Sezonní tipy

POHLED DO NÁKUPNÍCH KOŠÍKŮ: NA SILVESTRA SE ROZHODNĚ NEŠETŘÍ

30.12.2021 | Silvestrovské stoly Čechů letos podle prodejců zaplní různé světové speciality, velký zájem je například o tapas. Lidé krátce před koncem roku nakupují tradičně také pečivo na chlebíčky, lahůdky, chipsy nebo oříšky. Poptávka je i po řemeslných pivech, šumivých vínech, v košících se objevuje i dětské šampaňské.

ZELENINA PODLE SEZÓNY: VELKÝ PŘEHLED PRO SPOTŘEBITELE

22.12.2021 | V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách. Přinášíme Vám proto jednoduchý přehled, kdy je možné na pultech našich obchodů nalézt zeleninu pocházející z našich polí dle období sklizně a možného skladování

JAK JSOU NA TOM KAPŘÍCI? VETERINÁŘI ZAHÁJILI KONTROLY

21.12.2021 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) budou v nadcházejících dnech podobně jako každoročně kontrolovat pouliční prodejce vánočních kaprů. Prodejci letos nahlásili v rámci celé ČR téměř 3 000 prodejních míst, což je více než v předchozích letech. Při kontrolách se inspektoři jako obvykle zaměří jak na zacházení s živými rybami, tak na dodržování pravidel legislativy při jejich usmrcováni. Kontrolovány budou také hygienické podmínky prodeje.

NA ČEM SI ČEŠI POCHUTNÁVAJÍ O VÁNOCÍCH?

17.12.2021 | Řízek s bramborovým salátem předběhl v oblíbenosti štědrovečerního kapra, mladí tradiční rybí pochoutce holdují méně. Nejoblíbenějším vánočním cukrovím jsou vosí hnízda, která předstihla vanilkové rohlíčky. Vyplývá to z průzkumu společnosti Bohemia Sekt, jehož výsledky dnes firma zveřejnila.

DO PRODEJE KAPRŮ ZBÝVÁ PÁR DNÍ: POVINNOSTI PRODEJCŮ

07.12.2021 | Jako každý rok s blížícími se vánočními svátky Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje stánkové prodejce kaprů, že je třeba nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení plánuje SVS následné kontroly stánků. Nahlášená místa prodeje budou také zveřejněna na webu SVS.

Vánoční pečení bez cukru? Toto linecké se bez něj obejde!

11.11.2021 | K Vánocům neodmyslitelně patří cukroví, které mimo jiné obsahuje spoustu cukru. Dají se ale využít různé alternativy, které budou plnit stejnou úlohu. Cukroví přesto bude chutné a ke všemu se přizpůsobí vašemu zdravému životnímu stylu.

Dana Večeřová o zdražování: Situace není beznadějná

05.11.2021 | Potravinářská komora České republiky reaguje na informace z jednotlivých potravinářských podniků o plánovaném zvyšování cen potravin. Většina českých firem již není schopna zvládnout enormně se zvyšující náklady a musí je nejpozději od nového roku promítnout do cen svých výrobků.

Nákup a prodej zvěřiny: Jak nakoupit a neprohloupit?

26.10.2021 | Podzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text sumarizuje pravidla pro uvádění zvěřiny na trh z pohledu veterinárního dozoru a jeho úlohu v této oblasti.

Dnes je mezinárodní den kávy. Víte, proč se jí říkalo víno islámu?

01.10.2021 | Počátky kávy jsou zahaleny tajemstvím a setkat se s nimi můžeme ve starodávných anekdotách, mýtech a dohadech. Bezpočet vyprávěčů se ale shodne v jedné věci, a to v místě jejího původu, neboť různé verze shodně uvádějí, že první keříky kávy se vůbec poprvé ujaly v regionu Kaffa, který je součástí dnešní Etiopie. Z Etiopie se dále káva rozšířila do Arábie.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.