Zaujalo nás

Na webu s nevyhovujícími potravinami je přes 750 výrobků

10.01.2013 | Na internetovém portálu www.potravinynapranyri.cz se od jeho spuštění shromáždily údaje o 750 falšovaných, nejakostních či nebezpečných potravinách. Informoval o tom server Vitalia.cz, který se dlouhodobě kvalitou potravin zabývá. V nadpoloviční většině případů šlo o nebezpečné výrobky. Nejčastěji byly potíže zjištěny u alkoholu a masných produktů. Nejvíce nevyhovujících výrobků lidé koupili v prodejnách Tesco, Kaufland a Ahold, uvedl server.

Myš či korýši v chlebu

08.01.2013 | Na dva případy nekvalitního chleba reagovala o víkendu Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V Boru na Tachovsku nalezl zákazník v chlebu zapečenou myš, pekárna Mader a synové z Přerova do Alberta zase dodávala chléb Šumava, na jehož etiketě bylo napsáno, že může obsahovat stopové množství korýšů, měkkýšů nebo například suché skořápkové plody. V obou případech provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce šetření, informoval ČTK mluvčí Pavel Kopřiva.

Pomazánkové máslo změní jméno asi v polovině roku

07.01.2013 | Pomazánkové máslo by mohlo změnit svůj název asi v polovině letošního roku, vyplývá z odpovědi ministerstva zemědělství (MZe) na dotaz ČTK. Podle dostupných informací by se výrobek mohl jmenovat například české pomazánkové nebo tradiční pomazánkové. Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU.

Tuzemská produkce piva loni vzrostla

04.01.2013 | Produkce tuzemských pivovarů podle předběžného odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven v loňském roce meziročně vzrostla asi o 1,5 procenta. ČTK to řekl výkonný ředitel svazu Jan Veselý. Vývoz piva podle něj rostl výrazněji než domácí trh, který táhl především prodej pivních limonád. Oficiální podrobné výsledky za rok 2012 by měl svaz zveřejnit nejspíše až v dubnu.

Jak jíst o Vánocích

20.12.2012 | Ke štědrovečerní večeři v českých rodinách neodmyslitelně patří smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem, v hojném množství je obvykle napečeno vánoční cukroví.

Nová pravidla pro používání zdravotních tvrzení

20.12.2012 | Dnem 14. prosince 2012 začala platit nová pravidla pro používání zdravotních tvrzení při označování potravin, konkrétně v rámci nařízení (ES) č. 1924/2006 a nařízení (EU) č. 432/2012. Výrobci tak mohou na obalech, ale i v reklamě a obchodních sděleních, používat pouze zdravotní tvrzení, která jsou v souladu s požadavky těchto nařízení.

První české bio pivo uvedeno na náš trh

19.12.2012 | Žatecký pivovar, spol. s r.o., uvádí na český pivní trh bio pivo Žatec Sváteční speciál BIO. Nápoj vznikl ve spolupráci s Chmelařským institutem, s.r.o.

Pelhřimovská pekárna upekla tradiční obří vánočku

17.12.2012 | Návštěvníci tradiční pelhřimovské akce Vánoce na radnici mohli v neděli ochutnat kousek z obří vánočky, kterou připravovali od čtvrtka v tamní pekárně Adélka. Vánočka měří 360 centimetrů, na její výrobu bylo použito 33 kilogramů těsta.

Vánoce – strašák i vaší linie?

17.12.2012 | Není divu, že se po svátcích marně soukáme do záhadně se zmenšujícího oblečení a zoufáme si, že jsme nějaké to nevítané kilo přibrali.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202402

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.