MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

MARINOVANÝ LILEK NA PYRÉ ZE ŽLUTÉ ČOČKY PODLE DAVIDA MÜLLERA + POSTUP

29.01.2024 POŘAD VE VARU/PRIMA

Že je zdravá strava nudná? Nenechte se plést. Marinovaný lilek na pyré ze žluté čočky osvěžený kokosovým jogurtem podle Davida Müllera předčí všechna očekávání.

Doba pečení: 15 min

Příprava: 20 min Počet osob: 2

 

  • 2 lilky
  • 2 lžíce Harissa pasty
  • 4 lžíce medu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 2 lžíce hořčice
  • 200 ml jablečného octu
  • 1 svazek máty
  • 1 granátové jablko
  • 400 g plnotučného jogurtu
  • trocha kokosového sirupu
  • 1 kg červené čočky
  • kurkuma
  • trocha římského kmínu
  • sriracha majonéza (nemusí být)
  • sůl
  • cukr

Nejprve si lilky rozřízneme napůl a poté uvnitř nařízneme každou polovinu na malé mřížky, aby dobře nasákly marinádu.

Poté si připravíme marinádu s harissou. Do misky dáme Harissa pastu, med, hořčici, osolíme, přidáme jablečný ocet, olej, zamícháme a nyní do lilku marinádu nalijeme, aby se nasákl. Lilky dáme do trouby rozehřáté na 180°C na cca 15 minut.

Mezitím si nachystáme čočku. Čočku žlutou nebo červenou rozvaříme s kurkumou, římským kmínem a přidáme cukr a sůl. Čočku rozmixujeme a uděláme z ní pyré.

Nyní smícháme jogurt s trochou kokosového sirupu a rozmícháme.

Na pyré naservírujeme lilek, na něj dáme kokosový jogurt, posypeme zrníčky granátového jablka a nasekanou mátou. Můžeme také přidat pálivou sriracha majonézu


Mohlo by vás zajímat

TRADIČNÍ ROMSKÁ GOJA PODLE PAVLA BERKYHO: P.S. ZATRACENĚ DOBRÁ

19.10.2023 | Půlmetrová bramborová jelítka vás dostanou výtečnou chutí. Troufnete si na romský recept tradičně využívaný během vánočních svátků?

ZDANĚNÍ TICHÉHO VÍNA: PODLE CHLADA NESMYSL, CO NEPŘINESE KÝŽENÝ ZISK

29.02.2024 | Shoda na případném zdanění tichého vína podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v současné době nepanuje. Pracovní skupina, která se dnes tímto tématem znovu zabývala, předloží předsedům koaličních stran a ministerstvu financí několik návrhů k posouzení, řekl ministr na tiskové konferenci.

OVOCE K MASU A ZELENINA DO DEZERTU? NEBUDETE LITOVAT

19.09.2023 | Ovoce patří do sladké a zelenina do slané kuchyně. Pravda, ale ne absolutní – občasné nájezdy zeleniny do světa dezertů či ovoce do říše masa jsou velmi vítaným zpestřením. Některé pokrmy, jako mrkvový dort nebo kuře na pomerančích jsou již osvědčenou klasikou, ale troufnete si na zelený mechový dort ze špenátu nebo guláš s jablky?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202403

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.