Články se štítkem: szpi

KONTROLA ŠARŽÍ NA LIHOVINÁCH: TAKHLE NA TO JDOU INSPEKTOŘI

12.09.2022 | Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela odpovídat definici šarže v § 2 odst. 1 písm. k) zákona č. 110/1997, o potravinách.

TRISTNÍ KVALITA LEDŮ A ZMRZLIN! NEJHORŠÍ VÝSLEDKY ZA 6 LET

17.08.2022 | Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let.

TO TU DLOUHO NEBYLO! ZÁSILKA Z KAMBODŽE PLNÁ JEDŮ

18.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve spolupráci s Celním úřadem Praha-Ruzyně šest zásilek potravin o celkové váze 641 kilogramů, které obsahovaly nadlimitní množství pesticidů včetně karbofuranu, který je v Evropské unii zakázaný. Šlo o bylinky a plody původem z Kambodže.

44 TISÍC KONTROL, 11 TISÍC ZÁKAZŮ: VELKÁ AKCE V POTRAVINÁŘSKÉM REMÍZKU

03.05.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.

NAHRAZOVÁNÍ NEDOSTATKOVÝCH POTRAVIN: NA OBALE TO, ALE UVNITŘ...

05.04.2022 | Dopady válečného konfliktu na Ukrajině způsobují nedostatek některých potravinových surovin, kvůli čemuž jsou výrobci nuceni nahrazovat je suroviny jinými a tyto změny nejsou schopni ihned správně uvádět na obalech potravin.

TRHY JSOU ZA DVEŘMI! JAKÁ KVALITA NÁS ČEKÁ NA STÁNCÍCH?

04.04.2022 | Jako již tradičně startuje se začátkem jara v České republice také sezóna oblíbených farmářských trhů. Tento specifický způsob prodeje s sebou nese řadu pozitiv pro malovýrobce i spotřebitele, na druhou stranu však také zvýšená rizika z pohledu hygieny potravin živočišného původu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRH MÍŘILO KOŘENÍ S KOKTEJLEM PESTICIDŮ

08.03.2022 | Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně zjistili tři zásilky potravin rostlinného původu, u kterých laboratorní rozbor potvrdil přítomnost koktejlu až pěti pesticidních látek v nadlimitním množství.

NEJHORŠÍ ZA 5 LET! V LEDNU SE ZAVÍRALY PROVOZY KVŮLI ŠPÍNĚ

04.02.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) důrazně apeluje na provozovatele, aby nepodceňovali průběžnou údržbu provozoven a dodržování hygienických předpisů. Výsledky kontrol SZPI za leden 2022 ukazují, že inspektoři byli nuceni na místě uzavřít celkem 21 provozoven právě pro závažná porušení hygienických předpisů.

INSPEKTOŘI NAVŠTÍVILI SAPU: TÝRÁNÍ RYB I STOVKY KILOGRAMŮ MASA BEZ DOKLADŮ

03.02.2022 | Veterináři při společné kontrole s Celní správou České republiky našli v pražské tržnici Sapa zhruba 300 kilogramů nevyhovujících potravin. Na místě je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Prodejci bude v přestupkovém řízení uložena pokuta, ta může podle zákona činit až 50 milionů korun.

INSPEKTOŘI JÁSAJÍ: NEJMÉNĚ ZÁVAD BURČÁKU!

27.01.2022 | Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný vzorek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.