Články se štítkem: szpi

INSPEKCE SI POSVÍTILA NA POLÉVKY: TYTO KLAMALY O IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍ

11.01.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila čtyři vietnamské instantní polévky, které neměly na obalu uvedenou informaci o použití ionizujícího záření. Dva vzorky odebrali v Břeclavi a dva v Praze. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři z prodeje stahují vína, mají chybné značení

10.11.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout z prodeje mladá vína. Důvodem je špatné označení lahví. ČTK to řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec uvedl, že je to velká škoda, protože vína jsou v pořádku a kvalitní a stala se administrativní chyba. Kopřiva potvrdil, že vína jsou z bezpečnostního hlediska v pořádku.

SZPI zachytila pesticidové "bomby" z Kambodže a Thajska!

27.10.2021 | Potravinářská inspekce zjistila přes 1,6 tuny čerstvých potravin z Kambodže a Thajska s nadlimitním obsahem pesticidů

Nejhorší výsledky kontrol za 5 let! Nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojů

19.08.2021 | Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele.

Varování spotřebitelům. Tyto krevety vás můžou otrávit

01.06.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před konzumací potraviny Krevety vannamei celé syrové 30/40, hluboce zmrazený produkt, v balení 300 g, číslo šarže: X1692012BUXX, datum minimální trvanlivosti: 12/2021, země původu: Ekvádor, Prodejce: mrazeneryby.cz s.r.o., Jabloňová 10, 10600, Praha Záběhlice, ČR.

Varování spotřebitelům: Na tento špenát pozor, obsahuje látky podobné durmanu či rulíku.

19.05.2021 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před produktem Hluboce zmrazený špenátový protlak v balení 450 gramů od výrobce EQUUS a.s ze Slovenska. U několika šarží potraviny zjistila tropanové alkaloidy v množství, které může ohrozit lidský organismus.

Značení, teplota a doklady dělají některým trhovcům problémy

06.05.2021 | Veterináři loni v Praze provedli 83 kontrol na 28 farmářských trzích. V 17 procentech kontrol zjistili pochybení, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předloni šlo o chyby v 29 procentech případů, o rok dříve v 24 procentech, ve dalších letech pak chybovost překročila i 30 procent. Proti průměru republiky byla loni chybovost v Praze o čtyři procentní body vyšší.

Inspektoři rozdávaly pokuty za zkažené maso, hnilobu i nedostatečnou hygienu

03.05.2021 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se loni výrazně více než v předchozích letech zaměřili na kontrolu internetové formy prodeje. Důvodem byl především skokový nárůst obratů e-shopů s potravinami v důsledku koronavirové pandemie.

Ve většině zemí EU nepředstavuje údajně dvojí kvalita větší problém

06.04.2021 | Dvojí kvalita potravin, tedy prodej potravin ve stejném obalu, ale odlišného složení, je v naší zemi tématem už mnoho let. Jako prakticky všechny problémy překryla sice v poslední době i toto téma pandemie koronaviru, přesto je ale v současné době možná aktuálnější, než se na první pohled zdá.

Inspektoři: Víc než čtvrtina restaurací není v pořádku

16.03.2021 | Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.