Luštěniny nemusí nadýmat. Stačí do nich dát jednu z těchto čtyř věcí (anebo klidně všechny)

Luštěniny nemusí nadýmat. Stačí do nich dát jednu z těchto čtyř věcí (anebo klidně všechny)

19.05.2021 Jana Čiháková

U typů luštěnin, které se namáčejí, můžete několikrát vyměnit vodu a důkladně je propláchnout. U všech ale můžete čarovat s bylinkami a kořením, které nejenže zmírní nadýmání, ale obohatí připravovaný pokrm o další chuťový vjem.

Luštěniny obsahují velké množství bílkovin, které lidské tělo obecně nejdéle tráví.  Zároveň ale nepřijmete zbytečné množství kalorií. A proto jsou ideální volbou v období redukce váhy. Balení čočky, fazolí nebo hrachu vyjde na pár korun a jídla z něj navaříte pro velkou rodinu. Luštěniny si navíc nežádají žádné speciální složité recepty, nejčastěji je jíme samotné, jen lehce upravené a doplněné o zeleninu či obilniny. Právě obilniny (rýže, kukuřice, žito, pšenice,...) pomáhají zvýšit využitelnou hodnotu bílkovin. 

Luštěniny jsou bohatým zdrojem nejen bílkovin, ale i řady stopových prvků. Najdete v nich minimum tuků a cukrů, naopak velký podíl antioxidantů, vápníku, hořčíku, železa, zinku či selenu. Čočka obsahuje téměř dvakrát více železa než jiné luštěniny.

    Luštěniny bývají oblíbené také pro svůj velký podíl vlákniny. Na konkrétní počet gramů vlákniny, který by měli dospělí přijímat, se názory různí, pohybovat bychom se ovšem měli minimálně mezi 20 až 30 gramy. Například ve 100 gramech fazolí najdete až 16 gramů vlákniny. 

    Zkuste přidat toto:

    Kurkuma – zářivě žluté koření vyniká protizánětlivými vlastnostmi a je známo podporou trávení. Můžete jej přidat prakticky do každého pokrmu.

    Saturejka – její jemně nahořklá chuť skvěle vyniká ve směsích z mletého masa. Přidává se do luštěninových pokrmů i k nadýmavé zelenině.

    Fenykl – má velmi specifickou chuť. Odvar z fenyklu se dává i velmi malým dětem proti nadýmání. Čerstvý fenykl vynikne v čočkovém salátu, semínka zase můžete přidat do polévky.

    Petržel – čerstvou zelenou petrželku nasekejte na chleba s luštěninovou pomazánkou, přidejte do již uvařené polévky nebo i do čočkového salátu. Má svěží chuť a působí proti nadýmání.

    Čtěte také jak zvýšit účinek zdraví prospěšných látek v potravinách

    Náš tip na večeři:

    Čočka beluga se zakysanou smetanou, pošírované vejce, nudličky pražené anglické slaniny a smažená cibulka

    Pro čtyři lidi

    Čas přípravy: 60 minut

    Suroviny:

    250 g čočky beluga Menu Gold, 4 vejce, 150 g zakysané smetany, 200 g anglické slaniny, 2 cibule, 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 dcl olivového oleje, sůl a pepř

    Postup:

    Čočku si namočíme na 20 minut, slejeme vodu a dáme vařit společně s bobkovým listem a novým kořením na cca 15-20 minut. Čočku si scedíme, vyndáme bobkový list a nové koření, ale vývar necháme stranou. Na rozehřátém oleji orestujeme očištěnou a nakrájenou cibulku, zalejeme části vývaru z čočky, probubláme a přidáme čočku. Dochutíme solí a pepřem. Pak vmícháme zakysanou smetanu. Pokud je směs příliš suchá, přidáme ještě trošku vývaru.

    Anglickou slaninu si nakrájíme na tenké nudličky a před podáváním orestujeme na pánvičce.

    Pošírované vejce:

    Do hrnce nalejeme vodu a dáme na plamen, když se odspodu hrnce začnou odloupávat první bublinky, přilijeme ocet a čekáme na další bublinky. Až se objeví, lžíci vytvoříme vír a do něj vlijeme vejce (nejlépe z naběračky). Když se vejce ve víru obalí bílkem, tak ho na mírném plameni ještě chvíli, zhruba 3 minuty, necháme povařit. Pak opatrně vyndáme děrovanou naběračkou.

    Text Jana Tobrmanová Čiháková, MC Consultant, foto MC Consultant, Menu Gold


    Mohlo by vás zajímat

    KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

    09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

    VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

    08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

    VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

    23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

    Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

    202405

    Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.