Články se štítkem: zelenina

MLÉKO, MASO, VEJCE I ZELENINA: LIDÉ SE Z FINANČNÍCH DŮVODŮ VZDÁVAJÍ PESTRÉ STRAVY

01.12.2023 | Lidé v Česku loni omezili spotřebu potravin. Jedli méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Naopak se zvýšila konzumace pečiva, rýže, luštěnin a piva. Spotřeba potravin na člověka meziročně klesla o 32 kilogramů na 739 kg a vrátila se na úroveň předcovidových let.

ZOBÁNÍ K TELEVIZI? NAHRAĎTE KALORICKÉ BOMBY, NÁVOD ZDE

03.08.2023 | Kdo by si rád nekřupnul – ať už večer u televize nebo při posezení na terase. Naštěstí to jde i bez zbytečných tuků, cukrů i s minimem soli, aniž byste přišli o chuťový zážitek.

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE TADY! TIPY PRO VÝBĚR I ÚPRAVU

20.04.2023 | Hvězda českého chřestu pohasla až v dobách totality, kdy byla tato zelenina označena za buržoazní rozmařilost a jeho pěstování ve velkém byl konec. Nyní si k němu Češi opět nacházejí cestu.

GUINNESSOVKA MÁ NOVÝ REKORD! ZABODOVALY ZELENINOVÉ RŮŽE

26.01.2023 | Akce, která nesla název ČESKO-SLOVENSKO ZAVALÍ RŮŽE, přinesla kromě své řemeslné a charitativní linky také snahu o vytvoření největší kolekce růží na jednom místě technikou carvingu, tedy vyřezáváním ze zeleniny. Finální část probíhala v hypermarketu Globus v Praze Čakovicích, kde se 21. ledna 2023 podařilo shromáždit a vyřezat 3 123 ks růží.

ZANEDBÁVÁTE PŘÍJEM ZELENINY A OVOCE? SHOTNĚTE SI!

26.01.2023 | Potřebuje váš imunitní systém vzpruhu? Dodejte mu ji s přírodními za studena lisovanými antioxidačními shoty portugalské značky Copa. Na Košík.cz je exkluzivně dodává společnost Delmart, která nabízí prémiové potraviny z těch nejkvalitnějších a vždy čerstvých surovin.

PO VEJCÍCH A MASU PŘICHÁZÍ ZELENINA Z AUTOMATU

17.01.2023 | V městské části Brno-Kohoutovice přibyl automat, ze kterého mohou lidé kupovat ovoce a zeleninu od lokálních farmářů z nedalekých Malhostovic. Novinářům to dnes řekl starosta Kohoutovic Jakub Hruška (KDU-ČSL). Podle něj jsou ceny podobné jako v obchodech, ale potraviny jsou kvalitnější. Například tři kila brambor lidé dostanou za 55 korun, stejnou cenu zaplatí i u dvou kilogramů jablek.

BRAMBORY AŽ NA POSLEDNÍM MÍSTĚ: VYKOUZLETE SKVĚLOU PŘÍLOHU Z JINÝCH DRUHŮ ZELENINY

30.12.2022 | Brambory jsou bezesporu nejoblíbenější přílohou Čechů. Přesto to nemusí být automaticky ony, co na talíři obsadí místo vedle pečeného kuřátka, steaku anebo ryby. Podobným způsobem lze totiž připravit širokou škálu druhů zeleniny. Kromě toho, že máte příležitost objevit nové chutě, které vás dost možná mile překvapí, máte možnost naučit se používat i alternativy s nižším obsahem sacharidů, a naopak vyšší koncentrací výživových látek.

OVOCE A ZELENINA: TIPY NA SPRÁVNÝ ZPŮSOB SKLADOVÁNÍ

05.12.2022 | Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.

JÍDLEM K DOBRÉ NÁLADĚ? TYTO POTRAVINY TEĎ POTŘEBUJEME

30.11.2022 | Delší noci a chladné počasí přirozeně zpomaluje i naše fungování. Abychom udrželi výkonnost a užili si tohle období bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem, který bude respektovat i sezónnost potravin.

ZELENINA PATRNĚ JEŠTĚ PODRAŽÍ: CO ALE SENIOŘI, DĚTI A NEMOCNÍ?

26.10.2022 | Pro sociální podnik Český produkt z Vícenic u Náměště nad Oslavou, který dodává loupanou zeleninu do škol a nemocnic, je nyní podnikání těžší kvůli drahé elektřině a pohonným hmotám. Navíc se nedá odhadnout, jak se budou dál vyvíjet ceny zeleniny, řekl ČTK jednatel Radek Juřena. Byl mezi třemi výrobci, kteří dnes v Jihlavě převzali certifikát Vysočina regionální produkt.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.