JÍDLEM K DOBRÉ NÁLADĚ? TYTO POTRAVINY TEĎ POTŘEBUJEME

JÍDLEM K DOBRÉ NÁLADĚ? TYTO POTRAVINY TEĎ POTŘEBUJEME

30.11.2022 Jana Čiháková

Delší noci a chladné počasí přirozeně zpomaluje i naše fungování. Abychom udrželi výkonnost a užili si tohle období bez únavy a v dobré náladě, můžeme si pomoci vhodným jídelníčkem, který bude respektovat i sezónnost potravin.

Základem pro udržení výkonnosti v podzimním a zimním období je pravidelný spánkový režim okolo 7 hodin denně. Organizmus skvěle nastartují potraviny ostré chuti jako je zázvor nebo chilli, které se skvěle hodí do tepelně upravených, pečených i dušených jídel, vhodných právě v tomto období. Teplá jídla jsou pro tělo lépe stravitelná a pomáhají organismu rychleji se zahřát a udržet výkonnost.

V souladu s trendem dnešní doby zařaďte do jídelníčku sezónní potraviny. V obchodech najdete mnoho druhů zeleniny původem z Česka. Syrovou zeleninu vyměňte za kořenovou (mrkev, petržel, celer, křen, ředkev, červená řepa), brukvovitou zeleninu (květák, brokolice, růžičková kapusta, kapusta, zelí, romanesco) a do jídel přidávejte cibuli, česnek a pórek. „Kořenová zelenina skvěle chutná, obsahuje vhodné škroby a její příprava je snadná. Brukvovitá zelenina podpoří ochranu před volnými radikály a doplní vitamíny. Cibule, česnek a pórek podpoří imunitu a zaženou na podzim všudypřítomnou rýmu a kašel,“ doplňuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

PŘIDEJTE LUŠTĚNINY

Další podstatnou složkou podzimního jídelníčku jsou luštěniny. Ve spojení s podzimem konkrétně fazole bílá a čočka zelená. Jídla z těchto luštěnin jsou uvařená rychle a v kombinaci s kořenovou zeleninou skvěle chutnají.

Z hlediska stravování jsou si podzimní a zimní období velmi blízké. Je vhodné klást důraz na kvalitní teplou stravu. Ideální součást teplých pokrmů jsou také kvalitní rýže. I zde je poměrně velká pestrost. Můžete zvolit aromatickou jasmínovou, velmi univerzální basmati nebo celozrnné rýže, které obsahují více minerálních látek a vitaminů jako např. basmati natural.


Mohlo by vás zajímat

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

20 LITRŮ VÍNA A 7 LITRŮ LIHOVIN NA HLAVU: SMUTNÁ STATISTIKA RIZIKOVÉHO PITÍ V ČECHÁCH

08.02.2024 | Podle údajů Českého statistického úřadu a dat organizace Suchej únor vypil průměrný Čech v roce 2022 143 litrů piva, téměř 20 litrů vína a 7 litrů lihovin. Česko se tak řadí ve spotřebě alkoholu spolu s Litvou a Moldavskem do evropské TOP trojky, celosvětově nám pak náleží čestné místo mezi TOP 5 zeměmi na světě ve spotřebě alkoholu.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.