UŽ JSTE NĚKDY OCHUTNALI TURECKÁ VEJCE CILBIR? ZAMILUJETE SI JE!

UŽ JSTE NĚKDY OCHUTNALI TURECKÁ VEJCE CILBIR? ZAMILUJETE SI JE!

10.01.2023 Jana Čiháková

Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.

BUDETE POTŘEBOVAT:

400 g bílého jogurtu 10 % tuku*

½ stroužku česneku

4 vejce

4 lžíce octa

60 g másla

1 lžíce mleté červené papriky**

Arabský chléb / bílé pečivo

Sůl

*Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte!

**V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Dají se u nás koupit online nebo v obchodě, který jsem zmiňovala výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.

POSTUP:

Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.

 

Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a kvůli tomu se pak bílek vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku. V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2–4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °c (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.

 

Další možnost, jak připravit ztracené vejce je ta, že vejce vyklepnete do misky a až poté nalévate do vody. Poté je postup stejný.

 

Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.

 

Vejce je potřeba ve vodě nechat 2–4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3 – 4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.

 

Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkátkem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.

Máslo vložte do rendlíku a nechte pomaluj rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.

Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem. 

Obměna: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla. Při použití rostlinné verze másla a jogurtu můžete recept pak přeměnit na veganský.

Více na u Ivky na blogu

PŘEDPLATNÉ

Mohlo by vás zajímat

HYGIENA SI POSVÍTILA NA ZMRZLINY: 16 Z 20 NEMĚLO V PRODEJI CO DĚLAT

27.09.2023 | Hygienici při letošních kontrolách zdravotní nezávadnosti zmrzlin ve Zlínském kraji zjistili, že 17 z 20 odebraných vzorků bylo nevyhovujících co do počtu bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny, řekla dnes ČTK zástupkyně Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Vendula Ševčíková.

ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

23.12.2022 | Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

CENY POTRAVIN V RUKOU MINISTRA? KDE JE PRAVDA?

25.09.2023 | V souvislosti s rostoucími (nebo i v současné době mírně klesajícími) cenami potravin se většina spotřebitelské veřejnosti včetně našich politiků domnívá, že na vývoj cen potravin má zásadní vliv politika našeho Ministerstva zemědělství (MZe). Tak tomu ale tak docela není – vlastně ani nemůže…

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.