Zaujalo nás

SVS ČR: výsledky činnosti

08.02.2011 | Úkolem a cílem státního veterinárního dozoru je dozírat na výrobce, aby vyráběli zdravotně nezávadné potraviny a kontrolovat obchodované veterinární zboží, aby se na stůl nemohly dostat zdravotně závadné potraviny živočišného původu.

Polští školáci ve velkém pijí energetické nápoje

08.02.2011 | Každý pátý student polských středních škol konzumuje několikrát týdně energetické nápoje. Mladí Poláci je popíjejí před písemkami, návštěvou klubů, sportováním i hraním počítačových her, protože kofein a další přísady dočasně zvýší výkonnost, soustředěnost a potlačí únavu. O průzkumu Mazovského centra pro prevenci závislostí informuje na svém webu Polské radio.

Cvičná kuchyň pro slabozraké

08.02.2011 | Sebejistotu při práci v domácnosti získávají lidé s poruchou zraku v nové výukové kuchyni v Praze. Takové kuchyně nemají v Evropě obdobu, Tyfloservis má výukové kuchyně v Česku nyní již dvě. Dobře vybavená vzorová cvičná kuchyně může být ve spolupráci s rehabilitačním instruktorem nástrojem v osamostatnění klienta se zrakovým postižením. Tyfloservis nyní slaví své dvacáté narozeniny, novou kuchyni nadělil svým klientům díky spolupráci nadací a firem.

O Českou biopotravinu roku 2010 soutěží 42 výrobků

07.02.2011 | Do prestižní soutěže v oboru biopotravin „Česká biopotravina roku 2010“, jež byla vloni vyhlášena již po deváté, nominovalo 17 výrobců biopotravin celkem 42 výrobků v 7 kategoriích. V únoru odborná porota vybere vítěze, kteří budou 23. března slavnostně vyhlášeni na konferenci Retail in Detail v Praze.

Kontroly neodhalily potraviny obsahující nepovolené genetické modifikace

07.02.2011 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla v loňském roce rozsáhlou kontrolu zaměřenou na zjištění přítomnosti genetické modifikace v potravinách nabízených na českém trhu. Používání geneticky modifikovaných surovin je v Evropské unii možné, ale pouze v případech, kdy se jedná o modifikaci schválenou Evropskou komisí.

Tankové pivnice se v Česku za 15 let rozrostly šedesátkrát

04.02.2011 | Za 15 let existence obřích tanků na pivo v českých restauracích vzrostl jejich počet více než šedesátkrát. Ještě na začátku roku 1996 fungovalo v ČR pouze 12 tankových hospod, letos zhruba 740. Na prodeji čepovaného piva se už podílejí jednou desetinou.

Reakce SZPI na informace o dovozu zamořeného krmého tuku do ČR

04.02.2011 | Národní kontaktní místo pro RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), které spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, důrazně odmítá zavádějící a nepravdivé informace o údajném dovozu zamořeného krmného tuku pro drůbež a prasata z Německa do České republiky.

Vinařství roku

04.02.2011 | Prestižní vinařská soutěž Vinařství roku 2010 vrcholí. Do nejužšího výběru postoupila šestice finalistů. Vybráni byli ze všech moravských a českých vinařství registrovaných Vinařským fondem ČR. Druhý ročník významné soutěže Vinařství roku 2010 pořádá, stejně jako v loňském roce, Svaz vinařů ČR a Národní vinařské centrum, o.p.s. za podpory Vinařského fondu ČR. Nově bude moci svého favorita vybírat také veřejnost.

Dosavadní šetření neprokázalo nadlimitní obsah dioxinů v potravinách v ČR

04.02.2011 | Průběh „dioxinové kauzy“, která má svůj původ v Německu, byl v České republice od samotného počátku sledován českým Národním kontaktním místem (NKM) Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva(RASFF), který spravuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Členské státy EU, které jsou do tohoto systému napojeny, se navzájem informují o rizikových potravinách a krmivech na evropském trhu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.