Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

Vybavte své děti na celý život a předejte jim ty správné stravovací návyky

13.05.2019 Jana Čiháková

Pitný režim, způsob stolování a zejména výběr jídla. V tom všem děti napodobují chování svých rodičů. A protože není snadné tyto zvyky v pozdějším věku měnit, rodiče by měli jít dětem vždy příkladem, samozřejmě s ohledem na potřeby vyvíjejícího se organismu. Řada dospělých ale často zapomíná, že kromě volby správných potravin je velmi důležitá také jejich kvalita.

Už od útlého věku se u dětí vytvářejí základy životosprávy. Kromě nejrůznějších socioekonomických či demografických faktorů mají na formování správných návyků vliv především rodiče dítěte. Pokud se tak doma u večeře vyhýbají zelenině a k pití si dopřávají slazené nápoje, jejich děti budou tento vzor s velkou pravděpodobností následovat a ve školní jídelně pak zelenina zůstane na talíři nedotčená.

Kromě správné skladby potravin podle odborníky doporučované výživové pyramidy potomci přebírají také četnost ve stravování, která u rodičů často pokulhává a zdaleka nedosahuje obecně preferovaných pěti jídel denně. Ke zdravému životnímu stylu pak neodmyslitelně patří také pohyb. Právě k pravidelnému sportu ve volném čase by rodiče měli své děti vést. Nabízí se celá řada aktivit, ze kterých si pak mohou zvolit to, co je nejvíce zaujme. Nejen, že budou děti zvyklé na pohyb, ale zároveň budou s rodiči trávit společný čas.

Bio kvalita

Co se týče stravy, je důležité volit kromě zdravých variant především kvalitní potraviny. Spolehlivou záruku poskytuje certifikované označení BIO. Pokud v obchodě sáhnete po bio zelenině či ovoci, které je vždy označené logem biozebry či biolistu, můžete si být jistí, že nebudou obsahovat žádné stopy chemie. „Zatížení organismu rezidui pesticidů se ukazuje být stále větším problémem. Poslední studie, kterých je stále více, jasně dokládají, že díky konzumaci biopotravin se výrazně snižuje množství pesticidů v těle. Je strašné, že se u nás každý den rodí děti, které již mají ve svém těle rezidua pesticidů. Osobně mi to nepřipadá normální. Nikdo totiž neví, co tento chemický koktejl udělá s tělem za pár let, když do něj postupně stravou i vodou přidáváte další chemii,” říká Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Hnojení na polích s bio plodinami se totiž provádí ekologicky, další přidanou hodnotou je tak nulové zatížení přírody, zejména vody, do které se nevyplavují pesticidy, hormony či antibiotika. V případě živočišných výrobků bio logo garantuje pečlivou starost o zvířata a bezvadné podmínky, ve kterých jsou chována.

Produkty ekologického zemědělství

Ekologické zemědělství navíc pomáhá zachovávat biodiverzitu, nelikviduje postřiky včely, které nutně potřebujeme k opylování rostlin, ani ptáky a pomáhá přírodu zachovat v co nejlepším stavu právě pro naše děti, kterým i výběrem potravin ukazujeme, jak mohou být k přírodě ohleduplné. 

Bio je značka, kterou smí producenti využívat pouze pokud jejich postupy odpovídají zákonům ekologického zemědělství. Soulad s legislativou je prověřován pravidelnými kontrolami. Pokud požadujete opravdovou kvalitu a záruku, hledejte na obalech logo biozebry či biolistu.

Značky kvality

Na kvalitní potraviny upozorní i značky kvality. I jejich loga by rodiče děti měli naučit rozeznávat. Mezi ty nejdůležitější patří označení Vyrobeno podle české cechovní normy, Klasa a Regionální potravina. Zde jsou pravidla pro udělení značky jasně známá a existují kontrolní orgány dbající na dodržování jejích standardů. Logo Klasa, udělované ministerstvem zemědělství, mohou používat tuzemští výrobci na produktech, které jsou oceňovány za svou výjimečnou kvalitu. Logo Regionální potraviny najdeme na vybraných potravinách, které byly vyrobeny v konkrétních regionech ČR a ze surovin dané oblasti. Na třetím místě stojí značky udělované profesními organizacemi, které mají významné postavení, jako jsou Potravinářská komora ČR (Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou), Agrární komora či Zemědělský svaz.

Pak existují loga spojená s důvěryhodnými partnery, jako je značka Vím, co jím nebo Bio – produkty ekologického zemědělství, které je udělováno čtyřmi určenými organizacemi, které také kontrolují dodržování požadovaných podmínek. Na poslední místo je možné zařadit loga, která si vytvářejí sami výrobci či za nimi stojí organizace, o nichž toho není příliš známo. Jakmile nejste schopni jasně určit, kdo a za jakých podmínek logo vlastně uděluje, není to v pořádku.

Nutriční tvrzení

Nutriční tvrzení deklarují obsah živin či jiných látek ovlivňujících zdravotní stav člověka. Podle prospěšnosti nebo naopak nevýhodnosti jejich konzumace se pak deklaruje např. jejich zvýšený obsah, snížený obsah nebo jejich nepřítomnost ve výrobku.  Zdravotní tvrzení už jdou o něco dál a rovnou deklarují souvislost mezi danou potravinou či skupinou potravin a zdravím člověka. Používat mohou výrobci pouze nutriční a zdravotní tvrzení uvedená v příslušných nařízeních Evropského parlamentu a Rady.  Pro spotřebitele to znamená velkou pomoc při orientaci ve spoustě informací, které se většinou na obalech výrobků nacházejí.

„Smyslem snahy přesně definovat výživová a zdravotní tvrzení a související pravidla pro jejich uvádění je poskytnutí záruky, že ten který produkt deklarované složení či účinky na zdraví skutečně má a chrání tak spotřebitele před zavádějícími informacemi, které se na výrobcích běžně objevovaly čistě z marketingových důvodů“, říká advokát Libor Štajer z advokátní kanceláře KMVS.

Raději zdravě

Podle nejnovějších výzkumů má nezdravá strava negativní vliv na psychickou pohodu dětí. Navíc se zdá, že ani pohybem se děti všeho tuku nezbaví. "Vědci z Baskické univerzity zveřejnili studii, která vyvrací dosud celkem rozšířený názor, že některé prohřešky v životosprávě nám tělo "promine" díky pohybu. Španělští vědci totiž změřili, že děti, které zkonzumují nejvíce tuku (nikoliv cukru), mají také nejvíc tuku v oblasti břicha. A to bez ohledu na to, jak moc sportují, sdělili listu DailyMail.

"Přednostní ukládání tuků uvnitř břicha, tzv. typ jablko, je výrazným zdravotním rizikem. Ačkoli je zřejmé, že o rozložení tuku rozhoduje dědičnost, z nedávno publikované studie vyplývá, že i složení tuků v potravě má na typ ukládání vliv, a to dokonce bez vztahu k pohybové aktivitě u adolescentů. Rozhodně to však neznamená, že by pohyb měl být zanedbáván. Je důležitou součástí prevence terapie obezity a také hraje velkou roli při udržení váhových úbytků," doplňuje ke studii Iva Málková, specialistka na redukci a zakladatelka STOB.

Velkým problémem je podle ní "nepohyb", kdy si rodiče i dítě myslí, že ke zdravému životnímu stylu stačí odvést ho dvakrát týdně na nějaký pohybový kroužek. Ale pokud zbytek volného času dítě prolenoší u počítače nebo u televize, tak to je málo.


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 | Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 | Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.