MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 POŘAD VE VARU/PRIMA

Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Doba pečení: 15 min

Příprava: 20 min Počet osob: 2

 

  • 2 lilky
  • 2 lžíce Harissa pasty
  • 4 lžíce medu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 ml jablečného octu
  • 1 svazek máty
  • 1 granátové jablko
  • 400 g plnotučného jogurtu
  • trocha kokosového sirupu
  • 1 kg červené čočky
  • kurkuma
  • trocha římského kmínu
  • sriracha majonéza (nemusí být)
  • sůl
  • cukr

Nejprve si lilky rozřízneme napůl a poté uvnitř nařízneme každou polovinu na malé mřížky, aby dobře nasákly marinádu.

Poté si připravíme marinádu s harissou. Do misky dáme Harissa pastu, med, hořčici, osolíme, přidáme jablečný ocet, olej, zamícháme a nyní do lilku marinádu nalijeme, aby se nasákl. Lilky dáme do trouby rozehřáté na 180°C na cca 15 minut.

Mezitím si nachystáme čočku. Čočku žlutou nebo červenou rozvaříme s kurkumou, římským kmínem a přidáme cukr a sůl. Čočku rozmixujeme a uděláme z ní pyré.

Nyní smícháme jogurt s trochou kokosového sirupu a rozmícháme.

Na pyré naservírujeme lilek, na něj dáme kokosový jogurt, posypeme zrníčky granátového jablka a nasekanou mátou. Můžeme také přidat pálivou sriracha majonézu


Mohlo by vás zajímat

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

TEST PAŠTIK: PŘEHLÍDKA ROZLIČNÝCH CHUTÍ

11.06.2024 | V rámci testu bylo hodnoceno celkem 12 paštik. Přičemž hodnocenými parametry byly senzorická analýza výrobku, nutriční a jakostní parametry jednotlivých výrobků hodnocené pomocí laboratorních rozborů a deklarace složení výrobků uváděná výrobci. Byl také proveden mikrobiální rozbor výrobků. Jak si vedly výrobce zakoupené v běžné tržní síti?

RYBÍ MASO UŽ NENÍ TABU: SPOTŘEBA "NA HLAVU" ROSTE

10.06.2024 | Produkce vodních živočichů z farem poprvé překonala úlovky z tradičního rybolovu. Ve své nejnovější zprávě o stavu světového rybolovu to uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Zpráva posiluje naději, že akvakultura může uspokojit rostoucí celosvětovou poptávku po mořských plodech. Celosvětová produkce rybolovu a akvakultury v roce 2022 činila rekordních 223,2 milionu tun.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202406a

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.