Články se štítkem: plýtvání

V PLÝTVÁNÍ SE LEPŠÍME: MÁTE I VY ZVLÁDNUTÁ ŠETŘÍCÍ PRAVIDLA?

20.09.2022 | Plýtvání potravinami je v posledních letech čím dál častěji skloňované téma. I v dnešní době nakupujeme takové množství jídla, které nejsme schopni zkonzumovat, a tyto potraviny následně končí na skládce. Jak jsou na tom Češi doopravdy?

SPÍŽ JAKO ČERNÁ DÍRA A CHAOS V LEDNICI? UDĚLEJTE REVIZI V ZÁSOBÁCH!

31.08.2022 | Vyhazujete až příliš často zkažené nebo prošlé potraviny? Může za tím stát jak špatné plánování nákupů, tak nevhodné skladování. Abyste omezili plýtvání na maximum, věnujte jedno odpoledne revizi lednice a domácí spíže. Díky správnému uspořádání získáte lepší přehled o uskladněných potravinách, které tak neskončí zbytečně v koši.

TVRDÁ STOPKA PLÝTVÁNÍ! VE ŠPANĚLSKU DOSTANETE ZBYTKY PRO PSA DOMŮ

13.06.2022 | Restaurace a bary ve Španělsku budou muset povinně a bezplatně nabídnout zákazníkům balíčky s jídlem, které v podniku nezkonzumují a které mohou použít pro svá domácí zvířata. Ukládá to nový zákon, jehož smyslem je omezit plýtvání s potravinami.

LEVNÉ KAMPANĚ JAKO CESTA PROTI PLÝTVÁNÍ? VÝZKUM, KTERÝ MLUVÍ ZA VŠE

02.05.2022 | I finančně nenáročné kampaně mohou vést ke snížení plýtvání potravinami. Lidé reagují na letáky, edukativní příspěvky na sociálních sítích, nálepky na popelnicích, čtou jednoduché informační brožurky. Naopak efekt dražších kampaní se v krátkodobém horizontu nedostavil.

ZBYTKY V KUCHYNI? RECEPTY, PŘI KTERÝCH JE UŽIJETE

17.02.2022 | Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!

NIC NAZMAR! JAK NEPLÝTVAT A "PŘEŽÍT" BEZ ODPADU V 21. STOLETÍ?

02.02.2022 | Podle údajů Ministerstva zemědělství vyhodí každý člověk v České republice za rok průměrně 80 kg jídla. Je to sice opticky mnohem nižší číslo, než najdete na první pohled v různých statistikách ve spojení se státy jako jsou USA nebo Austrálie, ale je toto číslo přesné, co znamená po praktické stránce? Lze se dopočítat odpadu, když se v popelnicích nachází i potravinový odpad, který konzumovat nelze (slupky z citrusových plodů, kosti) nebo se jeho části likvidují na toaletách (např. staré polévky)? Můžeme s odpady nakládat ekologičtěji na úrovni domácností? A co restaurace?

KONEC PLÝTVÁNÍ: Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva

08.11.2021 | Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku, teď se chtějí soustředit také na další druhy piva. Jedním z cílů je omezit plýtvání potravinami.

OSN: Sedmnáct procent potravin v prodeji se zbytečně vyhodí

04.03.2021 | Téměř miliarda tun jídla, která představuje 17 procent veškerých potravin, které jdou do prodeje, se každoročně vyplýtvá. Uvádí to zpráva OSN, která byla dnes zveřejněna. Nejvíce plýtvají domácnosti. Kdyby toto jídlo naplnilo nákladní auta s nosností 40 tun, jejich řada by vedla sedmkrát okolo země.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.