pivo  pivovar  

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ MĚNÍ VEDENÍ: OD ZÁŘÍ NASTOUPÍ SLUNEČKO

ČESKÝ SVAZ PIVOVARŮ MĚNÍ VEDENÍ: OD ZÁŘÍ NASTOUPÍ SLUNEČKO

30.06.2023 Jana Čiháková

Novým výkonným ředitelem Českého svazu pivovarů a sladoven bude od září Tomáš Slunečko, který ve funkci vystřídá Martinu Ferencovou. Doposud působil jako diplomat na Stálém zastoupení ČR v EU. Věnoval se problematice alkoholických a tabákových výrobků nebo také zemědělským inovacím a výzkumu. Svaz to uvedl v tiskové zprávě.

Slunečko v minulosti pracoval také na úřadu vlády, kde se věnoval hodnocení dopadů legislativy. Pracoval i na ministerstvu zemědělství a ve Státní zemědělském intervenčním fondu (SZIF).

Ve svazu se chce soustředit na pomoc členům, protože současná doba pro pivovary není jednoduchá. Podle průzkumu svazu se více než čtyři pětiny pivovarů obávají, že kvůli zvyšování DPH na pivo nastane odliv hostů z restaurací a hospod. Obavy mají ze zavírání zejména vesnických hospod. Zároveň 73 procent pivovarů očekává negativní dopad na zaměstnanost v pivovarnictví.

"Hodlám maximálně využít svých zkušeností k budování pozitivního obrazu pivovarského oboru, který má skvělou tradici u nás a věhlas v zahraničí. Potřebujeme zajistit také větší součinnost se zainteresovanými subjekty v Česku, ale i v zahraničí, především v evropských institucích," uvedl Slunečko.

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se podílejí na výrobě piva. Mezi členy je 26 pivovarských společností, pět sladoven a 18 přispívajících společností.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.