Sezonní tipy

VYHAZOVAT PLEVEL? VĚČNÁ ŠKODA! HODÍ SE DO POMAZÁNKY I SALÁTU

25.07.2023 | Plevel nemusí být jen noční můrou zahrádkářů, naopak se může stát zajímavým zpestřením jídelníčku. Jeho benefity se skrývají nejen v obsahu zdraví prospěšných látek, ale také ve vizuální pestrosti, která na talíř přinese lákavé barvy.

UDĚLEJTE SI OCHUCENÝ OLEJ: JE TO JEDNODUCHÉ, EFEKTIVNÍ A ZATRACENĚ DOBRÉ

11.07.2023 | Kromě klasických olejů jsou spotřebitelům na trhu k dispozici oleje ochucené. Ty se zvlášť v letních měsících těší velké oblibě. Pár kapek v salátu či v grilovací marinádě dokáže zázraky na počkání. O mnoho levněji, avšak s vyšší přidanou hodnotou, si je můžete připravit i doma. Postup je jednoduchý a fantazii – té se meze nekladou…

POZOR NA ZRÁDNÉ TEPLOTY ANEB TICHÉ LETNÍ NÁSTRAHY

03.07.2023 | Venkovní teploty se zvyšují. To nám může jedině prospět, neb pobyt na čerstvém vzduchu je a odjakživa byl jedním z důležitých aspektů celkového zdraví. Čemu je šplhající rtuť na teploměru zdaleka už tolik neprospívá, jsou potraviny…

SPECIALISTA NA MASO PAVEL ŠILHÁNEK: JAKÉ VYBRAT NA GRILOVÁNÍ?

08.06.2023 | Ať už s nadšením grilujete obden nebo žhavíte uhlíky jen při zvláštních příležitostech, bez dobrého masa se neobejdete. Pokud totiž při výběru sáhnete vedle, ani ten nejlepší recept na steak vás od katastrofy nezachrání. Jaké maso vybrat, abyste byli za hvězdu letní kuchyně, a co si při grilování pohlídat?

GRILOVACÍ SEZÓNA JE TADY! ROLI HRAJE KAŽDÝ STUPEŇ

24.05.2023 | Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

BEZ BYLINEK TO NEJDE: TIPY, JAK JE PĚSTOVAT

27.04.2023 | Pokud byste se rádi pustili do domácího pěstování, jsou bylinky skvělým odrazovým můstkem. Díky minimálním nárokům na prostor je zvládnete úspěšně vypěstovat i na balkoně nebo okně a můžete si užívat jejich přísun po celý rok. Čím začít?

CHŘESTOVÁ SEZÓNA JE TADY! TIPY PRO VÝBĚR I ÚPRAVU

20.04.2023 | Hvězda českého chřestu pohasla až v dobách totality, kdy byla tato zelenina označena za buržoazní rozmařilost a jeho pěstování ve velkém byl konec. Nyní si k němu Češi opět nacházejí cestu.

KOLIK BUDE MEDU V ČECHÁCH? VČELKY NEPŘEŽILY ZIMU

17.04.2023 | Až polovina včelstev mohla letos v zimě uhynout. Včelaři uvádějí, že ztráty se mohou vyšplhat až ke 300 tisícům včelích rodin. Vrací se tedy opět nepříznivý trend z let 2020 a 2019, kdy byly úhyny včelstev srovnatelné. Podle medového someliéra Milana Špačka může situaci vylepšit příznivé počasí a delší pylová sezóna.

KONTROLY FARMÁŘSKÝCH TRHŮ: PROBLÉMOVÁ HYGIENA

12.04.2023 | V průběhu jara se v České republice otevírají oblíbené farmářské trhy a Státní veterinární správa (SVS) zaměřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy s sebou nesou řadu pozitiv pro malovýrobce i spotřebitele, na druhou stranu však také zvýšená rizika, pokud jde o hygienu potravin.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.