Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

19.01.2021 Jana Čiháková

Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Inspekce uvádí případy, kdy v jídelním lístku stojí například svíčková na smetaně, těstoviny se smetanovou omáčkou či pizza na smetanovém základě, ale kontrola odhalila použití náhražky na bázi rostlinného tuku. Podobné problémy vznikaly u pizzy s mozzarellou či smaženého sýru. Parmskou šunku zase někteří provozovatelé nahradili levnějším masným výrobkem.

Ošizení podle inspekce týkalo i nápojů, kdy například zákazník pod značkou Kofola dostal levnější limonádu s kolovou příchutí nebo místo stoprocentní ovocné šťávy jen ovocný nektar.

Inspekce nyní kontroluje 30 000 ze zhruba 45 000 všech provozoven společného stravování v České republice. Zbytek kontrolují hygienické stanice. "V současnosti je v těchto provozovnách dvojí metr, kdy restaurace v kompetenci SZPI podrobujeme komplexní kontrole, jako je hygiena osob, hygiena provozu, falšování potravin, klamavé obchodní praktiky, jakost, označování a podobně. Hygienické stanice se u svých provozoven zaměřují na hygienu osob a provozu. U třetiny restaurací tak neexistuje kontrola, zda 'hovězí hamburger' neobsahuje drůbeží separát," dodal Kopřiva.

Novela zákona o potravinách, kterou by podle SZPI měli poslanci projednat tento týden, potravinový dozor sjednotí a kontroly se tak zefektivní.


Mohlo by vás zajímat

1. MÁJ: ĆAS LÁSKY, ALE I RŮŽOVÉHO VÍNA

05.04.2024 | První máj, příjemná atmosféra, dechberoucí výhled na celou Prahu a…? Samozřejmě sklenička moravského nebo českého růžového vína! Již po čtrnácté se prvního května promění Pražský hrad na Svátek růžových vín. Dopřejte si příjemné chvíle s našimi růžovými víny, které si podmaní vaše smysly. Těšit se můžete na desítky vzorků vín dvaceti vinařství.

JARNÍ HLÁŠENÍ: VELIKONOCE DEN PO DNI + RECEPTY PRABABIČEK

21.03.2024 | Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.