Články se štítkem: zelenina

ČESKO PLNÉ PESTICIDŮ? NEVĚŘTE MÝTŮM!!!

02.08.2022 | Přestože je životní prostředí v naší zemi kontaminováno téměř nekonečným počtem rizikových látek vznikajících při průmyslové výrobě nebo nedostatečnou likvidací obalů, odpadů a dalších civilizačních produktů, jsou za hlavní rizikové látky stále považovány zejména pesticidy používané převážně (ale nejen) v zemědělství. Toxinů v přírodě je ale mnohem více a zahrnují mimo jiné i širokou skupinu látek, které si vytvářejí rostliny na obranu vůči svým býložravým predátorům.

GRILOVAT JDE I BEZ MASA: TIPY NA DOBROTY, CO VYROSTLY ZE ZEMĚ

14.06.2022 | Teplé večery, dobré jídlo a pití, parta kamarádů nebo rodinná oslava… Grilovací sezona je tu a s ní i každoroční přemítání nad tím, jak grilovací klasiku v podobě masa na sto způsobů obohatit. Zkuste si letos na gril přihodit trochu více ovoce a zeleniny! Poradíme vám, jaké druhy se na gril hodí a čím přípravu ozvláštnit.

JE LIBO SEZÓNNÍ ZELENINU? VELKÝ PŘEHLED KDY CO ROSTE

07.06.2022 | V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách. Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování

KDO SE POSTARÁ O ZELENINU? ZELINÁŘI HLÁSÍ NEDOSTATEK PRACOVNÍ SÍLY

09.03.2022 | Stovky ukrajinských traktoristů a dalších kvalifikovaných pracovníků například pro obsluhu linek na zpracování zeleniny budou na jaře chybět kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině tuzemským pěstitelům zeleniny, kteří tak hned na úvod sezóny mají problém zajistit dostatek těchto zaměstnanců.

NÍZKÁ KVALITA RAJČAT ZE SKLENÍKŮ? NEBUĎTE OBĚTMI MÝTŮ

15.02.2022 | Česká republika bohužel nemá optimální podmínky k celoroční produkci celé řady zemědělských komodit a v nejbližší době s tím nic neudělá ani globální oteplování, byť by bylo možná právě v tomto ohledu vítané. Jak ale zajistit čerstvé produkty každý den, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce?

ZELENINA PODLE SEZÓNY: VELKÝ PŘEHLED PRO SPOTŘEBITELE

22.12.2021 | V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách. Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování

Češi proti horku bojují pivem a melouny

21.06.2021 | Tropické teploty, které momentálně v České republice panují, podle potravinářských řetězců přiměly zákazníky k větším nákupům nealkoholických nápojů, balené vody či piva. Prodeje vzrostly také u melounů a dalšího zejména sezonního ovoce, které lidé kupují nejen kvůli osvěžení, ale i k přípravě tzv. smoothies (ovocných nápojů).

Záhada předražených jablek: Ceny ovoce i zeleniny jsou v rukou obchodních řetězců

27.04.2021 | Pěstitelé zeleniny prodávají své zboží obchodním řetězcům za zhruba poloviční cenu, než jakou zaplatí spotřebitelé v obchodech. Na tiskové konferenci to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. Na vině je podle něj kromě marží řetězců i vysoká daň z přidané hodnoty, která v ČR činí 15 procent, v jiných evropských státech je podle něj nižší.

Jaký bude letošní rok pohledem českých farmářů?

15.04.2021 | Dosavadní nízké teploty nadepsaly otazníky nad rannými výpěstky, které mohou dorůst se zpožděním. Pro pozdější plodiny se zatím neděje žádná katastrofa, tam to příroda zřejmě „dožene“, pokud ovšem bude přiměřená vláha a teplo. Tím, že každý rok je v Česku na jaře jiné počasí, jde pro české pěstitele doslova o drama. K tomu všemu se navíc přidal koronavirus.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.