Články se štítkem: víno

MÁTE V MALÍKU PODÁVÁNÍ VÍNA? NEJČASTĚJŠÍ CHYBY!

14.01.2022 | Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní.

NEJLEPŠÍ KOLEKCI SALONU VÍN MÁ MIKULOV!

03.01.2022 | Cenu za nejlepší kolekci v letošním Salonu vín získal Mikrosvín Mikulov, který má mezi stovkou nejlepších vín devět zástupců. Národní vinařské centrum, které soutěž pořádá, zveřejnilo podrobné výsledky v tiskové zprávě. Upřesnilo také, že letošní Salon vín se na zámku ve Valticích na Břeclavsku otevře pro veřejnost 4. února.

Na nepoctivce spadla klec: Za poškození jména Bordeaux rok na tvrdo

30.11.2021 | Odvolací soud ve francouzském městě Bordeaux poslal na rok do vězení obchodníka s vínem, kterého shledal vinným z pančování vína, nekalé konkurence a poškozování dobrého jména vinařské oblasti Bordeaux. Poslední bod obžaloby a pokus o zneužití renomovaného označení AOP je ve Francii zcela nevídaný, informoval list Le Monde.

Inspektoři z prodeje stahují vína, mají chybné značení

10.11.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z prodeje mladá vína. Důvodem je špatné označení lahví. ČTK to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec uvedl, že je to velká škoda, protože vína jsou v pořádku a kvalitní a stala se administrativní chyba. Kopřiva potvrdil, že vína jsou z bezpečnostního hlediska v pořádku.

Pěstování vína v jeho starověkém rodišti v Gruzii ohrožuje změna klimatu

02.11.2021 | Hrozny na vinici Solomona Nersezašviliho byly téměř zralé, když koncem srpna udeřilo silné krupobití. Ledové koule za půl hodiny zničily většinu úrody a měsíce tvrdé práce. Podobné bouře přitom už dlouho sužují gruzínský region Kachetii v podhůří Kavkazu, který mnozí považují za rodiště vína. Réva k výrobě vína se tu pěstovala už před zhruba 8000 lety. Rostoucí četnost a intenzita bouří - což je problém spojovaný se změnami klimatu - ovšem vyvolává debatu o budoucnosti pěstování vinné révy v Gruzii, napsal Thomson Reuters Foundation.

Prezident: V případě Podluží čeká vinaře několikaletá práce

14.10.2021 | Vinařství naší země prošlo možná největší zatěžkávací zkouškou. Kromě covidové situace se muselo poprat i s bouřkami, krupobitím a tornádem, které zejména u Hrušek, na Moravské Nové Vsi a u Lužic a Mikulčic srovnalo vinice se zemí. Na prognózy je brzy, je však víc než patrné, že letošní vinobraní bude prostě jiné.

Největší vinařská soutěž se blíží. Oenoforum odstartuje v pátek

17.08.2021 | Tuzemští i zahraniční degustátoři se sejdou v Multifunkčním centru zámku Lednice, aby zde 20. a 21. srpna hodnotili špičková vína z celého světa a vybrali vítěze 15. ročníku mezinárodní soutěže vín pořádané v České republice – Oenofora. Oenoforum – Czech International Wine Competition pořádá Svaz vinařů pod patronátem OIV – Mezinárodní organizace pro víno a vinohradnictví.

Vinice, na které se rodí vítězství. Uhádnete, kde leží?

12.08.2021 | Seriál hodnocení Národní soutěže vín 2021 se přesunul na jižní Moravu a zde byl tradičně odstartován hodnocením vín Slovácké vinařské podoblasti. Šampionem a tedy nejlepším vínem soutěže se stalo Rulandské bílé 2019, VOC Bzenec ze Zámeckého vinařství Bzenec.

Na vinice zaútočily kroupy i tornádo, škody se zjistí v průběhu roku

30.06.2021 | Zničené sklepy, vybavení pro výrobu vína, rozbité lahve a poničené vinohrady. Tornádo minulý čtvrtek kromě obydlí lidí nešetřilo ani sklepy a vinice místních vinařů. Škody sčítají postupně, někteří mají poničený i vlastní dům a v takovém případě má bydlení před vínem přednost. ČTK to zjistila u několika dotázaných vinařů z Hrušek, Lužice, Moravské Nové Vsi i Mikulčic.

Vědci: Kvalitu vína mohou ovlivňovat mikroorganismy v půdě

12.05.2021 | Vědci Mendelovy univerzity v Brně prozkoumají půdní mikroflóru ve vinicích. Jejich výzkum pomůže obnovit rozmanitost mikroorganismů ve vinařské a vinohradnické praxi s cílem zajistit optimální sklizeň hroznů a kvalitu vína. Do unikátního výzkumu se zapojí odborníci z Ústavu genetiky, Ústavu vinohradnictví a vinařství a Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty MENDELU.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.