Zaujalo nás

Vánoce – strašák i vaší linie?

17.12.2012 | Není divu, že se po svátcích marně soukáme do záhadně se zmenšujícího oblečení a zoufáme si, že jsme nějaké to nevítané kilo přibrali.

Konference „ Farmářské trhy – Quo vadis?“

14.12.2012 | Druhý ročník konference věnované modernímu fenoménu farmářských trhů se konal pod záštitou ministra zemědělství ing. Petra Bendla dne 11.12.2012 opět v Národním zemědělském muzeu v Praze.

Veterináři provedli 1000 kontrol tržišť, pokuty přesáhly milion

12.12.2012 | Státní veterinární správa (SVS) od začátku letošního roku do konce listopadu provedla více než tisíc kontrol prodeje potravin na trzích. Výše uložených pokut přesáhla milion korun. ČTK to dnes řekl mluvčí SVS Josef Duben. Nejčastěji kontroloři zjistili špatné značení zboží, neznámý původ potravin a prodej prošlých výrobků.

Jak má vypadat prodej vánočních kaprů?

12.12.2012 | "Kdo chce prodávat živé ryby, musí splnit některé podmínky, například musí mít doklad o tom, kde byly posledně sádkovány," vysvětluje Josef Duben, tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

Vyznáte se v evropském značení potravin?

03.12.2012 | Na evropském trhu se stále více zvyšuje zájem o kvalitní potraviny a spotřebitelé vyžadují, aby kvalita byla garantována. Celá řada výrobců a prodejců zdůrazňuje místní původ a kvalitu produktů.

Vína bude méně a zdraží

19.11.2012 | Na moravských vinicích skončila hlavní část sklizně vinné révy. Ve vinohradu už zůstávají pouze hrozny na výběr z bobulí nebo na ledová vína. Úroda je stejně jako v zahraničí nižší než v loňském roce. Bude to mít dopad na ceny. Podle předsedy Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye ceny vína patrně vzrostou o deset až 15 procent.

Potravináři vítají novelu zákona o potravinách

16.11.2012 | Potravináři i obchodníci vítají návrh velké novely zákona o potravinách, kterou dnes představil ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle ministerstva největší legislativní změna v oblasti potravinářství za posledních 15 let mimo jiné počítá se sjednocením kontroly pod Bendlův resort. To se nelíbí ministerstvu zdravotnictví (MZ), zjistila ČTK v anketě.

Už znáte Zdravý talíř?

13.11.2012 | Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby.

Víte, jak nakupovat ryby?

13.11.2012 | Greenpeace spustilo výzvu „Není ryba jako ryba“ určenou obchodním řetězcům v ČR, které ve svém sortimentu nabízejí ryby a mořské plody. Spotřebitelé tak mají možnost požádat největší supermarkety v Česku, aby o prodávaných rybách a mořských plodech poskytovaly úplné informace, neprodávaly ohrožené druhy a přijaly udržitelnou nákupní politiku rybích produktů. Například v Německu je to běžný standard, v Česku však platí jiný metr.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.