28.12.2022 Jana Čiháková
Plýtvání potravin je v poslední době velkým tématem. Přispíváme v potravinových sbírkách, dozvídáme se o činnosti potravinových bank a přemýšlíme, jak ještě pomoci. Mnohdy však netušíme, že spoustě plýtvání můžeme zabránit i doma, ve své kuchyni. Jak vykouzlit poklady ze zbytků?
Vyhazujeme mnoho potravin, které by se ještě daly zachránit a zužitkovat. Povadlá zelenina, ztvrdlý chléb, okoralý sýr nebo košťály či odřezky masa… Zkuste se někdy zamyslet, kolik jídla zbytečně vyhodíte. Přitom se tomu dá zabránit. Ano, dá to trochu přemýšlení. Někdy lépe plánovat jídelníček a jindy trochu improvizovat. Ale za ten pocit, že se nechováme ve stylu „po nás potopa“, to určitě stojí.
Šetření potravin i peněženky může začínat už při samotném nákupu. Hodně se dá ušetřit nákupem jídla s rozmyslem a promyšleným jídelníčkem, který počítá i se zpracováním zbytků předešlých pokrmů (například frittata ze zbylých těstovin, recept naleznete na protější stránce). Nakupovat můžeme i v prodejnách, které prodávají potraviny bez obalů a šetří tím nejen naše peníze, ale i životní prostředí.
Mnohdy spoustu potravin vyhodíme jen proto, že je skladujeme vzadu v lednici nebo spíži a včas si nevšimneme, že jim končí doba trvanlivosti. Kontrolujte proto data spotřeby a starší potraviny posouvejte dopředu, aby byly více na očích. Je třeba také pravidelně spotřebovávat zásoby uskladněné v mrazáku. Vhodné je si označit datum otevření výrobků, abyste pak třeba nad marmeládou nemuseli marně pátrat v paměti, jak dlouho v lednici pobývá.
Ovoce a zeleninu nakupujte sezónní, je to praktické i ekologické. Výhodné je si část zamrazit a pak ji mít k využití libovolně po zbytek roku.
pečivo
Hromadí se vám doma staré pečivo? I okoralý a tvrdnoucí chléb nebo rohlík se může změnit v lahůdku – můžeme ho třeba rozpéct, změkčit vývarem, rozdrobit na strouhanku (musí být dostatečně vysušené, jinak hrozí zplesnivění), nebo rozkrájet na krutony do salátu. Naplánujte si vaření pokrmů, ve kterém pečivo využijete – třeba do žemlovek, nádivek, karbanátků či knedlíků.
ovoce
Je vám líto vyhodit potlučené jablko nebo nahnědlý banán? Odstraňte poškozené části a vyrobte si ovocný salát, rozmixujte smoothie nebo připravte koktejl. Banány se dají využít i pro přípravu banánového chleba nebo koláče. Přezrálé jahody nebo broskve můžete využít do koláče, nebo zmrazit a zužitkovat později. Ovšem pozor – tyto kulinární tipy neplatí pro plesnivé ovoce, které je třeba vždy vyhodit. Využít se dají i ovocné slupky: jablečné k zahuštění marmelád, citrusové k dochucení čajů (vybírejte v obchodě raději chemicky neošetřené plody) apod.
zelenina
Většina zeleninové natě, mladých lístků nebo květů (sedmikrásky, mladé pampelišky) se dají využít do salátů. Stonky s klidem přihoďte do polévky. Již uvařená zelenina se reinkarnuje v karbanátcích, polévkách, salsách nebo omeletách. Použít se dají i části zeleniny, které běžně končí v koši, kupříkladu lusky od hrášku k přípravě vývaru pro rizoto, které následně dochutíte lístky celeru či ředkve. Nevyhazujte ani slupky od lilku či brambor, vyrobte si z nich radši smažené lupínky.
zkyslé mléko
Pokud čerstvé mléko zkysne, dá se využít mnoha způsoby: jako jogurt, kefír či k výrobě tvarohu, zmrzliny, omáček, palačinek nebo mléčných koktejlů. Kysané mléko je navíc lépe stravitelné a zdravější.
maso
Naučte se využívat všechny části zvířete. Pokud máte k dispozici nekvalitní maso, zkuste ho upravit dlouhým vařením – to dokáže vytvořit maso měkounké a chutné jako dort. Kosti nevyhazujte, ale použijte na vývar, který si do zásoby můžete zamrazit. Výborně se dá upravit i většina vnitřností. Kuřecí kůžičky vám doporučovat nebudeme, ale za zkoušku stojí třeba drůbeží krky na polévku nebo pečená kuřecí křidélka.
těstoviny
Uvařené těstoviny lze zapéct s vejcem, houbami a zeleninou, připravit z nich frittatu.
rýže
Uvařenou přebytečnou rýži můžete přidat do polévek, osmažit na pánvi po asijském způsobu nebo s krevetami či z ní připravit rýžovou kaši.
sladkosti a čokoláda
Zbylo vám po svátcích hodně čokoládových figurek a sladké už nemůžete ani vidět? Čokoládu nastrouhejte a posypte jí zmrzlinu, palačinky nebo šlehačku na kávě či pěnu cappuccinu. Kousky čokolády se dají použít při výrobě čokosušenek nebo čokoládového fondue s namáčeným ovocem. Nevíte, co se zbylými bílky po přípravě pečených dezertů? Upečte křehké sněhové pusinky.
brambory
Nevíte, co se zbylými uvařenými bramborami? Uvařte si bramborové knedlíky, upečte placky nebo oživte jídelníček třeba bramborovým chlebem.
sýry
Našli jste v lednici kousek eidamu, ementálu nebo nivy? Nakrájejte je do sýrového dipu nebo roztavte ve fondue a podávejte s olivami a pečivem.
víno
Zbytek vína nemusíte vylévat. Zmrazte jej v tvořítkách na led a později přidejte k dušenému masu, omáčce nebo do guláše. Malé množství také využijte při přípravě octové zálivky na zeleninový salát.
15.03.2023 | Středomořská dieta obsahující ořechy, mořské plody, celozrnné obiloviny a zeleninu by mohla snížit riziko demence téměř o čtvrtinu. Podle listu The Guardian to vyplývá ze slibného počátečního výzkumu, který by mohl připravit půdu pro novou preventivní léčbu. Údaje od více než 60 000 Britů naznačily, že rostlinná strava může pomoci bez ohledu na genetické riziko člověka.
23.03.2023 | Už dávno neplatí, že v podnicích máme na výběr buď bílé, nebo červené. Kromě toho, že kavárny, bistra a restaurace nabízí několik odrůd od moravských a českých vinařů, často se mezi nimi objevuje i rosé, růžové víno. Jde o novinku posledních let? Prozrazuje jeho kvalitu barevný odstín?
28.03.2023 | Křen selský patří do české kuchyně stejně jako pivo do české hospody. Ačkoli má pěstování křenu v Česku tradici již od 12. století, postupně z našich polí vymizel do té míry, že až 90 procent jeho nabídky se pokrývá dovozem ze zahraničí. Změnit nepříznivý trend se nyní v rámci Iniciativy ČESKÉ POLE s farmou Český chřest rozhodl velkoobchod makro ČR. Zákazníci makro mohou křen poprvé zakoupit v týdnu od 13. března.