11.08.2022 Jana Čiháková
Hygienici v Jihomoravském kraji zjistili v 18 z 35 kontrolovaných provozoven nevyhovující zmrzlinu. Laboratorní testy u většiny z nich zjistily bakterie způsobené nedostatečnou hygienou stroje nebo obsluhy. Hygienici navrhli sankce za 70 000 korun.
Hygienici provedli 35 kontrol v květnu a červnu. "Odebrali jsme 35 vzorků, z nichž 18 bylo nevyhovujících. Provozovatelům s nevyhovujícími vzorky jsme nařídili provést sanitaci výrobního stroje včetně prostor, kde zmrzlinu připravují," uvedl ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání jihomoravské hygienické stanice Milan Šles.
U 14 z 18 nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření potvrdilo přítomnost bakterií z čeledi Enterobacteriaceae, které poukazují na nedostatečnou provozní a osobní hygienu. "Tím je myšlena zejména nedostatečná očista zmrzlinového stroje, pracovních ploch, provozního náčiní nebo nedostatečné mytí rukou personálu," řekl Šles.
U zbývajících nevyhovujících vzorků laboratorní vyšetření podle Šlese odhalila přítomnost koagulázopozitivních stafylokoků, což jsou bakterie, jejichž zdrojem je především člověk. "Tyto bakterie se mohou nacházet například na rukou a v horních cestách dýchacích. Přítomnost těchto bakterií ve zmrzlině opět svědčí zejména o nedostatečné hygieně rukou a nedostatečné sanitaci provozovny," dodal Šles.
Podle něj hygienici s ohledem na výsledky kontrol považují zmrzlinu za rizikovou a budou v kontrolách dál pokračovat. "Dovolím si apelovat na veřejnost, aby si před samotným nákupem zmrzliny či jiného občerstvení všímala čistoty samotného prostředí provozovny i pracovního oděvu personálu. Důležité je také, aby si obsluha myla ruce nebo správně používala jednorázové pomůcky," uzavřel Šles.
25.03.2024 | Kreativita a um šéfkuchaře, to jsou základní atributy kvalitního gastronomického podniku - ovšem jen do té doby, než žezlo v kuchyni přebere umělá inteligence. Nutno uznat, že její pokrm je dotažený do detailu a co víc - může jej ochutnat skutečně každý.
20.10.2023 | Veterinární inspektoři z Olomouckého kraje odhalili v Lipníku nad Bečvou nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo bezmála 17 tun potravin živočišného původu (zejména ryby, mořské plody, hovězí a drůbeží maso) a 4 000 kusů vajec. Část potravin byla prošlá. Provozovateli hrozí ve správním řízení sankce ve výši až 500 000 Kč.
04.12.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?