Články se štítkem: kontroly

POZOR NA OLIVOVÉ OLEJE! ČASOVANÁ BOMBA?

29.11.2022 | Výsledky kontrolní akce Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřené na kvalitu olivových olejů v ČR ukázaly, že polovina hodnocených vzorků byla nevyhovující. Olivové oleje při hodnocení neodpovídaly označení „extra panenské“ - ve skutečnosti se jednalo o oleje nižší kategorie – nebo měly nesprávně uvedené údaje na obalu. Jeden z hodnocených vzorků dokonce odpovídal kategorii „lampantový olej“, který nelze jako potravinu nabízet.

ZMRZKA JAKO RISK? ZÁVAŽNÁ POCHYBENÍ NA MORAVĚ!

11.08.2022 | Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.

MED NEPŘESTÁVÁ SVÁDĚT K FALŠOVÁNÍ: VÝSLEDKY KONTROL

24.06.2022 | Loni v České republice nevyhověla kontrole čtvrtina testovaných medů. Z 54 vzorků objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce pochybení u 13 z nich. Většina z těchto nevyhovujících vzorků pocházela z Česka, jak uvádí aktuální data inspekce.

PROBLÉMOVÉ POTRAVINY? PŘEKVAPIVĚ JDE O ČOKOLÁDY

01.06.2022 | Nejméně nedostatků odhalily loňské kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce u tuzemských potravin, naopak nejvíce u potravin dovážených ze zemí mimo EU. Jak vypadal loňský rok z pohledu potravinových kontrolorů? Podívejte se…

INSPEKTOŘI NAVŠTÍVILI SAPU: TÝRÁNÍ RYB I STOVKY KILOGRAMŮ MASA BEZ DOKLADŮ

03.02.2022 | Veterináři při společné kontrole s Celní správou České republiky našli v pražské tržnici Sapa zhruba 300 kilogramů nevyhovujících potravin. Na místě je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Prodejci bude v přestupkovém řízení uložena pokuta, ta může podle zákona činit až 50 milionů korun.

Z LETOŠNÍCH KONTROL: POLEPŠENÍ PRODEJCI KAPRŮ

13.01.2022 | Veterináři před Vánocemi zkontrolovali 878 prodejců kaprů, závadu zjistili u tří procent. O rok dříve chybovala dvě procenta obchodníků s rybami, inspektoři ale provedli zhruba o 50 kontrol méně. Z dlouhodobého hlediska se výsledky kontrol zlepšují. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Nejhorší výsledky kontrol za 5 let! Nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojů

19.08.2021 | Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila požadavky právních předpisů zejména v oblasti limitů pro přítomnost bakterií a takové potraviny představují riziko pro zdraví spotřebitele.

Inspektoři: Víc než čtvrtina restaurací není v pořádku

16.03.2021 | Za šest let od získání pravomocí na kontroly v pohostinství provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v hospodách a restauracích 73 805 kontrol. Chyby zjistili u 26,2 procenta z nich. Nejzávažnějších provinění ubylo, středně a méně závažných je ale stále hodně.

Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

19.01.2021 | Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.