V Česku loni o pětinu vzrostla produkce růžových vín

V Česku loni o pětinu vzrostla produkce růžových vín

14.04.2014 ČTK

Rosé si Češi oblíbili, pijí ho již celoročně.

 V Česku loni vinaři vyrobili více než pět milionů litrů růžového vína. Znamená to meziroční nárůst o pětinu. Růžová vína už nejsou sezonní záležitostí. Zatímco ještě před pěti lety využívali vinaři jen zhruba dvě procenta hroznů pro výrobu růžových vín, loni to bylo už osm procent. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od Svazu vinařů. Růžová vína už v Česku vyrábí tři čtvrtiny vinařů. 
    Podle odborníků kvalita tuzemských růžových vín spočívá zejména v dobré geografické poloze. "Vinaři také velmi dobře ovládají technologii jejich výroby," uvedl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray. 
    Rosé se v Česku pije celoročně, sezona má ale dva vrcholy. První déletrvající vlnu vysokého zájmu zákazníků vinaři zaznamenávají od května zhruba do konce prázdnin. Druhý vrchol přinášejí Svatomartinská vína v listopadu. 
    Během května a června se po celé zemi koná řada akcí spojených s tímto nápojem. Tradičně sezona začíná na 1. máje u Svatováclavské vinice na Pražském hradě. Degustace pod širým nebem na nejstarší pražské vinici nabídne více než 100 vín zhruba 25 moravských a českých vinařství. 
    Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. V tuzemsku se nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. 
    Růžové víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů - od růžovošedé, přes jemně lososovou, sladce malinové tóny až po měděnou, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování. 


Mohlo by vás zajímat

VYZKOUMÁNO: KÁVA ARABICA JE STARŠÍ NEŽ ČLOVĚK

23.04.2024 | Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610 000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.