Varování spotřebitelům: Na tento špenát pozor, obsahuje látky podobné durmanu či rulíku.

Varování spotřebitelům: Na tento špenát pozor, obsahuje látky podobné durmanu či rulíku.

19.05.2021 Jana Čiháková

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před produktem Hluboce zmrazený špenátový protlak v balení 450 gramů od výrobce EQUUS a.s ze Slovenska. U několika šarží potraviny zjistila tropanové alkaloidy v množství, které může ohrozit lidský organismus.

Tropanové alkaloidy se řadí mezi prudké jedy a vyskytují se v rostlinách řádu lilkovitých, ke kterým náleží například durman obecný či rulík zlomocný.

"Laboratorní rozbor v předmětné potravině prokázal přítomnost tropanových alkaloidů několikasetnásobně překračující bezpečné množství pro konzumaci dospělým člověkem. Konzumace tak představuje významné riziko vzniku nežádoucích farmakologických účinků na lidský organismus, potravina byla vyhodnocena jako velmi nebezpečná a SZPI nařídila její neprodlené stažení z tržní sítě," uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. Distributorem v České republice je společnost EISBERG, a.s., která zahájila stahování výrobku z trhu vlastním opatřením. Podle dosavadního zjištění potraviny uváděly do oběhu sítě prodejen COOP a Billa.

Z evropského systému rychlého varování pro potraviny RASFF vyplývá, že se podezření na přítomnost tropanových alkaloidů týká sedmi šarží. U všech je datum spotřeby do roku 2023. SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele před konzumací uvedených šarží potraviny, které mohou mít, vzhledem k dlouhé době úchovy, stále doma.

Zdroj ČTK, foto shutterstock, SZPI


Mohlo by vás zajímat

TAKOVÉ ŠKVARKY NECHCETE: VETERINÁŘI NAŠLI PROŠLÉ KŮŽE NA OLOMOUCKU

10.10.2023 | Více než 1300 kilogramů zamražených vepřových kůží s prošlým datem použitelnosti objevili veterinární inspektoři při kontrole ve skladu potravin u Litovle na Olomoucku. Zdravotně závadné kůže proto znehodnotili barvou a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele, kterému za tento prohřešek hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

JEDNA PANÍ POVÍDALA... KDE SE VZAL MÝTUS O RECYKLOVANÉM MLÉKU?

04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.