INSPEKTOŘI NAVŠTÍVILI SAPU: TÝRÁNÍ RYB I STOVKY KILOGRAMŮ MASA BEZ DOKLADŮ

INSPEKTOŘI NAVŠTÍVILI SAPU: TÝRÁNÍ RYB I STOVKY KILOGRAMŮ MASA BEZ DOKLADŮ

03.02.2022 ČTK, SHUTTERSTOCK

Veterináři při společné kontrole s Celní správou České republiky našli v pražské tržnici Sapa zhruba 300 kilogramů nevyhovujících potravin. Na místě je znehodnotili obarvením a nařídili jejich neškodné odstranění. Prodejci bude v přestupkovém řízení uložena pokuta, ta může podle zákona činit až 50 milionů korun.

Veterinární inspektoři na místě odhalili také týrání ryb. Případ předají příslušnému městskému úřadu, který má pravomoc vést přestupkové řízení. ČTK to dnes za Státní veterinární správu (SVS) řekl Petr Majer.

V jedné z prodejen ve vietnamské tržnici Sapa obchodník nabízel asi 100 kilogramů drůbeže bez identifikace a dokladů o původu. Veterináři u něj našli dále 75 kilogramů masných výrobků bez označení a nutné dokumentace. V mrazících boxech uchovávala v nevhodných hygienických podmínkách 80 kilogramů neoznačených zmrazených ryb, sépií, chobotnic, krevet a několik kilogramů dalších produktů jako vepřových střev a kůží.

DOKLADY? CO TO JE?

"Uváděním potravin neznámého původu na trh se prodejce dopustil vážných porušení předpisů. Nebylo totiž možno ověřit, kde byla zvířata chována, zda byla zdravá, či jim byla podávána léčiva. Nebyl znám nákazový stav v chovu, ani nebylo možno zjistit, jestli byla posouzena zdravotní nezávadnost masa," uvedl Majer. Doplnil, že konzumace takových produktů je velmi riziková.

Obchodník prodával také živé ryby. Měl je v příliš malých a přeplněných kádích s nedostatečným okysličením vody. "Veterinární inspektoři prodejci nařídili okamžité přemístění ryb do větších nádob, zajištění vyššího okysličení vody a usmrcení několika ryb v nejhorším zdravotním stavu, aby nepokračovalo jejich utrpení," řekl Majer.

Celníci při této kontrole zastavovali vozidla jedoucí z a do areálu. Veterináři zjistili pochybení při identifikaci přepravovaných potravin rostlinného původu. Případ předají Státní zemědělské a potravinářské inspekci. "Celníci rovněž ten den lustrovali kontrolované osoby v databázi dlužníků a podařilo se jim vybrat dlužnou částku 3000 korun," dodal Majer.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

ZA 5 MINUT 12: VETERINÁŘI ODHALILI TISÍCE PROŠLÝCH VÝROBKŮ NA OLOMOUCKU

20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.

ZDRAVÉ MLSÁNÍ PRO DĚTI: NONSENC, KTERÝ PŘITAHUJE RODIČE

05.04.2024 | Kdo dětem dává čokoládu, chipsy a slazené limonády, asi sám tuší, že se nejedná o to nejzdravější, co jim může nabídnout. Bohužel i ti, kdo dětem dopřávají zdánlivě zdravou stravu, mohou splakat nad výdělkem. Prostě i zde platí – není všechno zlato, co se třpytí. Řada potravin má kolem sebe auru zdravé výživy, ale důkladnější pohled na jejich složení nám odhalí o poznání smutnější realitu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.