Zaujalo nás

Nejen kapr je rybou českých vod

05.11.2012 | Ryby jsou zdravé. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a esenciálních vitamínů i minerálních látek. Měli bychom sníst dvě porce ryby týdně. To vše jsou notoricky známá i vědecky opodstatněná fakta. Ví ale běžný český spotřebitel, že si doma může připravit i jinou rybu než kapra, a to nejen na Vánoce?

Zmrazené rybí filety obsahují i více než polovinu vody

02.11.2012 | Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa, upozornil dnes spotřebitelský časopis dTest. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun více, uvedl časopis.

Důležitá je pro nás chuť, nikoliv cena

30.10.2012 | Pro české zákazníky je určujícím faktorem při výběru potravin jejich chuť. Tento názor potvrdilo 92 % spotřebitelů, naopak 73 % dotázaných považuje za nejdůležitější faktor při výběru potravin cenu. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění o kvalitě potravin, který zadalo Ministerstvo zemědělství.

Provozovatel vsetínské restaurace skrýval pančovaný alkohol

29.10.2012 | Policie odhalila ve Vsetíně další sklad pančovaného alkoholu. V jedné garáži ukrýval v kanystrech přes sto litrů čtyřiačtyřicetiletý provozovatel vsetínské restaurace. Nekolkovaný alkohol přelitý do originálních lahví poté prodával zákazníkům, řekla dnes ČTK mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.

Kdo vyhrál Českou chuťovku?

22.10.2012 | V Národním zemědělském muzeu v Praze byly 18. října slavnostně vyhlášeny výsledky IV. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, která probíhala opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.

Česko prohrálo ve sporu o pomazánkové máslo

18.10.2012 | Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk".

Kontrola kvality potravin by měla být pod jedním resortem

01.10.2012 | Celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce a prodej by měl mít na starosti pouze jeden resort, a nikoliv rezorty zemědělství a zdravotnictví jako dosud. Zjednodušení kontroly by vedlo k lepší kvalitě dozoru, řekl v pořadu Partie televize Prima ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že jeho ministerstvo v tomto duchu připravuje zákon o potravinách.

Alkohol musí mít doklad o svém původu

27.09.2012 | Všechny lihoviny prodávané v České republice musí mít takzvaný rodokmen (vyrobené po 1. 1. 2012). Dokument doloží, že líh, z něhož je alkohol vyrobený, získal protokol o zkoušce z akreditované laboratoře. Toto opatření dnes nařídila vláda. Ministerstvo zemědělství spouští na svých stránkách sekci týkající se metanolu a opětovného uvádění bezpečného alkoholu do prodeje.

Nejlepší Českou biopotravinu roku 2012 je kozí biomáslo

24.09.2012 | Soutěž Česká biopotravina roku 2012 zná vítěze. Českou biopotravinou roku 2012 je kozí biomáslo společnosti AMALTHEA, s. r. o., z Hvozdu u Prostějova v Olomouckém kraji. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo u příležitosti Bioakademie 2012, mezinárodní konference ekologického zemědělství v Lednici.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.