recepty  

Upečte si skvělý tarte flambée

Upečte si skvělý tarte flambée

09.06.2011 Redakce

Tuhle skvělou alsaskou specialitu můžete ochutnat nejen ve Francii, ale i v Praze, v brasserii La Gare, nebo si ji připravit doma. Uvidíte, že vás výtečná chuť okouzlí stejně jako nás!

Tenký plát chlebového těsta obdélníkového nebo kulatého tvaru s vrstvou crème fraîche může být pokryt nejrůznějšími ingrediencemi, podle dostupnosti surovin či nálady kuchaře, oblíbená je i sladká varianta s plátky jablka, cukrem, skořicí nebo třeba borůvkami. Legenda říká, že autory tarte flambée, v regionu jeho vzniku nazývané  flammekueche, jsou zemědělci z Alsaska, Badenska nebo Palatinate. Ve skutečnosti byl tarte flambée  původně spíše užitkovou záležitostí, používal se totiž jednak pro zjištění správné teploty pro pečení chleba a také jako využití času prvního žáru, kdy pec ještě neměla optimální teplotu (odtud ostatně jeho název - „pečený v plamenech“).

Jak na to?

 

Recept Tarte Flambée   (3koláče 3-6osob)

450 g chlebového těsta, 200 g slaniny, 20 cl Crème fraiche, 100 g Fromage  blanc (tvaroh) 40%, 3 cibule, sůl, pepř 

Chlebové těsto: 400 g mouky hl., 20cl +dvě lžíce teplé vody, 8 g sušeného droždí, špetka soli

POSTUP:

1. Připravíme kvásek, droždí rozmícháme s dvěma lžícemi vlažné vody a necháme odpočinout 15 minut.

2. Do kvásku přisypeme přesátou mouku a zbytek vlažné vody, vše propracujeme v hladké těsto a necháme odpočinout.

Těsto rozdělíme na tři díly a vyválíme kulaté nebo obdélníkové tvary, které potřeme směsí  crème fraiche (kysaná smetana) a fromage blanc 40% (tvaroh), posypeme cibulí nakrájenou na měsíčky a slaninou nakrájenou na malé hranolky, potom dáme na 8-10minut péct do předem rozehřáté trouby na 250°C.

tarte

V brasserii La Gare tarte flambée připravují z originálních surovin, podle tradičních receptur, v různých úpravách, například se sýrem Munster, se špekem a cibulí, s houbami, se šneky a špenátem nebo s jablky, skořicí a Calvadosem... Všechny vynikají jedinečnou chutí a všechny stojí za vyzkoušení!

Ideální kombinaci s tarte flambée tvoří lehké bílé víno typu Pinot Blanc nebo Riesling z Alsaska, které v La Gare samozřejmě také podávají.

foto 2media, shutterstock


Mohlo by vás zajímat

MRAZY NAPÁCHALY ŠKODY NA VINICÍCH, JDE O MILIONY

22.04.2024 | Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl to prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice, doplnil Chlad.

MISTROVSTVÍ V MÍCHÁNÍ KOKTEJLŮ: PO 11LETECH ZVÍTĚZIL ČECH

06.05.2024 | Mistrem světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 se dnes v Karlových Varech stal Martin Vogeltanz. Po 11 letech tak zvítězil Čech, a to potřetí v pětadvacetileté historii soutěže. Vybrala ho odborná porota z 19 barmanů z celého světa, kteří postoupili do finále. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů (téměř 233 000 Kč). Vítězný koktejl Nature bude také v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary od 28. června do 6. července.

VŠICHNI HO ZNÁME, ALE NEVÍME, CO UMÍ: MATCHA V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

08.04.2024 | Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý?  Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.