INSPEKCE SI POSVÍTILA NA POLÉVKY: TYTO KLAMALY O IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍ

INSPEKCE SI POSVÍTILA NA POLÉVKY: TYTO KLAMALY O IONIZUJÍCÍM ZÁŘENÍ

11.01.2022 ČTK, SHUTTERSTOCK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila čtyři vietnamské instantní polévky, které neměly na obalu uvedenou informaci o použití ionizujícího záření. Dva vzorky odebrali v Břeclavi a dva v Praze. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Kopřiva uvedl, že ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může zamezit vzniku nežádoucích kontaminací u sušených bylin a koření. "V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí," uvedl Kopřiva.

Inspektoři odebrali 37 vzorků a u čtyř odhalili, že na obalu chybí informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití záření prokázala. Místem odběru vzorků byly velkoobchody. Dva vzorky vietnamské instantní nudlové polévky inspektoři odebrali v Břeclavi, dva v Praze. Polévky měly vepřovou příchuť nebo příchuť mořských plodů.


Mohlo by vás zajímat

ZE SAPY ROVNOU DO NEMOCNICE! KONTROLY ODHALILY TUNU DIVNÝCH POTRAVIN

27.03.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy v závěru uplynulého týdne při společné kontrole s Celní správou zkontrolovali na příjezdové komunikaci do areálu tržnice SAPA dodávku převážející 1315 kg nevyhovujících potravin živočišného původu.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

HUSA Z KAUFLANDU JAKO ČASOVANÁ BOMBA: NÁLOŽ PLNÁ SALMONELL

29.12.2023 | Další maso s bakteriemi, které způsobují salmonelózu, objevila Státní zemědělská a potravinářská inspekce v husách dovážených z Maďarska. Vzorek odebrali inspektoři v Kauflandu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.