09.05.2023 Jana Čiháková
Přes 54 procent Čechů jí maso téměř každý den, 33 procent jeden až dvakrát týdně. Méně než jednou týdně ho jí pět procent lidí a 1,5 procenta nejí maso vůbec. Naopak 6,6 procent lidí v Česku jí maso několikrát denně. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Danone o stravovacích návycích v ČR.
Pět procent lidí se v průzkumu označilo za takzvané flexitariány, kteří část stravy nahrazují rostlinnými alternativami, ale jedí i maso. Téměř 83 procent lidí uvedlo, že žádný stravovací režim nedodržuje.
Za vegetariány se v průzkumu označilo 1,2 procenta lidí, jedno procento uvedlo, že jsou vegani. Takzvané flexitariánství označuje téměř polovina lidí jako občasné nahrazování masa mléčných výrobků rostlinnými produkty a téměř 39 lidí ho označilo jako zdravější způsob stravování. Loni se ve stejném průzkumu označily za flexitariány dvě procenta lidí.
Rostlinné produkty, jako jsou sójové nápoje, rostlinné alternativy masa nebo mléčných výrobků, podle průzkumu nikdy nejí třetina Čechů. Asi 46 procent uvedlo, že je jí méně než jednou za týden. Jednou až dvakrát týdně tyto produkty konzumuje 15,5 procenta lidí, téměř každý den 3,7 procenta. Průzkumu se zúčastnilo 1000 respondentů na konci března letošního roku.
Na českém trhu je několik značek rostlinných alternativ jako například Vegetarian Butcher od společnosti Unilever, Garden Gourmet od Nestlé nebo Alpro od Danone. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v lednu uvedla, že některé názvy rostlinných produktů, které se prodávají jako alternativy potravin živočišného původu, jako je například vegetariánské máslo nebo alternativy mléka a masa, porušují nařízení EU. Stanovisko inspekce není právně závazné.
29.05.2023 | Kolébkou miso pasty je sice daleké Japonsko, tradičně tak tvoří nenahraditelnou složku asijské kuchyně, které dodává zcela neotřelou chuť umami, ale díky fúzi světových kuchyní, je netradičně, avšak s kýženým výsledkem, využívána dnes na poli vysoké gastronomie prakticky po celém světě. Pustíte si ji také k tělu?
03.04.2023 | Škála diet a specifických stravovacích směrů je v dnešní době opravdu široká a stále se objevují další. S termínem „clean eating“ se setkáváme od roku 2006. V té době byl považován za další dietní směr, vedoucí k redukci váhy. Ovšem v průběhu času se rozvinul spíše na životní styl, který propagují milióny lidí po celém světě. Co přesně tento způsob stravování obnáší a jaká jsou jeho rizika?
30.05.2023 | Prvorepubliková česká značka Dynybyl rozšiřuje své portfolio jalovcových ginů o další příchuť, tentokrát s ovocnou sladkostí šťavnaté meruňky a broskve, která je hitem letošního léta. Novinka Dynybyl Gin Nectar propojuje svěží jalovcovou chuť originálního ginu v kombinaci s čerstvou vůní meruňky a broskve. Inspirováno českým sadem a lokálním ovocem.