Články se štítkem: szpi

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ČAJ VYLEPŠENÝ KOKTEJLEM ALKALOIDŮ V TRŽNÍ SÍTI

29.03.2023 | V bylinné čajové směsi našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce patnáctkrát více pyrolizidinových alkaloidů, než připouští zákonný limit. Jde o kilogramové balení s názvem Energie - bylinná čajová směs od výrobce Byliny Mikeš z Číčenic. Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si čaj z této směsi nevařili, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

CENY CUKRU A MARŽE OBCHODNÍKŮ ŠETŘÍ INSPEKCE! NEMILÁ ZJIŠTĚNÍ

15.03.2023 | Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

POTRAVINY ZE TŘETÍCH ZEMÍCH JSOU PROBLÉM, VARUJE INSPEKCE

09.03.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně.

SZPI UPŘESŇUJE: JAK JE TO S KVALITOU OLIVOVÝCH OLEJŮ?

30.11.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydává upřesňující informaci ke kontrolní akci se zaměřením na kvalitu olivových olejů v ČR.

POZOR NA OLIVOVÉ OLEJE! ČASOVANÁ BOMBA?

29.11.2022 | Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

INSPEKCE OPĚT VARUJE PŘED PEPŘEM Z KAMBODŽE: PESTICIDOVÉ PEKLO

08.11.2022 | V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v extrémně nadlimitním množství, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík.

SKVĚLÁ ZPRÁVA PRO SPOTŘEBITELE, KTEŘÍ VYUŽÍVAJÍ ESHOPY + POCHVALA OD INSPEKTORŮ

26.10.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika spojená s nákupem na dálku.

ROZINKY S MINERÁLNÍMI OLEJI: POZOR NA NĚ!!!

26.09.2022 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před konzumací rozinek společnosti Tesco. Obsahují minerální olej, který nelze používat v potravinářství. Jde o Rozinky Sultana, balení 200 g, s označením data minimální trvanlivosti do 4/2023, šarže L220953V9871. ČTK to dnes sdělil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU KLOBÁSY S LISTÉRIEMI

23.09.2022 | Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Je zde nebezpečí, že by mohly obsahovat zdravotně závadné bakterie listérie. Zákazníci těchto produktů v prodejně v Chrášťanech u Prahy nakoupili více než 50 kg. Pokud výrobek mají doma, neměli by jej konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: NA TRHU JSOU SÝRY S KOVY!

19.09.2022 | Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje spotřebitele, že se na českém trhu objevily kozí sýry od francouzského výrobce, které by mohly obsahovat úlomky kovu. Část výrobků se podařilo zadržet ve skladech, část se dostala do prodejen různých obchodních řetězců. Spotřebitelé by neměli produkty konzumovat a mohou je vrátit v místě prodeje.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.