ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

ZRÁDNÉ TEKUTÉ KALORIE: DO DENNÍHO PŘÍJMU ZAPOČÍTEJTE KÁVU I DŽUS

04.04.2024 KATEŘINA KMECOVÁ

Jídelníček si možná pečlivě hlídáte, jenže kdo do něj započítává i nápoje? Přitom se právě v těch kolikrát ukrývají astronomické obsahy cukru.

Pitný režim je při snahách o redukci hmotnosti obzvlášť důležitý. Stejně důležitá je však jeho skladba. Je zřejmé, že pokud někdo holduje sladkým limonádám, asi nebude překvapen, že přijímá závratnou denní nálož cukru. Jenže pozor - cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly a kalorickou bombou jsou i takové nápoje, o kterých bychom si na první pohled mohli myslet, že jsou zcela neškodné, ba dokonce zdraví prospěšné.

NÁHRADA LIMONÁD

I ten, kdo sycené limonády neuznává, musí počítat. Jen obyčejný ledový čaj, který se tváří vypadá jako vhodná varianta, je slazený – v jedné velké sklenici je to (v závislosti na konkrétní značce) kolem tří kostek cukru. Podobně je na tom i vychvalovaná kombucha. Na trend posledních let řada lidí nedá dopustit a pije ji i v rámci jakéhosi „detoxu“. Ani milovníci kávy se neobejdou bez jednoduché matematiky. Varianta typu cappuccino, latté nebo káva s mlékem takřka půl na půl mohou překvapit. Cukrů je totiž v jednom nápoji i 9 gramů, což je samozřejmě potřeba vynosit počtem vypitých káv. Při průměrné spotřebě jde i o 50 gramů sacharidů denně, což je asi 45 procent celkového denního doporučeného příjmu cukrů. Nehledě na kávové speciály. Kávy ochucené sirupem s pořádným kopcem šlehačky nebo ledové kávy se zmrzlinou mohou z pohledu kalorické nálože představovat spíše hlavní chod.

Obrovský nápor cukru pro organismus představují také energetické nápoje. Výrazně méně náročnou variantou jsou samozřejmě „zero“ verze, ovšem dbejte na to, abyste společně se zkonzumovanou kávou, případně čajem a dalšími zdroji, nepřekročili doporučenou dávku kofeinu.

LESK I BÍDA FRESHŮ

Ani fresh není nápoj, který by vynikal nízkým počtem kalorií. I když v případě 100 % ovocných šťáv lze mluvit o poměrně přívětivé fruktóze, která by zvlášť v dopoledních hodinách měla organismus příjemně nabudit. Ovšem nic se nemá přehánět. K zajištění vitamínů je vhodnější rozhodně kus ovoce, který obsahuje i vlákninu, která zpomaluje přesun cukru do krve. Díky vláknině celý kus ovoce zasytí také na delší dobu, navíc ho nikdy nesníme takové množství, jako vypijeme. V jedné větší sklenici stoprocentního pomerančového džusu se nachází kolem 30 gramů cukru. Jestliže džusu neodoláte, zvolte naředěnou variantu. Vhodnou variantou nejsou různé ovocné nápoje, nektary apod., kde je ovocná šťáva naředěná vodou, ale doplněná přidaným cukrem.

Podobně musíme přistupovat i k populárním smoothies. Rozmixované ovoce je selským rozumem zdravější svačinou než koláč. Ovšem kalorická nálož může být paradoxně výrazně vyšší. V jedné dávce smoothie vypijeme mnohem větší množství, než bychom si nandali na talíř celých kusů ovoce. Množství vlákniny je zde ale výrazně nižší, neboť je jí většina porušena mixováním. Proto se i pocit hladu dostaví mnohem dříve. Pokud ovoce a zeleninu ve smoothie doplní ještě mléčný výrobek a sladidlo, vypité kalorie budou opět šplhat velmi vysoko.

KEFÍR PLNÝ CUKRŮ

Kysané výrobky jsou obecně považovány za velmi zdravou variantu snídaně či svačiny. Patří k potravinám, které bychom v ideálním případě měli konzumovat každý den. Kefíry, podmáslí či jogurtové nápoje jsou zdrojem živých přátelských bakterií, které podporují správnou funkci trávicího traktu a pomáhají předcházet trávicím obtížím. Obsahují velké množství bílkovin, vápníku a vitamínu D. Teď však přichází jedno velké ALE. Ochucené varianty kromě toho obsahují také velké množství přidaného cukru. V jednom půllitrovém balení, které řada spotřebitelů vypije naráz, se nachází až 50 gramů cukru. Část z toho je cukr přirozeně se vyskytující ve všech mléčných výrobcích, ale 30 gramů cukru (tedy šest velkých kostek) výrobci dodali v podobě ochucující ovocné složky.

SKLENKA PO VEČEŘI

Dáte si lehkou večeři, chipsy a jiné „televizní neřesti“ si odepřete. Ale po náročném dni si sklenku či dvě nějakého dobrého vína či míchaného drinku zasloužíte, ne? Počítejte opět s tím, že kalorický příjem si tím výrazně navyšujete. V jednom pivu přijmeme asi 200 kcal. Pět piv už představuje tisícovku kalorií. Energetická náročnost nealko varianty je zhruba poloviční. Naopak v ochucených variantách konzument v jedné plechovce vypije kolem 30 gramů cukru. U vína bude hrát hlavní roli druh vína. Počítejte však s tím, že u vína suchého se při celé lahvi dostaneme na asi 500 kcal, u vína sladkého je to ještě o 200 kcal více. U míchaných drinků si k panáku tvrdého alkoholu přičtěte ještě džus, limonádu, smetanu a nějaký sirup.

SPOJENÉ NÁDOBY

Nikde není psáno, že bychom se měli všem zmíněným nápojům kategoricky vyhýbat. Důležité je však si uvědomit, že jen proto, že jde o nápoje, neznamená to, že by se kalorie v nich obsažené počítaly do celkového příjmu nějak méně. Z pohledu energetického příjmu nejde o pití, ale ve většině případů minimálně o svačinu, jiné pak vydají za hlavní chod. Tím rozhodně není řečeno, že bychom kvůli konzumaci pumpkin spice latté měli vynechat oběd, jen je třeba s touto skutečností počítat a zařazovat je spíše výjimečně, nikoli jako každodenní součást našeho režimu.

 


Mohlo by vás zajímat

KONEC PŘESOLENÝM JÍDLŮM V RESTAURACÍCH: NOVÝ PROGRAM MINISTERSTVA

09.04.2024 | Omezit nadměrnou konzumaci soli a s ní spojené negativní dopady na zdraví má za cíl program Solíme méně. Program chce ukázat rizika nadměrného solení a možnosti, jak ho omezit. Zaměří se na restaurační zařízení a podpoří pokračování vzdělávacího programu ve školních jídelnách. Chce proškolit personál, navrhnout úpravu postupů a sledovat dopady.

DŽUS NEEXISTUJE! JAKÝ JE ROZDÍL MEZI KONCENTRÁTEM A NEKTAREM?

20.02.2024 | Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná oslazenou a ovocným aromatem obohacenou vodu. Ve skutečnosti to ale není zas tak složité.

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.