Články se štítkem: víno

CHUŤ A VŮNĚ VÍNA V RUKOU ŽENY: NÁRODNÍ SOMMELIÉRKOU JE B. KOLLÁROVÁ

05.09.2022 | Moravská a česká vína jsou díky specifickým půdním a klimatickým podmínkám a originálním přístupům našich vinařů ve vinařském světě samostatnou kategorií. A jako taková jak na národní, tak na mezinárodní úrovni potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařské centra vznikla pozice národního sommeliera, na kterou v těchto dnech nastupuje přední česká sommelierka Klára Kollárová.

JEDNIČKY VE SVĚTOVÉM MĚŘÍTKU: V ČEM VYNIKÁ ČR?

08.08.2022 | Česká republika drží několik světových prvenství. Dokážeme u nás nejen vyprodukovat potraviny, které směle konkurují těm v zahraničí, ale věhlas ve světě máme i díky zemědělským aktivitám.

KAM PO ČECHÁCH ZA VÍNEM, KDYŽ JE MORAVA DALEKO?

03.08.2022 | Víno je v České republice doménou hlavně jižní Moravy, ale prozkoumat vinařské Čechy, česká vína a vše, co se kolem nich točí, určitě stojí za to. A přišli na to i samotní vinaři, kteří se ochotně otevírají zájemcům o vinařkou turistiku. Vinařství v Čechám má nejen rostoucí kvalitu, ale i mnohosetletou tradici, navíc je pro mnohé výrazně blíž než Morava. Přinášíme vám tak šest tipů, které byste při návštěvě vinařských Čech určitě neměli vynechat.

BURČÁK BUDE! VALTICE OZNÁMILY SKLÍZENÍ HROZNŮ

01.08.2022 | První letošní hrozny, které poslouží na výrobu burčáku, sklidili dnes ráno ve vinohradu na Kraví hoře v Dolních Dunajovicích. Většina obvyklých raných odrůd dozraje až za týden, vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice bude burčák vyrábět z odrůdy Augustovskij dovezené ze Slovenska. Ta dozrává o osm až deset dní dříve než Irsai Oliver, který obvykle dozrává jako první.

NEJEN PRO NAŠE STŘEVA! PROBIOTIKA POMÁHAJÍ I VINNÉ RÉVĚ

12.07.2022 | Lépe zvládat stres způsobený suchem nebo vysokými teplotami mohou révě vinné pomáhat probiotika. Vědci z Mendelovy univerzity jejich působení testují od roku 2019 ve vinohradech Vinařství Pavlov ze skupiny Bohemia Sekt.

CECILIA CRUZOVÁ Z CHILE: MÁM VINICI V NADMOŘSKÉ VÝŠCE 3600 METRŮ

26.05.2022 | V nejsušší poušti světa a v nadmořské výšce 3600 metrů by jen těžko někdo hledal vinici. V chilském regionu Antofagasta v oblasti pouště Atacama jedna taková existuje, další jsou v této oblasti v nadmořské výšce o několik stovek metrů níže.

PŘIPRAVTE SE NA DEN CAVY! STARTUJE UŽ ZA DVA DNY!

21.04.2022 | Šumivé víno patří mezi nápoje oblíbené při jakékoli příležitosti. Během slavnostních událostí se skvěle hodí k přípitku a ve všedních dnech dokáže i obyčejné chvíle pozvednout na luxusní úroveň. Vychutnejte si prémiovou cavu Anna de Codorníu a oslavte s ní dubnový Den cavy.

HVĚZDNÉ BUBLINKY: LEONARDO DICAPRIO MÁ "VLASTNÍ" CHAMPAGNE

24.02.2022 | Americký herec Leonardo DiCaprio koupil podíl ve francouzské firmě vyrábějící šampaňské Telmont. Více než stoleté vinařství si zakládá na šetrném přístupu k výrobě vína a k životnímu prostředí, a proto se spojilo s hercem, který sdílí tento postoj, uvedla firma v prohlášení.

ZÁJEM O CHAMPAGNE VZROSTL O TŘETINU

19.01.2022 | Francouzští výrobci šampaňského za sebou mají úspěšný rok. Loni prodali více než 320 milionů lahví tohoto šumivého vína z kraje Champagne, což je meziročně o 32 procent více. S odkazem na francouzský výbor pro šampaňské o tom dnes informovala agentura AFP.

VINAŘI Z KUTNÉ HORY PŘIŠLI NA ZPŮBOB, JAK U VINIC DRŽET VLÁHU

18.01.2022 | Kutnohorští vinaři začali používat biouhel, jeho přidání do půdy má zlepšit zadržování vody a živin. Vyrábějí ho sami ve speciálních pecích a využívají při hnojení. S přidáváním zuhelnatělé biomasy do půdy začali v těchto dnech spolu se stříháním révy.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.