Články se štítkem: víno

VĚDCI PŘIŠLI NA ZPŮSOB, JAK OCHRÁNIT VINICE PŘED SUCHEM: ROSTLINY MEZI ŘÁDKY

06.09.2023 | Ochranu vinohradů před suchem i půdní erozí může pomoci zajistit speciální zelená směs rostlin zasetá mezi řádky vinohradu. Tento postup vyvinula skupina Bohemia Sekt ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity a využívá jej na svých vinohradech. Jak prokypřovací směs funguje, dnes zástupci skupiny a odborníci ukázali novinářům.

VÍNO Z BZENCE OPĚT VYHRÁLO NA PLNÉ ČÁŘE

05.09.2023 | Vítězem 25. ročníku soutěže TOP 77 vín v České republice se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Získalo hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín v soutěži, ve čtyřech předchozích letech toto ocenění dostalo vinařství Michlovský. Výsledky soutěže dnes novinářům oznámili pořadatelé, slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek v Besedním domě v Brně.

NA BURČÁK SI LETOS POČKÁME: PRVNÍ BUDE ZA DVA TÝDNY

08.08.2023 | Chladné počasí v květnu a naopak horké v červenci zpomalilo dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Ač se podle zákona může burčák, tedy částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, prodávat od 1. srpna, letos bude ten první nejspíš hotový až okolo 20. srpna. ČTK to potvrdili dotázaní vinaři i odborníci.

ČESKÉ SEKTY VE SVĚTĚ ZAUJALY: OSM MEDAILÍ JE DOMA

21.06.2023 | Dvě zlaté a šest stříbrných medailí získala šumivá vína z Česka na třetí letošní části putovní vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles, která se konala v Neapoli. Obě zlaté medaile a tři stříbrné získala skupina Bohemia Sekt, po jedné stříbrné vinařství Spielberg, Vinné sklepy Skalák a Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice.

VE SLENCE VÍNA JE VÍCE ALKOHOLU NEŽ V PANÁKU VODKY: VĚDĚLI JSTE TO?

25.05.2023 | Věděli jste, že sklenka vína či velké pivo obsahuje více alkoholu než panák vodky? Devět z deseti Čechů by to správně netiplo. Láhev vodky sice obsahuje 40 % alkoholu, ale pije se po panácích. Více než nad procenty je potřeba přemýšlet nad množstvím, které vypijete.

ZMIZÍ ČESKÉ VÍNO Z OBCHODŮ KVŮLI SPOTŘEBNÍ DANI?

10.05.2023 | Někteří čeští vinaři z pohraničních oblastí se připravují na zřízení prodejních míst za hranicemi Česka kvůli možnému zavedení spotřební daně na víno. Týká se to například oblasti kolem jihomoravského Mikulova nebo Valtic. Novinářům to dnes řekl prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad. Zavedení daně navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV) jako součást balíčku opatření ke konsolidaci veřejných financí. Vláda ho má představit ve čtvrtek.

PREZIDENT SVAZU VINAŘŮ M. CHLAD: O SPOTŘEBNÍ DANI A POHŘBÍVÁNÍ VINAŘSTVÍ

02.05.2023 | Aktuálně probíhají přípravy vládních úsporných opatření s cílem snížit výdaje a navýšit příjmy státního rozpočtu. Ve veřejném prostoru je v této souvislosti často zmiňována současná nulová spotřební daň na tichá vína a ministru financí Stanjurovi poskytnuté doporučení NERV na její zvýšení. Svaz vinařů ČR k tomu přidává následující stanovisko.

MÝTY O RŮŽOVÉM VÍNĚ: JDE O MIX ČERVENÉHO A BÍLÉHO?

23.03.2023 | Už dávno neplatí, že v podnicích máme na výběr buď bílé, nebo červené. Kromě toho, že kavárny, bistra a restaurace nabízí několik odrůd od moravských a českých vinařů, často se mezi nimi objevuje i rosé, růžové víno. Jde o novinku posledních let? Prozrazuje jeho kvalitu barevný odstín?

VÍNA Z MIKULOVA OSLOVILA BERLÍN: ZLATÉ MEDAILE JEDOU DOMŮ

21.03.2023 | Vinařství Miroslav Volařík z Mikulova získalo na první soutěži seriálu Zlatá liga, kterou byla Berliner Wine Trophy, velkou zlatou medaili za Pálavu, výběr z cibéb 2021. Další tři vína stejného vinařství získala zlatou medaili.

PO SUCHÉM ÚNORU - GALADEGUSTACE VÍN: 700 ZA JEDNO ODPOLEDNE!

22.02.2023 | Zdá se vám to nemožné? Nikoli, pokud si koupíte vstupenku na březnovou Galadegustaci medailových vín Prague Wine Trophy. Koná se v Michnově paláci na pražské Malé Straně, na adrese Michnův palác, Újezd 450/40, 118 00 Praha 1, ve čtvrtek 2. března 2023 od 16 do 20 hodin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.