UŽ JSTE NĚKDY OCHUTNALI TURECKÁ VEJCE CILBIR? ZAMILUJETE SI JE!

UŽ JSTE NĚKDY OCHUTNALI TURECKÁ VEJCE CILBIR? ZAMILUJETE SI JE!

10.01.2023 Jana Čiháková

Tento pokrm je sice často vnímán jako snídaně, může se ale použít i jako předkrm. V Turecku se totiž řadí do tzv. Mezze jídel, což je vlastně takové úvodní pohoštění před jídlem.

BUDETE POTŘEBOVAT:

400 g bílého jogurtu 10 % tuku*

½ stroužku česneku

4 vejce

4 lžíce octa

60 g másla

1 lžíce mleté červené papriky**

Arabský chléb / bílé pečivo

Sůl

*Na tradiční přípravu Cilbir byste ideálně měli použít tučný hustý jogurt s názvem Süzme. V Praze je obchod Anatolia Food Market, kde jej seženete. Prodávají tam tradiční turecké potraviny, tak pokud bydlíte někde kolem, určitě zajděte!

**V Turecku se na toto jídlo tradičně používá paprika s názvem Aleppo. Dají se u nás koupit online nebo v obchodě, který jsem zmiňovala výše. Paprika je lehce pálivá, což u české mleté papriky můžete dohnat špetkou chilli.

POSTUP:

Pošírování je v podstatě mírné vaření v kapalině, která je udržována těsně pod bodem varu (asi 90 °C), proto je výhodné mít v kuchyňské výbavě digitální teploměr. Pošírovaným vejcím se říká také ztracená vejce.

 

Při pošírování vajec je nutné, aby byla opravdu čerstvá. Starší vejce mají totiž tekutý bílek a kvůli tomu se pak bílek vodě spíš rozpadne, než aby držel pohromadě kolem žloutku. V úzkém vysokém hrnci zahřejte vodu těsně pod bod varu a přidejte 2–4 lžíce octa. Počkejte ještě minutu a až bude mít kapalina 90 °c (nebo bude úplně minimálně vřít), lžící nebo metličkou v ní udělejte slabší vír. Doprostřed vyklepněte jedno vejce. Pozor, pokud uděláte moc silný vír, může se vejce roztrhat.

 

Další možnost, jak připravit ztracené vejce je ta, že vejce vyklepnete do misky a až poté nalévate do vody. Poté je postup stejný.

 

Třetí variantou je děrovaná naběračka, která vejce zbaví tekutějších částí bílku, které by se z vejce ve vodě stejně oddělily.

 

Vejce je potřeba ve vodě nechat 2–4 minuty, cílem je, aby žloutek zůstal měkký. Pokud máte vejce pokojové teploty, většinou stačí 2 – 2,5 minuty, studená vejce z lednice potřebují spíše 3 – 4 minuty. Až bude vejce hotové, lžící nebo děrovanou naběračkou ho přendejte do misky s vlažnou vodou a ponechejte stranou na servírování.

 

Česnek utřete se solí (případně si můžete pomoct mačkátkem na česnek, ale utřený je lepší) a smíchejte s jogurtem. Ochutnejte a případně dochuťte ještě solí. Někdo přidává také bylinky – mátu, petrželku nebo kopr, ale tradiční verze je bez bylinek.

Máslo vložte do rendlíku a nechte pomaluj rozpustit. Přidejte papriku, promíchejte a na nízkém plamenu nechce lehce probublávat, jako kdybyste dělali přepuštěné máslo. Máslo pak bude krásně infuzované kořením.

Na talíře / do misky naservírujte jogurt. Vejce vyndejte opatrně z vody na ubrousek, osušte a a položte na jogurt. Máslo promíchejte a lžící naberte. Přelijte s ním vejce a jogurt. Podávejte s bílým pečivem nebo arabským chlebem. 

Obměna: Pokud nejste fanouškem vajec, můžete místo nich zkusit vařenou cizrnu. I tato varianta patří mezi tradiční turecká jídla. Při použití rostlinné verze másla a jogurtu můžete recept pak přeměnit na veganský.

Více na u Ivky na blogu


Mohlo by vás zajímat

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

INSPEKCE ODHALILA FAZOLE PLNÉ HERBICIDŮ: "DOBROTU" PRODÁVALO TESCO

17.04.2024 | V sušených fazolích, které prodával řetězec Tesco pod svou privátní značkou, zjistila laboratorní analýza Státní zemědělské a potravinářské inspekce výskyt herbicidu ve čtyřikrát vyšším množství, než povoluje zákon. Šlo o fazole vypěstované v Argentině a nevyhovující šarže měla 1344 balení, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

VĚDCI: PŮDA JE PLNÁ PESTICIDŮ, ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI ZA TO ALE NEMOHOU

08.04.2024 | Výsledky ukázaly, že v zemědělsky využívané krajině se koncentruje a šíří poměrně velké množství pesticidů, z nichž některé mohou mít významný dopad na biologickou rozmanitost a zároveň jsou výrazně rizikové i pro člověka. Z velké části se ovšem nejednalo o látky aplikované samotnými farmáři.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202404

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.