Zaujalo nás

SZPI zahájila projekt přeshraniční spolupráce se Saskem v oblasti dozoru nad trhem s potravinami

20.01.2011 | Dne 18. 1. 2011 se v Mostu uskutečnila úvodní konference k projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského Ministerstva pro sociální záležitosti a ochranu spotřebitele. Za SZPI jsou do projektu zapojeny inspektoráty v Plzni a Ústí nad Labem, na saské straně pak kontrolní orgány podřízené saskému ministerstvu pro sociální věci a ochranu spotřebitele.

Žádné „dioxinové“ maso nebylo do ČR dovezeno

20.01.2011 | Proč to opakovat? Nu, prostě proto, že se stále s tímto pojmem lze setkat. Jak celá „kauza“ probíhala? Poté, co v německých médiích zaznělo, že do ČR a Polska směřovala zásilka potenciálně rizikového masa, kontaktoval Milan Malena, ústřední ředitel SVS ČR okamžitě dne 14. 1. svou německou kolegyni Karin Schwabenbauer a ta potvrdila, že 4 500 kg masa pocházelo z farmy, kam byly dodány krmné směsi kontaminované dioxiny, nicméně dodala, že podle propočtů německého Spolkového ústavu pro hodnocení rizika nebyly překročeny velmi přísné limity stanovené pro obsah dioxinů ve vepřovém mase.

Africký mor prasat u Petrohradu, a co to znamená?

20.01.2011 | Již od roku 2007 hrozí ze zemí Ruské federace zavlečení afrického moru prasat do EU. O tomto riziku Státní veterinární správa ČR již před časem informovala.

České Národní kontaktní místo pro RASFF požaduje vysvětlení Evropské komise ke kauze dioxinů

19.01.2011 | Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta dnes odeslal protestní dopis José Luis de Felipemu, řediteli sekce RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), který patří pod DG SANCO (generální ředitelství  pro zdraví a spotřebitele) při Evropské komisi.

Německé vepřové bylo zatím v pořádku

18.01.2011 | Ze zásilky 4 500 kg masa, které šlo z Německa do ČR z farmy, kde byly „dioxinové problémy“, šla polovina do Středočeského kraje, kde bylo maso rozdistribuováno do veřejného stravování a podařilo se dohledat a pozastavit 145 kg.

Pokrok z Bruselu a z ČR

18.01.2011 | Dnes na zasedání Stálého výboru pro zdraví zvířat a potravní řetězec v Bruselu jednal Milan Malena, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, o dvou otázkách.

Zemědělský svaz kritizuje kontroly potravin dovážených do ČR

17.01.2011 | Zemědělský svaz ČR je nespokojený s účinností kontrol potravin dovážených na tuzemský trh.

Jsme si v bezpečnosti potravin rovni?

17.01.2011 | V posledních několika dnech otřásl Německem (a i zbytkem Evropy) skandál s výskytem dioxinů.

Produkce medu loni vzrostla, přibylo včelstev i včelařů

14.01.2011 | Tuzemská produkce medu loni meziročně vzrostla o osm procent na 7455 tun. ČTK to řekl Miroslav Peroutka z Českého svazu včelařů (ČSV). Nárůst produkce nastal v důsledku zvýšeného počtu včelstev i příznivějšího počasí. Oproti roku 2009 přibylo také včelařů.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.