše 3 dny včetně přípravného a závěrečného týdne.

BYLINKY JAKO ÚČINNÁ PODPORA

Nejdůležitějším orgánem pro detoxikační procesy organizmu jsou játra, roli samozřejmě hraje i trávicí a vylučovací systém. Dokážeme-li jejich činnost podpořit, pak pomáháme i očistným procesům. Z tohoto pohledu je velmi užitečný například ostropestřec mariánský, který v sobě skrývá ceněné látky v čele se silymarinem – směsí šesti flavonoligandů, které pomáhají činnosti jater. Ostropestřec je jedním z často užívaných pomocníků při detoxikaci a obsahují ho i doplňky stravy. Já mohu doporučit třeba kapsle Vitar EKO Detox nebo šumivé tablety Maxi Vita Očista jater. Z dalších rostlinných pomocníků mohu jmenovat třeba aloe vera, chlorellu nebo zelený ječmen.


Mohlo by vás zajímat

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

RÁMEN JAKO DÍLO NÁHODY + TIPY, JAK SI JEJ UVAŘIT I DOMA

25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.

PŘEDÁVKUJETE SE VITAMÍNOVOU VODOU? U NĚKTERÝCH DRUHŮ STAČÍ VYPÍT I DVĚ

25.07.2024 | Vitamínové vody jsou dnes vítaným zpestřením pitného režimu, který má prokazatelný přínos na lidské zdraví. Nejenže přispívá k hydrataci, jelikož poskytuje i velmi dobrý chuťový vjem, navíc bez přidaných cukrů, jako je tomu i jiných ochucených vod, vyvažuje ale i nízké příjmy některých vitamínů a minerálních látek. V poslední době se však opakovaně zmínilo předávkování. Podívali jsme se proto, kdy vám hrozí jeho riziko.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.